Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Документален филм, заснет през 1913 година, представя Балканската война

Снимка: www.lostbulgaria.com

Най-ранният филм, изцяло създаден от български автор и един от първите в световен мащаб, които по завършен начин отразяват военен конфликт, ще има прожекция на 13 декември. Тя ще бъде в кино „Одеон“ и се подготвя от Българската национална филмотека. Става дума за филма „Балканската война“ от 1913 година. Негов автор е Александър Жеков, който е обикалял с камера тогавашния фронт и е създал изключително ценен кино документ.

Нашата филмотека успя да го реставрира в рамките на международно партньорство, обясни пред БНР д-р Росен Спасов от Българска национална филмотека.

„Сега ще го видим в нова светлина. Към него  е записан и аудио коментар, който допълва историческите факти. Прави го д-р Петър Кърджилов, който е изследовател на този период на българското кино. Той пише и две книги по темата, базирани на сериозни изследвания. Музиката към сегашната версия на филма е написана от Ангел Радев“.

Филмът започва с кадри на флота, към който е насочен основния интерес на автора, разказа Росен Спасов.

„Вижда се как корабът „Дръзки“ тръгва от пристанището във Варна. Има и кадри, заснети директно на фронта. Заснет е също бита на войниците“.

Лентата е заснета при изключително сурови условия – през есента и зимата на 1912-3 година.

Дигиталната реставрация се случва по проект „Сезонът на класическия филм“. Той е инициатива на Асоциацията на европейските синематеки, която е подкрепена от ЕК.

Достъп до филма