Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Има интерес от включването на все повече страни в еврозоната, защото там разходите ще стават повече, отколкото ползите"

Доц. Григор Сарийски: Хората са масово настроени против влизането в еврозоната, трябва да се чуе гласът им

"Влизането в еврозоната означава това – предавате ключа от квартирата, в която си държите парите, във Франкфурт"

Григор Сарийски
Снимка: Александра Михайлова

"Целият този 33-годишен преход не беше, за да имаме просто пазар, а идеята да не се налагат някакви централизирани решения от едни отговорни другари, които да ги спускат за сведение и изпълнение, и че хората трябва под някаква форма да участват в управлението."

Това мнение изрази в интервю за БНР икономистът от БАН доц. Григор Сарийски. 

България е единствената страна, която липсва в европейските списъци на държави, в които са били проведени референдум за влизане в ЕС или в еврозоната, каза той.

Хората са масово настроени против влизането в еврозоната, затова трябва да се чуе гласът им – подобно решение ще определя съдбата на поколения българи, мотивира доц. Сарийски инициативата за референдум за въвеждане на еврото, която той оглави.

За целта трябва да се съберат 400 000 валидни подписа за 3 месеца, за да може Народното събрание да организира такъв референдум.

"Ще започнем да плащаме членски внос. В "клуба на богатите", както във всеки друг клуб, трябва да плащате. Печелите престижа да бъдете там. Отделен е въпросът къде точно ще бъдете. Защото в клуба има различни помещения и това, което се подготвя за България, е мястото на страните от периферията. Неотдавна те бяха наречени с подигравателното PIGS (игра на думи: прасета – англ., началните букви на имената на държавите Португалия, Италия, Гърция, Испания). Сега ще трябва да търсят място и на Б-то, как да се включи в абревиатурата", обясни Сарийски в коментара си за влизането на България в еврозоната.

Относно дълговете на отделните страни и солидарната отговорност той уточни:

"Всеки, който е в еврозоната, трябва да спасява. Независимо че може да не сте съгласни в лично качество, като член на еврозоната трябва да плащате отчисления."

Икономистът направи сравнение – нашият дълг спрямо брутния ни вътрешен продукт е 23-24%, докато в Италия и Испания е 140-150%.

"Направете си сметка кой ще закъса първи."

Запитан защо ни искат в еврозоната, а не ни искат в Шенген, в предаването "Политически НЕкоректно" доц. Сарийски коментира:

"Това ви показва кое е отреденото място на България. Спускането на тази, няма да е точно желязна завеса, но от брюкселска дантела между България и Румъния, защото Румъния по всяка вероятност ще влезе в Шенген, показва кое е отреденото място – на буферна територия, на територия – възглавница."

Протест срещу въвеждането на еврото в България, 3 декември 2022 г. Снимка: БГНЕС

Има интерес от включването на все повече страни в еврозоната, защото там разходите ще стават повече, отколкото ползите, категоричен е Григор Сарийски.

"Всяка страна, която влиза вътре, губи преговорни позиции", подчерта той.

По думите му "влизането в еврозоната означава това – предавате ключа от квартирата, в която си държите парите, във Франкфурт".

Последни се включват най-маргиналните участници и по правило те се включват в най-неподходящия момент, изтъкна още икономистът.

Основните радетели на влизането в еврозоната са представители на банковия сектор и на големия бизнес, подчерта Сарийски, според когото трябва "да си избием от главите" това, че може да има "облаги за населението".

Влизането в еврозоната означава, че получавате кредитор от последна инстанция, посочи в анализа си доц. Сарийски.

"Всяка търговска банка ще може по всяко време "да звънне" на ЕЦБ и да иска пари назаем. Това означава, че банките ще работят с много по-малко пари в мазето, което означава, че те няма да са толкова солидни, колкото са в момента. Нашата банкова система в момента е най-солидната, с най-добри показатели в ЕС. Нашите банки работят с по-солидни буфери, с по-здрава основа. Инвеститорите в този сектор ще спечелят най-много, защото с по-малко капитал ще могат да печелят повече."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български център за нестопанско право

Александра Мирчева: Средата в България все още не е достатъчно развита за подкрепа на социалното предприемачество

Социалното предприемачество е много вдъхновяващо, но и много трудно. Това обясни пред БНР Александра Мирчева, която е координатор „Предприемачество за НПО“ в Центъра за нестопанско право. Днес организацията провежда уебинар, озаглавен „Как да стартираме стопанска дейност с мисия и кауза?“. „Гражданските организации са на първа линия там, където..

публикувано на 02.02.23 в 08:57
 Ружа Смилова

Ружа Смилова: Виждаме ясна заявка за популистко упражняване на власт

"Политическият климат в страната е доста драматичен. Битките са изострени до краен предел". Това заяви пред БНР Ружа Смилова - преподавател по политически науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Този кабинет изпълняваше задълженията си в една трудна среда, отчете тя. Според нея всеки, който влиза в политиката в България,..

публикувано на 02.02.23 в 07:53

Активите на ВТБ в Швейцария минават в ръцете на братя Велчеви

Активите на Външно-търговската банка на Русия в Швейцария се купуват от бившия финансов министър на България в правителството на Симеон Сакскобургготски - Милен Велчев, и неговия брат Георги, съобщи агенция "Блумбърг". Става дума за базираното в Швейцария звено за търговия със суровини на руската ВТБ.  Руската банка беше една от първите финансови..

публикувано на 01.02.23 в 11:56

Петър Стоянов: Сблъсъци между граждани на РСМ и България биха били кощунство с паметта на Гоце Делчев

Апел да не се допуска ескалиране на напрежението при отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев отправят президентът Петър Стоянов (1997 - 2002 г.) и потомци на македонски родове и фамилии. "Нелепо е съчетанието на думата сблъсъци с отбелязването на годишнината на Гоце Делчев. Сблъсъци между граждани на РСМ и България биха били..

публикувано на 01.02.23 в 11:50

Алексей Пампоров: Страхливците нямат място в българската политика

"Всички партии се спасиха. Това е много страшен фемонен. Това означава, че хората се страхуват да заемат позиция, че изборите са му целта - да се докопаме до кокала е по-важно от решаването на изключително важни проблеми . Страхливците нямат място в българската политика". Това заяви пред БНР социологът Алексей Пампоров относно неприетите поправки..

публикувано на 01.02.23 в 10:36

Нидерландия - водеща сред българските кандидат-студенти

Нидерландия е най-желана дестинация за българските кандидат-студенти. Това заяви пред БНР Николай Хистанов - мениджър "Програми висше образование в чужбина" в "Интеграл образователни програми".  "В последните 1-2 години най-предпочитани продължават да са Нидерландия - тя все още е водеща сред кандидатите след Брекзит и след като се промениха..

публикувано на 31.01.23 в 11:34

Проф. Нели Петрова: Домовете за временно настаняване отдавна трябваше да са реформирани

"Не си говорим за смисъла на нещата, които правим заедно с различните институции, по скоро институцията си гледа своя интерес. Има трудност в комуникацията при децата с поведенчески проблеми между различните системи ". Това заяви пред БНР проф. Нели Петрова от Института по социални дейности и практики. В предаването "Преди всички" тя изказа..

публикувано на 31.01.23 в 10:26