Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Залогът е парламент, не правителство"

Росен Желязков: Не е важно с кого, а за какво

"Ще разговаряме с всички, политиката е умение на възможностите"

Снимка: БГНЕС

"Вариантът за търсене на консенсус в този преходен период - от изборите до връчването на първия мандат, оставя по-скоро възможността за предлагане на кабинет, излъчен от ГЕРБ, отколкото да се търси - на този етап с първия мандат, кабинет с по-широко съгласие. Червените линии, които се очертаха, не дават възможност за мнозинство, което да гарантира стабилно управление на правителство, което да обхваща по-широк кръг от парламентарно представени политически субекти". 

Това каза пред БНР Росен Желязков от ГЕРБ, зам.-председател на парламента. 

И посочи, че в рамките на една седмица ГЕРБ ще направят това, което политическата логика повелява - разговори отново, и то с всички парламентарно представени партии, "защото политиката е умение на възможностите и това минава през диалози, а не през отрицание и червени линии". 

"Ако кабинетът е на ГЕРБ, ГЕРБ има лидер и то той трябва да е кандидатът за премиер. Ако кабинетът ще търси подкрепа за определени политики с по-широко парламентарно доверие, тогава кандидатът трябва да е човек, който да съумее да елиминира червените линии". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Желязков допълни, че има две важни теми - понасяне на отговорност и лидерство

"Най-същественият елемент е не дали ще има редовно правителство, кой ще е министър-председател и кои министри. Най-важното е да има парламент, защото без него не може нищо да се случи. Залогът е парламент, не правителство. Тази задача се решава с това политическите партии да преглътнат егото си и да погледнат рационално какъв е дневният ден на обществото. Това става с разговори, консултации, премахване на червени разделителни линии, с разбирателство, че при редовен кабинет парламентът ще продължи да работи... Не е важно с кого, а за какво". 

Според него от "Демократична България" все още не могат да се еманципират от "Продължаваме промяната" по отношение на суверенност на вземане на решения

"Но не считаме, че разговорите в посока стабилно управление, което да има общ знаменател - евро-атлантическата ни принадлежност и разбирания, които демонстрираме по различни важни гласувания, не може да се получи". 

Зам.-председателят на парламента подчерта, че "гарантиране на честността на вота не е въпрос за начина на гласуване, а за начина, по който свободната воля трябва да се пренесе към изборния резултат". 

"От начина, по който беше проведен дебатът по Изборния кодекс, изгубиха всички". 

Интервюто с Росен Желязков можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна, как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите. Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“ в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност. Ръководител на  дейностите за тестовото   предупреждение и оповестяване  е Главна дирекция Пожарна..

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч. Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км.  Трусът е бил усетен и в община Сърница, съобщиха от местната..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от конституционните промени – застъпването за 10 дни на сега действащия и на новия парламент, и прехвърли..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения. Последен..

публикувано на 29.03.24 в 09:52