Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Борбата на естествения интелект в собствен жизнерадостен сос

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Борбата на естествения интелект в собствен жизнерадостен сос

Здраве желаем във всяко едно отношение, скъпи съучастници, нашият бюлетин “Новини с добавена стойност” днес изпълняваме в стил депресивен алегро виваче пънк-рок. 

Днес ще противопоставим естествения интелект, с неговите малки недостатъци, срещу изкуствения интелект, с неговата безчувствена същност.

В нашето поприще клоунско, на трудовото поприще в средата, има едно професионално заболяване - клоунът винаги е тъжен, както пееха Алла Пугачова, Васил Найденов, Уилям Шекспир и кой ли не. Това е дори някакво клише - клоунът сваля маската и виждаме лице, потънало в мирова скръб - като на полско-литовския кралски шут Станчик. А Слави Трифонов, когато не се смее сардонически на сцената, е толкова намръщен, че като го видя, почвам да се оглеждам за мазе, бункер, гръмоотвод - подгонва ме бледният ужас. 

Аз обаче не страдам от това заболяване - клоунска депресия, защото не пиша смешно и няма какво да компенсирам. Аз съм принципен противник и опонент на чувството за хумор, създател съм на жанра “многосрадална сатира”.

Губернаторът на Курганска област- Вадим Шумков, пък е опонент на общественото страдание и депресия. Шумков писа тия дни, че младото поколение в Русия страда от депресия, защото слуша западна музика. 

Не заради войната, безпаричието и неосталинизма, а заради западната музика линее нашто поколение! 

Логиката на губернатора е следната: руската младеж, казва той, слуша музика, написана от потомци на афроамерикански роби, това оказва лошо психологическо въздействие, младежта получава разстройство и сътресение на чувствата. 

Логиката е правилна - черните роби в американските щати навремето превивали гръб на памуковите плантации, живеели и работели в ужасни условия, пеели тъжни песни за робското тегло. И от тая черна народна мъка са произлезли повечето направления в американската популярна музика. Както от Кутията на Пандора тръгнали проблеми по Земята, така от памуковите плантации с черните роби тръгнала нещастната музика на унижените и оскърбените. И сега оказва такова пагубно въздействие върху народа богоносец.

Както казва и Ботев - “Жътва е сега, пейте, робини, тез тъжни песни! Грей и ти, слънце, в таз робска земя!” 

То и у нас са останали някои такива синини от бича, следи от седлото и като цяло - маниакална депресия от срама на теглото.

Добре че има отделно взети хъшове, примерно в Народния театър - те никога не превиват гръб и не прекланят главица заради някакви бездуховни материални удобства. 

На жълтите павета също излизат понякога бунтовници, макар че ги наричат “такива-онакива” и лумпени. 

Излязоха, значи, да протестират срещу хартиената коалиция известен брой несъгласни букви в гражданското изречение. 

Но един интелигентен депутат от ГЕРБ нарече протестиращите “некъпани, малоумници, содомити и професори”. Не го знаех тоя депутат на име Андрей Рунчев, може би е имал много ярки парламентарни изяви. Но злите медии не го отразяват и той привлече вниманието към парламентарната си дейност, ползвайки скандален естествен интелект. Кой друг би се сетил да обижда хората, че са професори!

И ние в този момент разбираме, че естественият интелект ще се справи с изборите много по-добре от изкуствения интелект на машините. 

Друг един красив ум от ГЕРБ, Делян Добрев, също изяви своите предпочитания към естествения интелект. 

Аз, вика, разбирам, че в моята България има бунт на машините, но избирам да съм на страната на хората! Такива конфликти са описано още от Карел Чапек и сума ти фантасти, които винаги са на страната на хората срещу машините. Като Делян Добрев и Андрей Рунчев, който не харесва професори. Може би му приличат на компютри или микровълнови фурни. 

В град Хасково, между другото, викат на биологичните хора - кауни, сиреч пъпеши. 

Пъпешът също е вид естествен интелект с превъзходни качества. 

Не сме механизирани кауни, 

не сме бездушни някакви професори,

че ний сме произлезли от маймуни,

а не от жалки чипове-процесори! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38