Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Андрей Цеков: Проблем на държавата е как да въведе в експлоатация незаконно строителство

Снимка: стопкадър NOVA NEWS

"Наблюдаваме поредна стъпка в поредна сага с генезис отпреди повече от 2-3 години с начина, по който по времето на ГЕРБ е възлагано пътното строителство. Решението на Конституционния съд не решава спора за това дали са дължими едни суми. То казва, че не е работа на Народното събрание да се занимава с този казус, а е работа на министъра на регионалното развитие. И се връщаме отново към генезиса". 

Това каза пред БНР Андрей Цеков, депутат от ПП, зам.-министър на финансите в правителството на Кирил Петков. 

Коментарът му е във връзка с решение на КС да обяви за противоконституционно решението на 47-ото Народно събрание, с което беше разпоредено да бъдат платени половината от парите по договорите за пътно поддържане. 

И посочи, че в продължение на години ГЕРБ са прилагали един подход към строителството на пътищата - трябва да се строят скъпо, бързо и от определен кръг от фирми

"Единият начин е на принципа на черната кутия - инхаус договор с кухо държавно дружество "Автомагистрали", през което се наливат огромни милиарди. Без обществена поръчка - по цена, върху която няма конкурентен натиск. Другият принцип е с т.нар. договори за текущ ремонт и поддръжка - сключва се договор с всяка една от групите с минимална стойност от около 20 млн. до 30 млн. лева. В рамките на този договор те трябва да изкърпват дупки по пътищата. С допълнителни възлагания започват да се възлагат основни ремонти". 

По думите на депутата е незаконно това, че Законът за обществените поръчки е заобиколен:  

"Строителството по АМ "Хемус" и по всички договори за текущ ремонт и поддръжка е осъществявано без проекти, без разрешение за строеж, без строителен надзор... Големият проблем на държавата е как да въведе в експлоатация незаконно строителство на стойност милиарди и как да го разплати", обобщи Цеков в предаването "Нещо повече". 

Той подчерта, че единственият правилен път е този на правото.

Интервюто с Андрей Цеков можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маргарита Младенова

Маргарита Младенова: Не очаквам чудо, което да промени в съзнанието политиците мястото на културата

Не очаквам да стане чудо в съзнанието на политиците, за да се промени виждането им за мястото на културата на местно и национално ниво ,  каза пред БНР проф. Маргарита Младенова, съосновател на Театрална работилница "Сфумато".  "Други са им грижите, друго ги занимава. ... Всички знаем на колко окаяно ниво е състоянието на културата на отделния..

публикувано на 28.09.23 в 18:16

"Дейли телеграф" отделя цяла статия на Ян Марсалек, свързан с обвинените в шпионаж българи

"Елитен руски шпионин, внедрен в сърцето на Европа", това е заглавието на голяма статия във вестник "Дейли телеграф", посветена на Ян Марсалек – човекът, смятан за определящ задачите на изправените пред съд българи от шпионската клетка в Обединеното кралство.  И преди тази седмица случаят с българската шпионска мрежа не беше лишен от интрига. В..

публикувано на 28.09.23 в 04:23

Митове за преквалификацията - защо у нас има съпротива?

Около 37 000 българи са завършили или посещават в момента курсове за професионална квалификация и преквалификация в центровете на Националната агенция за професионално образование и обучение. Около 1/3 от посещаващите центровете за професионално обучение искат да започнат собствен бизнес , казва Люба Кръстева, главен експерт в Националната..

публикувано на 27.09.23 в 10:53
Доц. Росен Калпачки - Началник Клиника по нервни болести към УМБАЛ

Доц. Росен Калпачки: Съвременното лечение на инсулта се прилага само в първите 4 часа

България е на челна позиция в Европейския съюз по случаи на инсулт. На всеки 10 минути у нас един човек е засегнат от болестта. Няма официален регистър на преживелите инсулт, няма и национален план за борба с инсулта . Липсва достатъчна ангажираност на обществото, а първите минути са от изключителна важност, защото инсултът убива и инвалидизира...

публикувано на 27.09.23 в 06:38
Руската църква Св. Николай

Патриарх Неофит назначи свещеници, които ще поемат богослуженията в Руската църква

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще поемат обичайните богослужения в храм "Св Николай Мирликийски", известен като Руската църква. Това съобщиха от Светия синод. Митрополит Наум призова за отваряне на Руската църква, "заключена от странични лица" ДАНС експулсира руснак и двама беларуси "Със своя заповед от днес,..

публикувано на 25.09.23 в 14:52
Андрей Райчев

Райчев: Изгонването на свещениците е проамерикански и антируски жест, няма връзка с църковните неща

Социологът Андрей Райчев обясни пред БНР, че докато трае войната в Украйна, България ще е в изкуствено положение.   "Не може да искаме да живеем така, сякаш няма война.  Нашето правителство ще остане до края й. То не може да бъде махнато преди това". Той к оментира протестите на земеделците и реакциите на управляващите. "Властта смени..

публикувано на 23.09.23 в 13:04
Доц. д-р Валери Колев, преподавател по „Нова българска история“ в Софийския университет

Поредица от международни събития спомагат за прокламиране на Независимостта

Отбелязваме 115-ет години от обявяването на Независимостта на България. На 22 септември 1908 година в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново к няз Фердинанд прочита манифеста, с който България е обявена за независимо царство.  За събитията и историческата значимост на този политически акт специален гост в "Нощен Хоризонт" е доц...

публикувано на 22.09.23 в 18:47