Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният филм "Останалите. Снимки от една война" се взира в анатомията на злото и следите, които оставя всяка война

Бойко Василев: Атмосферата в Сараево все още е заредена с много любов и съжителство, с много омраза и война

"За тях Европа е това, което беше за нас през 90-те – мечта, мираж, чудо, златен дъжд"

Бойко Василев
Снимка: Ирина Недева

Документалният филм за Сараево "Останалите. Снимки от една война" търси отговори за природата на злото и какви следи оставя една война във всички ни. Филмът на Бойко Василев ще бъде излъчен тази неделя от 12.30 часа по Канал 1.

"Алеята на снайперистите е главен герой в този филм. Това е истинската главна улица в Сараево, която беше обстрелвана и която зрителите ще видят днес и тогава", каза в предаването "Хоризонт до обед" журналистът Бойко Василев.

Филмът разказва "за хората, които все пак остават в Босна и Херцеговина" на фона на масовата емиграция и са нейната съединителната тъкан. Василев сподели, че търси хората, "които са добри и които и по време на войната, и сега не говорят за омразата", но те са малцинство.

Героите от филма са основно от смесени семейства. Една от тези героини – Ваня Михайлович, тогава е била на 3 години, сега е на 32. Тя е типичен случай за Сараево, защото градският дух носеше това съжителство, разказа журналистът.

Василев възрази срещу клишето за "обикновените хора", които нямат никаква вина и биват скарани от "лошите", които идват отвън.

"Това не е вярно. И именно това е трагедията на семейство Михайлович, които са останали хора, но около тях други не са. Затова атмосферата в Сараево все още е заредена от този неочакван микс от страшно много любов и съжителство и страшно много омраза и война."

В украинската война има друго клише – западното, което призовава руснаците да се вдигнат по улиците, за да свалят Владимир Путин, отбеляза Бойко Василев.

"Това е невъзможно. Първо трябва да има поражение и след това може да има катарзис, а може и да няма. Това сочи примерът на югославските войни – първо нещата трябва да бъдат решени на терена на войната и чак след това може да се мисли за другото."

Във филма си Василев търси връзка между юговойната и настоящата в Украйна. Неговите събеседници правят аналогия.

Според един от героите "Украйна вече доскучава на световната публика, става банална и от това идват само проблеми", посочи той.

"Истината потъва в многотията, проблемът потъва в многотията, става банален. Боян беше изобразил на един от своите стари плакати за Сараево Киев и Европа, която е в една и съща поза – тогава и сега, един вид – не ме интересува, далече съм."

"Нещата са доста сложни. Пътят към Европа е дълъг. За тях Европа е това, което беше за нас през 90-те – мечта, мираж, чудо, златен дъжд. Ние не можем да кажем на хората, които искрено вярват в Европа – недейте!", коментира журналистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

В публикацията са използвани кадри от документалния филм

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05