Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновско село на протест срещу липсата на пътна безопасност

Снимка: Здравка Маслянкова

Жителите на великотърновското село Самоводене излизат на протести срещу липсата на всякаква пътна безопасност. През населеното място с над 2000 жители преминава главният път Русе - Велико Търново. В селото няма нито една пешеходна пътека, светофар или пътен знак, който да им гарантира безпроблемно пресичане, а катастрофите с тирове са ежедневие. 

"Търпението ни свърши, лъжат ни от години", казват местните хора и се надяват някой ден да бъде построена новата магистрала между Русе и Велико Търново, с която се предвижда изнасяне на трафика от селото. До тогава самоводчани се надяват на обещаните от държавата и Община Велико Търново поне четири повдигнати пешеходни пътеки и по-засилено полицейско присъствие. 

Във великотърновското село Самоводене хората нямат нито миг спокойствие- тировете буквално хвърчат със скорост поне два пъти над разрешената, ден през ден има катастрофи и някой камион или автомобил прескачат като неканени гости през нечия ограда, къщите са напукани от вибрациите на тежкия трафик, няма къде да се пресече. Защо – защото такава е кармата на Самоводене – през централната му част и по цялото му протежение да минава пътят Русе – Велико Търново, а държавата и община Велико Търново от години да си играят на жмичка с проблема.  

Вече е невъзможно да се живее тук, разказва за орисията си Елка Тананеева: 

"Живее в първата къща до автогарата. Сега е нещо невъзможно. Къщата е напукана, а пресичането да не говорим какво е – тичешком. А знаете ли жените като моята майка и леля как пресичат с два бастуна през това движение – нито пешеходна пътека, нито сигнализация, нито нищо. Преди седмица два тира се бяха блъснали един в друг от скоростта, с която караха, за да премине една жена". 


И за разлика от съседното село Поликраище, което попада в община Горна Оряховица и през което минава същият натоварен път, но има "гора" от пътни знаци и няколко повдигнати пешеходни пътеки, в Самоводене пешеходната пътека е мираж от години. Нищо не помага – нито протестни подписки, нито срещи с отговорните институции, ядосани са местните хора: 

"Живея в началото на селото, имам две малки деца. Пред вкъщи тирове, коли минават с над 100 километра в час. Просто е безумно. Тук скоро блъснаха един човек на пътя, там влязоха в имот два тира, отделно с камионите постоянно има аварии, постоянно нямаме ток, заради някой паднал стълб, който камионът е ударил. Все едно не живеем на село, а живеем на магистралата".  

"Това е постоянен тормоз за жителите на Самоводене. Пешеходните пътеки са задължителни, имаме поща, имаме гара, имаме хиляда потока, в които жителите минават, и трябва да могат спокойно да преминават от там". 

"Хората трябва да бъдат по-внимателни в карането и да има "легнали" полицаи и законите да се спазват от всички".  

"Има ли полицаи да регулират движението – не, спират долу до паметника и отбиват коли и шофьори, които са в нарушение или нещо екстремално. Нищо не се осъществява от регулиране". 

"Какво представлява пешеходна пътека – ние в Самоводене не сме виждали такова нещо или да си я нарисуваме. Има проект, но проект в чекмедже нас не ни устройва. Искаме решение на място".  

Самоводчани не стоят и не чакат. Правиха всякакви протести и инициативи, за да защитят живота и здравето си. И резултат няма, споделя Лора Крекманова: 

"Събрахме подписка заедно с гражданите, 522 подписа входирахме към АПИ, Областната управа, всички институции. Направиха тази комисия спрямо подписката. Имам уверението, от много места получих отговор, че ще има „легнали“ полицаи, че ще има пешеходни пътеки. Но мина вече една година. Последно от Областното пътно управление ми казаха, че напролет ще бъде проектът осъществен. Това, което молим, е наистина вече напролет да се случи, защото вече няма за какво да се чака".   

Проблемите с главния път Русе – Велико Търново не са само с липсата на пешеходни пътеки, казва кметът на Самоводене Стефан Мъглов: 

"Целият път е в бабуни, отводняването след моста не е осъществено, не се чистят решетки, на места липсват. Много големи проблеми имаме с капаците на решетките, които не са съобразени навремето с проекта, създават шум, тракат. Просто за този път трябва да се вземат не само решения за пешеходните пътеки, а да има и присъствие на Пътна полиция за регулиране на скоростта". 

Пътят е на държавата, респективно за него грижата е на Областното пътно управление. От там отговарят, че от години са дали предписание на Община Велико Търново да изготви проект за пътна безопасност, който Пътната агенция ще реализира.  

Какво се случва с проекта в чекмеджето, както го определят самоводчани – стои и чака държавата да одобри цялостния ремонт на пътя Русе – Велико Търново в чертите на областта, за да се изпълни и проектът за пътна безопасност, отговаря заместник-кметът по териториално и селищно устройство на община Велико Търново проф. Георги Камарашев: 

"Община Велико Търново напълно подкрепя исканията на хората от Самоводене. По искане на Областното пътно управление имаме изготвен проект за изграждане на четири повдигнати пешеходни пътеки в село Самоводене – двете са в двата края на селото и две са в централната част, която е най-проблемната. Предали сме го на Областното пътно управление, тъй като те са собственици на пътя, те да го реализират. До колкото зная от тях, в скоро време предстои преасфалтиране на целия път, който става, разбира се, по проект. Най-вероятно в общия проект за ремонта на пътя са включени и тези пешеходни пътеки". 


Решението за хората от Самоводене е да бъде направена новата магистрала Русе – Велико Търново, която по проект изцяло заобикаля селото от запад и ще изведе тировете и натоварения автомобилен трафик. Но кардиналното решение се оказва в необозримото бъдеще. А самоводчани си чакат пешеходните пътеки, за да отидат до единствената автобусна спирка в селото и до магазина за хляб. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

снимки: Здравка Маслянкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецоперация в центровете за мигранти в София

Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел". Това съобщи БТА. В района има масирано полицейско присъствие, като част от униформените служители са тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията структурите на МВР използват и специално обучени кучета. Целта на акцията е..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01