Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пушечното месо на Източната Европа ще бъде хвърлено на украинския фронт, рано или късно"

Проф. Иво Христов: България и Румъния са междинната периферна територия между "Мордор" и "силите на светлината"

Европа навлиза в дълга и системна криза и жалкият български лев също ще е от полза, трансформиран в евро, изтъкна той за еврозоната

Проф. Иво Христов
Снимка: Ани Петрова

"България не е много сложно да я управляваш. Едно посредствено общество не се управлява сложно."

Това каза в интервю за БНР проф. Иво Христов, социолог, юрист и международен анализатор.

Казаното от държавния глава Румен Радев относно ПП и политическата шарлатания проф. Христов разчита като "дълго трупано недоволство и разочарование, гняв на моменти", които са намерили вербален израз. По думите му това е "поредният спукан политически балон" в годините след 2000-а досега.

"Тези балони се пукат с все по-голяма скорост. Балоните започнаха да се пукат по-начесто. Срокът им на годност става все по-къс, качеството – все по-ниско."

Авторите на проектите са "комбинация на българското задкулисие и на външния фактор" – в какви съотношения, е въпрос на конкретен разговор, каза още социологът. Според него проектът ПП е бил "съшит с бели конци, много несръчно, от неудачни актьори", но е изпълнил основните си задачи - скъсване на отношенията с Русия, Македония и "окончателното затриване на българската енергетика".

"И в този смисъл е успешен, което им гарантира политическо възпроизводство в средносрочен аспект".

По първите две точки нещата са изцяло изчистени, а по третата все още сме забили спирачка преди пропастта, отбеляза Иво Христов.

В България никога в историческа перспектива не е имало култура за активна и упорита съпротива отдолу, която да налага решения на продажни сили, посочи още Христов. Той смята, че има мълчалива съпротива, но ако дойде денят Х, нашето общество по-скоро няма да бъде готово да се съпротивлява.

Отказът за Шенген според проф. Христов е "черен геополитически знак", който показва докъде ще бъде Европа в средносрочна перспектива – "докъдето са били хабсбургските граници".

"Ние на Европа сме в кърпа вързани, така или иначе. Тя има нужда от междинна, периферна територия – нещо средно между "Мордор" и "силите на светлината" и тази функция се изпълнява от България и Румъния."

Украйна е дългосрочен проект, подготвян много отдавна, не от 2014-а година, подчерта още в анализа си проф. Иво Христов.

"България и Румъния са във военностратегическия чадър на НАТО, на САЩ. Те са в опасна полоса на задълбочаващия се конфликт", изтъкна той и прогнозира голямо разгаряне на конфликта със замръзването на земята в Украйна.

Подготовката на мобилизираните в Русия завършва и започва тяхната инфилтрация в западна посока. Когато се задвижи такава маса от хора, въпросът е докъде ще спрат, допълни той.

Русия бавно "влиза в привичния за нея от историческа гледна точка режим на военен лагер", а "влязат ли във военен режим, всичко е възможно", коментира проф. Христов в предаването "Политически НЕкоректно".

Отвъд "кресливите псевдоелити в България", които не са държали оръжие, все пак "факторите, от които зависи реалното вземане на решения, имат предпазлива позиция и се опитват да минимизират щетите", смята той.

"Пушечното месо на Източната Европа ще бъде хвърлено на украинския фронт, рано или късно", песимист е Христов.

Той изрази позиция, че референдум за еврото е практически невъзможен и "това е геополитическо решение, което вече е взето" не от нас.

ЕС влиза във все по-сериозна криза и трябва да преразпредели част от плащанията. Българският финансов потенциал е мизерен, но тепърва Европа навлиза в дълга и системна криза и "жалкият български лев също е от полза, трансформиран в евро", мотивира се анализаторът.

"Нещата се необратими и вече се движат."

Политическите сили играят "особено танго" - за пред публиката всички твърдят, че искат да направят правителство, но истината е, че искат, "ако може някакъв бушон да поеме пасивите на ситуацията в най-тежките зимни месеци", както и шоковете във външнополитически план, описа политическата ситуация проф. Иво Христов.

Той изказа предположение, че по-скоро се готвят в средносрочен политически хоризонт – местните избори, които "гарантират окопаване на терена".

Относно опита за преврат в Германия проф. Христов каза, че има напрежение между проатлантическите брюкселски елити и старите аристократични континентални елити, които желаят по-независимо поведение на Европа.

"Този процес върви все по-сериозно. Германия е ключовата територия. Там се натиска на тази болезнена точка, за да бъдат предупредени всички останали."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51