Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрите новини за напредъка на човечеството

Снимка: архив


С всички лоши новини, отрицателни послания и зловещи прогнози, които ни заливат от медиите, особено през последната година, ни се струва, че човечеството е на крачка от самоунищожеинето си. За съжаление черните хроники често изтласкват на заден план фундаментални пробиви в света на науката и екологията, които показват, че човешкия род не само не загива, а продължава да се развива с бързи темпове. 



Над дузина пациенти с рак на дебелото черво са се излекували напълно с експериментална имунна терапия в Съединените щати. Пациентите, участвали в клинични изпитания на лекарството достарлимаб с идеята, че в последствие ще преминат и стандартно лечение с химиотерапия, лъчетерапия или операция. Но лекуващите ги лекари откриват, че туморите изчезват само с експерименталното лекарство и окачествяват резултатите като удивителни.

"Ракът беше изцяло елиминиран, туморът просто изчезна. Не можехме да повярваме, не го очаквахме, но това е мечтата на всеки онколог."

Имунотерапията засилва способността на имунната система да разпознава и унищожава раковите клетки. У 14 пациента злокачествените образувания са изчезнали напълно, без да изпитват сериозни странични ефекти от лечението, а ракът не се е завръщал вече две години, казва доктор Андреа Серсек. 

"Очакваш да има резултат в някакъв процент от пациентите, много си доволен, ако подейства при половината, но да видиш резултат при всички, колкото и малък брой да са, е наистина необикновено."



Японски учени успяха да отгледат човешка кожа, която изглежда съвсем истинска и може да заздравява след нараняване. Процесът е като изваден от научно-фантастичен филм - части от робот се потапят в цилиндър, пълен с желиран разтвор от колаген и човешки дермални фибри и излизат, покрити с кожна тъкан.

"Като направите хидрогел и го населите с клетки, интересното е, че те се свиват и така свиват и гела. По този начин той обгръща това, което е поставено в него, в нашия случай роботизиран пръст."

Освен това изглежда много реалистично, нещо което сегашната силиконова кожа за роботи не може да постигне. 

"Като го извадите прилича на потна ръка, а като изсъхне става съвсем реалистичен, образуват се пори и дори и най-малките бръчки на сгъвките."

Следващата стъпка на учените е да покрият цели роботи с човешка кожа като за целта е задължително да се доближат максимално до тена и текстурата на човешката кожа. Реалистичната кожа може да се използва също за тестване на медицински и козметични продукти. 

"Следващата ни стъпка е да покрием лицата на роботите, защото хуманоидните роботи общуват с хората и те ги възприемат първо по начина, по който изглеждат."



"Ролс-ройс" и "Изиджет" направиха нова стъпка в развитието на авиацията с първа проба на самолетен двигател, задвижван от водород. Наземното изпитание е проведено на прототип, който използва зелен водород, добит от вятър и вълни. Това е важна стъпка към доказването на водорода като горивото на бъдещето с нулев въглероден отпечатък, отбеляза Йохан Лундрген от "Изиджет". 

"Водородът е една от най-обещаващите технологии, защото е добре позната, не отделя никакви въглеродни емисии при употреба  и дори намалавя вредния отпечатък на други технологии."

И двете компании имат за цел да докажат, че водородът може безопасно и ефективно да захранва самолетни и автомобилни двигатели и за целта вече планират втори кръг от тестове, а дългосрочната им амбиция е да започнат пробни полети. 

"Работим в тясно сътрудничество с Ролс-ройс - те са експертите по конструирането на самия двигател и съхранението на водорода. Ние допринасяме с експлоатационни умения и приложението на оборудването в пътническа авиокомпания."



Дейвид Майларч се бори с климатичните промени като клонира най-старите дървета на света - секвоите. Дейвид основава "Архангелски архив за древни дървета" през 1994-а, за да изучава генетиката на дърветата, да ги клонира и да ги засажда отново в горите, от където произхождат. Секвоите, които клонираме са на по две, три, четири хиляди години, били са тук още когато Исус е живял и нямаме представа как са толкова възрастни, подчертава Дейвид. 

"Подпомагаме борбата с климатичните промени като залесяваме планетата и решихме да използваме дърветата, които са доказани победители. Секвоите преживяват всичко, което им причиняваме, живели са няколко хиляди години преди нас и преработват десет пъти повече въглероден диоксид от другите дървета."

Последните в света гигантски секвои са в 75 горички, разпръснати в американските щати Сиера Невада и Калифорния. Един от най-известните представители е дървото Генерал Шърман, смятано за най-голямото на планетата. Изследването е установило, че само то може да съхранява въглеродните емисии, които човек отделя за 86 години. 

Видът обаче е застрашен от изчезване заради все по-честите горски пожари, предизвикани от климатичните промени. Дейвид е уверен, че може да клонира дърветата с помощта на малки парчета от здрави представители, стерилно кубче от пяна и хормонална смес. Чрез сътрудничество с лаборатории от цял свят могат да се намерят и клонират най-устойчивите местни видове, така че да се подпомогне борбата с промените в климата, категоричен е Дейвид. 

"Ако вземете парче от един сантиметър от такова дърво, за четири години може да отгледате до пет милиона дървета. След двайсет години секвоята ще е висока 30 метра, а стволът й ще е толкова дебел, че няма да можете да го обгърнете с ръце. Само след двайсет години. Ще преработи много въглерод, а времето да спрем климатичните промени изтича."



Забавна, зелена и все по-популярна - това е схемата велоавтобус или "Бисибус" на каталунската столица Барселона. Стотици деца образуват колоездачен конвой, за да отидат на училище с колело всяка сутрин във втория по големина град в Испания. Схемата има петнайсет маршрута, започва точно в 8.30 всяка сутрин и покрива два и половина километра за 25 минути, като закарва деца до общо три местни училища. Пътната безопасност се осигурява от полицейски патрул както и от родители доброволци. 

"На ниво безопасност е съвсем различно, както и за мотивация. Тя е много по-мотивирана, когато е в група. Събужда се радостна и всеки ден мога да го използвам като оправдание, за да я накарам да скочи от леглото."

Организаторите изчисляват, че над 700 души са се включили в схемата през миналата учебна година, което се равнява на около 15 хиляди пътувания с кола или градски транспорт, отбелязва Жорди Хъни-Росес от технологичния отдел на Барселонския автономен университет. 

"Интересно ни е какво ще стане с децата като порастнат. Дали ще имат различни навици и различни очаквания към архитектуратана града и обществените пространства. Надяваме се те да променят съотношението на пространството, отредено за превозни средства."

Проектът има за цел да окуражи изграждането на по-устойчиви транспортни навици. 

"Очакваме децата, които участват в Бисибус да са по-склонни да карат колело, да имат по-добри навици в колоезденето, по-устойчиви транспортни навици. Смятаме също, че децата участници могат да променят транспортните навици на семействата си."

Испания не е единствената европейска страна с бисибус, подобни инициативи има в Нидерландия, Франция и Шотландия, както и в Съединените щати. 

По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаус Йоханис и Джо Байдън

Румънският президент е готов да обсъди изпращането на зенитно-ракетен комплекс Patriot в Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис заяви във вторник, че е готов да обсъди изпращането на зенитен ракетен комплекс Patriot в Украйна, след като Германия призова страните членки на Европейския съюз и НАТО да укрепят противовъздушната отбрана на Украйна, съобщава Ройтерс. "През последните няколко седмици имаше дискусии за това кой може..

публикувано на 07.05.24 в 23:20
Атанас Янев, бивш кмет на Дупница

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение

Бившият кмет на Дупница инж. Атанас Янев в мандата 2007 до 2011 г., считан тогава за фаворит на братя Галеви, осъди Софийска районна прокуратура на 28 хил. лв. обезщетение. Искът на Янев е бил за 120 хил. лв. обезщетение на   нанесени му морални вреди. Съдебното производство срещу Янев, по което е оправдан окончателно, е продължило 12..

публикувано на 07.05.24 в 22:20

31 политически формации регистрираха листите си в Благоевград за изборите за НС

31 политически формации регистрираха листите   си за участие в предсрочните парламентарни избори в  Благоевград, като повече от половината го направиха в последния ден. Истинска лидерска битка се очаква  в Пиринско. Само две политически формации регистрираха пълни листи от 22-ма кандидати за парламентарния вот на 9 юни в първи..

публикувано на 07.05.24 в 21:47
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на пресконференция в Бейрут, когато делегация на групировката пристигна в Кайро от Доха, за да продължи..

публикувано на 07.05.24 в 21:36
Сторми Даниълс дава показания в съда в Манхатън

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съда по дело срещу Доналд Тръмп

Порноактрисата Сторми Даниълс даде показания пред съд в Манхатън по делото, в което Доналд Тръмп е обвиняван за фалшифициране на бизнес отчетите си в предизборната кампания от 2016 г. Според обвинението, Тръмп е плати 130 хил. долара на Даниълс, за да не огласява сексуалната връзка помежду им. Бившият президент отрича да е имало изобщо такава..

публикувано на 07.05.24 в 20:55

САЩ задържат пратки с оръжия за Израел

Съединените щати задържат пратки с оръжия за Израел, за да изпратят политическо послание към страната, твърди електронното издание "Политико" (Politico). Според изданието става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг". Според източник на агенция Ройтерс пратките са задържани поне от две седмици. Това..

публикувано на 07.05.24 в 20:36
Георги Георгиев

Георги Георгиев е водач на листа на ГЕРБ-СДС в 23 МИР за изборите за НС

ГЕРБ-СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 23 многомандатен избирателен район (МИР) с обещание за стабилно управление. Водачът на листата Георги Георгиев каза: "Целите са ни да стигне до повече хора, да поговорим човешки. Във времето на противопоставяне, от което хората се умориха наистина, да се опитаме тази,..

публикувано на 07.05.24 в 20:23