Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуване с хартия не по изискванията на ИК хвърля допълнително съмнения върху изборния процес, смята депутатът от ДБ

Атанас Славов: Очакваме ветото върху Изборния кодекс да влезе в зала и да бъде преодоляно

Дори да бъде сезиран КС, той няма да успее да се произнесе до март, ако тогава има избори, поясни конституционалистът

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Официалната информация от печатницата на БНБ е, че ако ще има избори през март, е невъзможно да се произведе защитена хартия, така че да отговаря на изискванията на Изборния кодекс.

Това каза в интервю за БНР депутатът от Демократична България Атанас Славов, който е и преподавател по конституционно право. Според него това ще навреди на изборния процес.

"Ще бъде доставена хартия, която не отговаря за всички законови изисквания. Това ще хвърли допълнително съмнения върху изборния процес."

"Това ще е поредният път, в който парламентът приема закони, за които предварително е ясно, че не може да се изпълнят заложените изисквания", изтъкна той в предаването "Преди всички".

Ако бъде преодоляно ветото да президента върху Изборния кодекс, възможна стъпка е да се сезира Конституционния съд, смята депутатът от ДБ. По думите му обаче дори бързо да се пристъпи към това, шансовете КС да се произнесе до март, ако тогава има избори, не е висок.

"Очакваме ветото да влезе в зала. Не бих се учудил още днес като извънредна точка. Но съм убеден, че мнозинството, което е формирано по тази тема, още преди празниците ще го вкара в зала и ще бъде преодоляно", отбеляза Атанас Славов.

Той изрази надежда около акад. Денков "да се формира група от политически сили", които да поставят на дневен ред необходимите реформи.

Все още конкретни сфери, конкретни ресори на бъдещи министри не са обсъждани, уточни депутатът от ДБ.

"ДБ има експерти достатъчно, и доказани политици. Различни ресори могат да се обсъждат."

Славов декларира, че ще направят всичко възможно да има кабинет, "който да извършва дълбоки реформи".

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

САЩ за държавата Палестина: До решение ще се стигне само с преговори

САЩ реагираха на предстоящото признаване от европейски страни на държавата Палестина, като напомниха американската позиция - до решението да се стигне по пътя на преговорите, а не с едностранни действия. Израелското министерство на външните работи обмисля допълнителни дипломатически стъпки срещу Норвегия, Испания и Ирландия, коитообявиха, че..

публикувано на 23.05.24 в 08:55

3080 свободни места за детските градини в София, днес е второто класиране

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:19

Най-голямото изложение за лодки се открива в Лимасол

Най-голямото морско изложение в Източното Средиземноморие се открива  днес в яхтеното пристанище на кипърския крайбрежен град Лимасол. То е и част от стратегическата визия на Кипър за развитие на корабоплаването „Промяна на морето 2030 г.“. Над 120 компании участват в четиридневното изложение за лодки в Лимасол /Limassol Boat Show 2024/. Това..

публикувано на 23.05.24 в 08:16

В Благоевград започват честванията за 24 май

Българската академия на науките ще отбележи 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - с тържествено събрание. То ще започне с приветствие академик Юлиан Ревалски.  А в Благоевград днес започват честванията на Деня на българската азбука, просвета и култура - с..

публикувано на 23.05.24 в 08:15

2200 абитуриенти в Бургас, шествие в града, заря и лодки

Шествие на абитуриенти ще се проведе в Бургас в навечерието на Празника на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Рекорден брой – 2 200 абитуриенти изпраща морския град тази година. Шествието, което ще премине през главните улици на града ще бъде предвождано от Бургаския духов оркестър. 2 200 абитуриенти ще..

публикувано на 23.05.24 в 08:13

Нов опит за старт на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Днес ще бъде направен и втори опит за разпоредително заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Цар Шишман". Подсъдим е Петър Тодоров за това, че е причинил смъртта му при евентуален умисъл. Служебен анжимент на адвоката на семейството на детето стана причина за провал на..

публикувано на 23.05.24 в 08:06

Пациенти и болнични директори критикуват новия регламент за ТЕЛК

Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ , заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев,  председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан. Членовете на нашето сдружение са категорично против прилагането на това постановление , припомни д-р Тотев относно документа, с който се..

публикувано на 23.05.24 в 07:57