Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Краят на фалшивия световен ред

Снимка: Ани Петрова

Повече от три десетилетия официозните говорители – не само в България, а и в целия останал свят – ни разказват следната приказка. След края на Студената война е настъпил най-справедливият световен ред. Либералният. При него силата няма значение. Значение единствено имат правилата, договорите и добрите чувства. И най-важното – правилата важат за всички и всички са длъжни да се съобразяват с тях - както ядрените гиганти с огромно население, така и мъничките държавици, чиято площ е колкото софийски квартал и които са виждали ядрени бойни глави само на картинка. Съгласен съм, че тази дълго разказвана ни приказка е много красива. Само дето има един недостатък. Лицемерна е от началото до края. Както е лицемерен и целият либерален международен ред, възникнал след края на Студената война.

Всички държави били равни? Всички били длъжни да спазват правилата? Чутовни глупости са това, казано политически некоректно. И днес, както и преди 70, а и преди 700 години, правото е на страната на силния. По-точно казано, на най-силния. В света става това, което каже хегемонът. А след края на Студената война най-силната държава са Съединените щати. Те са, или поне доскоро бяха, единствените, от които зависеше какво ще става по света. И, съответно, по света ставаше това, за което настояваше Америка. Тази практика я наричаха либерален международен ред, макар че нищо автентично либерално няма в нея. Въпросното прилагателно е сложено само за заблуда. Искате конкретни примери? Ето ги.

През 1999 г. във Вашингтон решиха, че трябва да бомбардират Сърбия и да отстранят от власт президента Милошевич. Защото нарушавал правата на албанците. Хубаво, ама правата на милиони хора биват нарушавани по целия свят. Пък тамошните ръководители не ги сменят и не им бомбят столиците. Даже напротив, мнозина авторитарни ръководители са първи приятели на американските политици. Ето още един пример – през 2003 г. Америка реши да разбомби Ирак и да свали Саддам Хюсеин, щото бил свързан с атентатите срещу кулите близнаци в Ню Йорк и имал оръжия за масово поразяване. И двете основания за бомбенето се оказаха тотални лъжи, но американците разрушиха Ирак и го превърнаха в царство на хаоса и ислямския тероризъм. Отново в името на тържеството на либералния ред бяха разрушени Либия и Сирия. Само дето никакъв либерализъм не избуя по тези места, а стана много по-лошо, отколкото беше.

Вече и най-наивните хора са се убедили, че зад приказките за всеобща справедливост и либерален световен ред, прозират принципите на старото като света политическо поведение – най-силният прави каквото си иска, или, по-точно казано, прави това, което му е изгодно. И изобщо не му пука за правила, закони и международни институции. И понеже след 1989 г. светът стана еднополярен, най-силната държава – САЩ – правеше необезпокоявана това, което смяташе за редно. През последните години обаче това започна да се променя. Различни държави започнаха да предизвикват хегемона – отначало по-тихо и свенливо, а напоследък все по-агресивно. Китай и Русия са най-ярките примери в това отношение. Както Пекин, така и Москва открито заявяват, че еднополюсният свят е вече в миналото, че ако през 90-те години на миналия век казаното от Вашингтон се приемаше като Закон Божи, днес нещата стоят по съвсем различен начин.

Либералният световен ред, в който, на практика, нямаше нищо либерално, а се характеризираше с тотално американско господство във всичко, се разпада пред очите ни. И фактът, че стипендиантите на "Америка за България" и останалите грантови анализатори у нас не искат да видят това, не променя нищо. Статуквото се пропуква, независимо от техните желания. И това е съвсем естествен процес. Светът е прекалено голям и прекалено сложен, за да бъде управляван от едно единствено място. Да, това може да става за кратък период от време. Трийсет години няколко човека във Вашингтон натискаха копчетата, и всички останали по целия свят скачаха и изпълняваха. Това вече не е възможно. И е хубаво, че не е възможно, защото означава, че сме по-свободни. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Томчо Томов, БСК: Засилва се дигиталното разслоение в работната сила

Дигитализацията, роботизацията и изкуственият интелект вече си проправят път в предприятията, въпреки че бизнесът и работещите все още трудно се адаптират към революционната промяна на трудовия пазар, която предстои .  Високите технологии най-трудно навлизат в малките и средните предприятия - само 6% от предприятията използват големите..

публикувано на 06.06.23 в 11:03
Валентина Стоева

Валентина Стоева: Неконтролираният достъп на малки деца до интернет ограничава възможностите на мозъка за извличане на информация

Повече от 70 милиона европейци страдат от липсата на базови умения за четене с разбиране . За това алармира европейската мрежа за грамотност EUread.  "Функционалната неграмотност се предава и в семейството. Значение има и неконтролираният  достъп до интернет на много малки деца, който води до ограничаване на възможностите на мозъка да се научи да..

публикувано на 05.06.23 в 10:52

Петър Танев организира подписка за преустановяване на дейността на руските центрове в ЕС

Българинът Петър Танев от Асоциация "Свободна Русия", който има и руско гражданство, организира подписка за преустановяване на дейността на руските центрове на територията на ЕС . Инициативата, в която участва и евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев, има подкрепата на представители на големите политически групи в..

публикувано на 05.06.23 в 09:40

Владимир Николов: Последните 20 години са описани около 1000 нови вида динозаври

" Любим мой динозавър кой е бил - няма как да не посоча Тиранозавър Рекс и дългошиестите - Брахиозаврите. В науката Палеонтология има много новости , които се публикуват непрекъснато в специализираните издания, като Палеонтологията на динозаврите също е много динамично развиваща се. През последните 25 години всяка година се описват между 30..

публикувано на 04.06.23 в 19:55
Изложба от ботанически рисунки

Изложбата за народния лечител Иван Раев и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения

Музеят на медицината на пловдивския медицински университет ще пренесе за две седмици част от своите експонати в Епископската базилика . Така, освен запазените уникални мозайки от най-големия храм на Филипопол от 4 – 6 век, посетителите на базиликата ще могат да разгледат и оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения..

публикувано на 04.06.23 в 12:48

На финала е изграждането на първия православен храм в столичния кв. "Изгрев"

На финала е изграждането на първия православен храм в район "Изгрев", който ще носи името "Свети Пимен Зографски". Това е е дна много голяма мечта на жителите на квартала. "От началото на мандата, заедно с църковното настоятелство, започнахме да строим нашата първа църква. Слава Богу, тя вече е построена на груб строеж. Поставихме..

публикувано на 04.06.23 в 10:51
 Музеят  -

Музеят "Кулата на цар Давид" - най-странния музей в Йерусалим

Надписът, че музеят "Кулата на цар Давид" е затворен не отговаряше съвсем на истината. През трите години, от пандемията насам, по залите и стълбищата можеше да се скита виртуално, независимо къде по света са зрителите. Любимо място за всички беше върха на кулата, от където се вижда цял Йерусалим. За разлика от „на живо“, тук може да..

публикувано на 04.06.23 в 08:00