Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Николов: Често подвеждащите материали претоплят стара дезинформационна манджа

Георги Николов
Снимка: Ирина Недева

Публикация за филм, внушаващ пряка връзка между Covid ваксините и случаите на внезапна смърт, предизвика огромен интерес сред читателите на сайта на БНР. Тя е част от материалите, разработени от специалния ни отдел за проверка на факти. Дори авторът ѝ Георги Николов, остава изненадан от вниманието към темата за Covid-19, която вече не е толкава актуална.

Сюжетът се появява под формата на филм, обясни журналистът в предаването „Хоризонт до обед“.  

Наричам го псевдодокументален. Авторите му са работили и друг път в сферата на дезинформацията. Не препоръчвам гледането на продукцията. Този филм не иска да правите собствено проучване, той ви поднася „факти“ и не чака да се замисляте“.

Едно от основните твърдения в лентата е, че случаите на внезапна смърт се дължат на кръвни съсиреци, образувани в резултат на ваксината, разказа той.

„Има такива случаи. Те са документирани, но са от порядъка на 3 на милион, дори по-малко. Става въпрос за една определена ваксина, която не се използва в САЩ, а във филма очевидно се говори за нея“.

Автор на лентата, разпространяваща фалшива информация, е Стю Питърс, чийто акаунт в Туитър е премахнат, посочи още Николов.

„Той е известен с разпространението на дезинформация. Разпознаваем е в САЩ. В Европа не е толкова популярен“

Журналистът посочи още, че като част от разпространението на невярна информация, е било посочено, че лентата е дело на  популярната платформа „Нетфликс“.

Филмът е въздействащ и човек може лесно да се подведе, обясни той.

„Но в случай, че някой реши да се разрови и да потърси зададени резултати за внезапна смърт в Гугъл, ще установи, че не става въпрос нито за Covid-19, нито за ваксини“.

Често подвеждащите материали претоплят стара дезинформационна манджа, обясни още журналистът.

„Случва се да се сблъскаме и с публикации, произлизащи от сатирични сайтове, но „препирани“ от влиятелни хора през акаунтите им в социалните мрежи или в по-сериозни медии. Така се завърта една абсолютна измишльотина и достига до аудиторията като истина“.

Бил Гейтс е основен герой в тези теории на конспирацията, има го и във филма, отбеляза той.

Повечето хора дълбоко в себе си осъзнават, когато четат дезинформация, че са попаднали именно на това, смята Николов.

„Но тези новини, в които има дълбока конспирация, изглеждат по-интересни. Затова хората им се връзват“.

За малко повече от година има около 100 публикации в специалната секция за проверка на факти на БНР, посочи журналистът.  

Чуйте подробности в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" и Центъра за спешна медицинска помощ от Изпълнителна..

публикувано на 04.05.24 в 19:02
Садик Хан

Кметът на Лондон е преизбран за трети мандат

Садик Хан беше избран за трети мандат като кмет на Лондон.  Резултатът беше обявен, след като приключи преброяването на гласовете във всичките 14 избирателни района на британската столица. Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, получи 43,8% от гласовете. Най-сериозният му опонент - Сюзън Хол от Консервативната партия, получи..

публикувано на 04.05.24 в 18:39

В България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев

Дипломати от българското посолство в Република Северна Македония и представители на българската общност в страната почетоха паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина от смъртта му. Те поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие, предаде БТА. Град Гоце Делчев почете патрона си..

публикувано на 04.05.24 в 18:18

Делегация на "Хамас" е в Египет заради предложението на Израел за примирие

На по-малко от 80 километра от Йерусалим продължава кръвопролитната война в ивицата Газа.  Делегация на "Хамас" е в Египет, където по непотвърдена информация се обсъжда предложение на Израел за 40-дневно примирие.  СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня" Въпреки продължаващия конфликт и израелските удари,..

публикувано на 04.05.24 в 18:13
Белгород, 30 декември 2023 г.

Петима пострадали при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия

Петима души пострадаха в следобедните часови при украинска атака с дронове срещу град Белгород в Русия. Това написа в социалната платформа "Телеграм" губернаторът на областта Вячеслав Гладков. Той добави, че ранените са откарани в болница, а възникналите в резултат на обстрела пожари са потушени.  Русия отново обстрелва украински градове и..

публикувано на 04.05.24 в 18:08

Слави Трифонов ще води листите на ИТН в Плевен и София

Лидерът на партия ИТН Станислав Тодоров Трифонов ще води листите за национален парламент в родния си град Плевен и в 25 МИР София. Там той ще се изправи срещу Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Петров-Ицо Хазарта. Председателят на ПГ Тошко Йорданов също ще води две листи - в Благоевград и във Варна. Начело на две листи застават проф...

публикувано на 04.05.24 в 17:35

Над 100 температурни рекорда във Виетнам заради горещата вълна в Азия

Повече от 100 температурни рекорда бяха надвишени във Виетнам в резултат на гореща вълна в цяла Южна и Югоизточна Азия, съобщи АФП.  В последните седмици горещо време обхвана Азия от Индия до Филипините, пише Франс прес, а в резултат на нея са нараснали случаите на сърдечни удари, а училища затварят. От агенцията допълват, че климатолозите..

публикувано на 04.05.24 в 17:00