Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Овчаров: Санкциите срещу Русия са лицемерен опит за измиване на гузни съвести. Кого точно ограничаваме?

"С третия мандат може да стане нещо"

Днешният работен ден на депутатите включва обсъждането на два законопроекта. Във внесения от ДПС се предлага забрана на износа на суров нефт и нефтени продукти с произход Русия, които са обект на дерогация. Във втория, внесен от ДБ, се настоява държавата да поеме оперативен контрол върху рафинерията „Лукойл“ в Бургас.

Според Румен Овчаров, който е  бивш енергиен министър,  предложението на ДПС е по-опасното от двете.

„То предвижда спиране на износа на продуктите, които произвежда рафинерията. Това означава, че тя ще трябва да спре работата си, при това в един много кратък период от време. Без износ на тези продукти няма как да работи“.

Спирането на доставките на руски газ за България доведе до допълнителни плащания за над 1 милиард лева за 8 месеца, напомни той в предаването „12+3“.

Овчаров посочи, че няма забрана за износ на петролни продукти. Той подчерта факта, че в момента България изнася повече такива продукти, отколкото през миналата година.

„Увеличението на износа е с 500 пъти“.  

Предложението на ДБ Овчаров пък определи за безсмислено.

„Ако тръгнем да го реализираме, отново може да се простреляме в крака. Не виждам какво ще накара Русия да продължи да продава петрол на една рафинерия, която я наказва с отнемане на собствеността й. Така се получи до голяма степен в Германия“.

Той отбеляза, че рафинерията работи и е поела ангажимент да плащане на данъци в България.

Румен Овчаров недоумява защо у нас се пропуска облагането с данък на свръхпечалбите на десетки други енергийни дружества.

„Докога ще наказваме само държавните, а някои частни ще продължават да печелят от високите цени на електроенергията?“

Той коментира и постигната от енергийните министри договорка за таван в цената на газа от 180 евро на мегаватчас.

Санкциите са лицемерен опит за измиване на гузни съвести. Кого точно ограничаваме? Не мисля, че ще има някакви драматични промени в цените“.

Той обясни, че ще си доставяме руски природен газ, но през посредници.

„Вместо да го взимаме директно, ще минава през Гърция или Турция, но с 30% отгоре. Наистина ли сме най-големите глупаци на Балканския полуостров?“

Овчаров смята, че с третия мандат е възможно „да се направи нещо“

„Всички политически сили да седнат и да се разберат по отделните политики. Ако не успеят, ще отидем отново на избори и ще се случи след 6 месеца, но тогава ще сме загубили още половин година и ще сме изтървали влака за еврото, както и милиард от Плана за възстановяване и устойчивост“.

Трябва да се върви в някаква посока, но тя не е да възродим ГЕРБ, посочи още той.

„Това не може да стане при сегашния блокаж. Необходим е друг подход. БСП може да участва в неговото създаване“.

Овчаров беше категоричен, че в БСП не са правени опити да му бъде затворена устата.

„Една партия не става по-силна с изключване на инакомислещите. Но да не бъркаме инакомислието с използването на партията за реализирането на лични икономически проекти, каквото наблюдаваме сега в Пловдив“.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16