Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менторски курс за младежи в помощ на ромската общност в Стара Загора

ромска общност в Стара Загора
Снимка: Виктория Петрова

Една малка чешка общност, която от години живее, работи и помага на децата от многолюдната ромска махала в Стара Загора, сега организира за тях и менторски курс.

„Целта ни трябва да бъде безкрайна, а не крайна. Безкрайността е нашата родина“; „Защо хората се грижат толкова много за собственото си тяло, а не се притесняват за красотата на собствената си душа“. Думите са на Карло Акутис - младежът, който почина от левкемия на 15-годишна възраст през 2006 г. и бе обявен за Блажен в Асизи: заради добрината и благородните си постъпки спрямо бедните и отхвърлените от обществото хора.

Дани Миткова е ученичка в 12 клас в Професионалната гимназия по облекло и хранене в Стара Загора. Професията, която ще може да упражнява след като завърши, е на готвач. Родена е и израснала в ромската махала в Стара Загора, но любовта и вниманието, с което се отнася към децата, е забелязано от Ордена на отците салезиани към Католическата църква. Един ден те й предлагат да се включи в курс за аниматори. Интересно й е, че децата от махалата я слушат толкова много.

ромска общност в Стара Загора

„Казваха ми, че на мен много ми се отдава да се занимавам с деца. Доставяше ми удоволствие да ги виждам щастливи, да помагам и да си играя с тях“.

"Това са млади хора, които помагат в своите населени места. Правят различни кръжоци и програми през годината, а през лятото се включват в лагери", обясни Франтишек Еречек, който  е сътрудник към Ордена на отците салезиани. Години наред той обучава млади хора в Чехия и България как да работят с деца.  

Този курс е едногодишен. В първата му част курсистите опознават себе си-силните и слабите си страни, посочи още Франтишек Еречек.

През 2009 година е открит първият образователен център в Стара Загора. През него са минали над 500 ромски деца. 

„Повечето деца, които посещават църквата, са с разбити семейства или родителите им са в чужбина. Липсва им внимание, подкрепа и любов. Опитваме се да им даваме от всичко това. Момичетата биха се омъжили още на 12-13 години и биха спряли образованието си“

Днес десетки техни възпитаници имат дипломи от университети и професионални гимназии. Тези, които вече са създали семейства, записват собствените си деца в центъра. 

Георги Станчев от католическата енория „Св. Кирил и Методий“ в Ямбол е един от лекторите на аниматорите тази година. Той отчита резултат при хора, които вече са пораснали, но като деца са посещавали центъра.

„Виждам една хубава промяна. Самият факт, че работят и си изкарват прехраната по честен начин, това вече е постижение за мен. Промяната няма как да стане веднага. Ще отнеме години и дори поколения“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Пламен Киров

Проф. Пламен Киров: Това, което направи НС - регулация на хляба, е предизборна агитация

Не знам дали сме бухалка или пауново перце, но ние – КЗК, играем ролята на боксова круша за политическите сили. Някои политици, не споменавам имена, защото сме в предизборна кампания, но ще ги кажа след изборите, в продължение на повече от 6 години се упражняват върху КЗК. Това заяви в интервю пред БНР проф. Пламен Киров, член на..

публикувано на 12.05.24 в 12:12
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.

Израелски военни откриха нови тунели на "Хамас" в Газа

Израелските военни откриха нови тунели на радикалното палестинско движение "Хамас" в Ивицата Газа. По-рано Израел отново призова палестинците в южния град Рафах да се евакуират, което е още една индикация, че военните продължават да изпълняват плановете си за наземна атака срещу града. Американският президент Джо Байдън заяви, че прекратяването на..

публикувано на 12.05.24 в 12:10
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Може да се стигне до рязане на капиталови разходи, за да не влезем в свръхдефицит

Отдавна направихме извода, че България се прощава с целта си да влезе в еврозоната през 2025 г.  Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Инфлацията у нас е почти два пъти по-висока от изискуемия критерий. ... В случая с България инфлацията започва да изглежда като по-малкия проблем и..

публикувано на 12.05.24 в 12:04

Атина очаква от Скопие да изпълнява Преспанския договор

Атина следи с безпокойство изявленията от Скопие. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви в интервю пред гръцки медии, че очаква да се промени риториката от Скопие след изборите. "Искам да се надявам, че това, което се чу предизборно, няма да се чуе и след изборно. Ако това се случи, ще имаме проблеми", каза гръцкият премиер. От друга страна..

публикувано на 12.05.24 в 12:00

Времето във високите части на планините се влошава

През следващите часове се очаква влошаване на времето във високите части на планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Прогнозата е за дъждове, съобщи Явор Каролев, дежурен в централния денонощен пост на Службата. "Фронтовете в планината идват по-бързо, отколкото в по-ниските части, така че хората би трябвало да се насочат..

публикувано на 12.05.24 в 11:47

Стратегическият преглед на отбраната ще включи изследване на възможността за военно обучение за цивилни

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам" Запрянов обвърза решението с това, че през парламента минаха предложенията, които от..

публикувано на 12.05.24 в 11:33