Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в Нова Загора си пожелават да имат вода за празниците, недоволството от спирането й расте

Нова Загора - ВИК ремонт
Снимка: Стоян Радев

Нараства недоволството сред жителите на Нова Загора заради водния режим, на който са подложени от ВиК - Сливен. Причината за това е подмяната на водопреносната мрежа в града или т.нар. воден цикъл. Хората се притесняват, че заради наложения воден режим няма да могат да посрещнат нормално коледните и новогодишни празници.

Всичко започва преди около седем месеца, когато стартира водния цикъл в Нова Загора и в Сливен. От тогава в града всяка седмица има няколко дни без вода. Жителите изразиха недоволството си пред БНР.

„Утре е събота и със сигурност няма да има“  


Според Калин Йорданов, който организа среща с медиите, три са основните проблема, които трябва да намерят решение 

„Първият – режимът на водата. Официално вода няма във вторник и четвъртък. Вторият проблем е качеството на водата. Тя запушва бойлери и електроуреди. Третият е ужасната комуникация с ВИК-Сливен“  

Освен, че стоят с дни без вода, когато все пак дойде, е негодна за консумация.  

"Образува червейчета, но сме съгласни на всичко, за да има поне за тоалетната". 

Всеки в случая се оправя както може. Един с кофи, друг с бидони, но това не решава генералния проблем.  

"В апартамент живея. При нас много зле стоят нещата, защото сме с бебе"  

Настъпващите коледни празници най-много притесняват домакините, защото без нормално водоснабдяване е трудно да посрещнат гости и да приготвят трапезата.  


"Много трудно. Днес заради вас- медиите, вероятно няма да я спрат и ще се помъчим да се приготвим за утре вечер"

Кметът на Нова Загора - Галя Захариева, коментира, че всеки ден провежда разговори с ВиК и страда еднакво със своите съграждани, когато водата спре.  

"Проблемът е в това, че не си спазват сроковете, в които е указано, че ще се спре водоподаването. Разговаряме. Има или технически проблем, или липса на организация, или кадрова необепеченост"

Захариева успокои новозагорци, че вода за коледните и новогодишни празници ще има, при това без прекъсване.  

"Поели са абсолютен ангажимент, че вчерашното спиране ще бъде последното до 3 януари. Тогава ще видим дали ще продължи този гррафик". 

За Коледа новозагорци си пожелаха да имат вода. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33