Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талантливи майстори дялат сцени от Евангелията от стволове на маслиново дърво

Фигури от стволове на маслиново дърво
Снимка: Феня Декало и Искра Декало

На запад, в навечерието на Коледа, от времето на свети Франсиз от Асизи се прави представление, където на живо се показва пещерата във Витлеем, яслата, където са поставили новородения Исус. На това представление освен актьори, представляващи Йосиф, Мария и повита кукла за новородения Исус, са участвали жив добитък и местни хора, предрешени като овчари, влъхви, ангели и др. По-късно театрализираната молитва е била заменена с движещи се кукли, а още по-късно - с изработени от всевъзможни материали скулптурки, изобразяващи сцената на Рождеството или на поклонението на влъхвите. И до сега в Италия се правят изложби на такива сцени, наречени presepio", тоест "ясли. Този обичай е обхванал, в началото целия католически свят, а след това прониква и в православни държави.

Един от основните художествени занаяти, не само в самия Витлеем ( Бейт Лехем), но и в съседните селища Бейт Джала, Бейт Сахур, е дялането от стволове на маслиново дърво кръстчета, броеници и най-важното цели сцени, свързани с раждането на Исус. С него са заети няколко фамилии, защото това е семеен занаят, предаван от баща на син. Творците са християни. Не разказват за работата си.

"Не знам колко поколения вече упражняват издялването на сцени от Евангелията от дърво. През 4 век след построяването на църквата „Рождество Христово“ във Витлеем, византийски монаси са започнали да го упражняват, но когато е трябвало да се оттеглят, са успели да предадат знанията си на своите калфи-местни младежи. За щастие, няма строги канони за правене на тези скулптури. Някои са по-малки- в тях са поне тримата: Йосиф, Мария и младенеца. Има и наистина големи, с изобразени всякакви домашни животни и влъхвите, поднасящи дарове, та дори звездата. Тук всичко е автентично. Фамилиите работят през цялата година, но жътвата на търсенето е през зимата. Част от продукцията си изнасят зад граница. Други- се продават в многобройните дюкянчета във Витеем, Йерусалим и при нас, в Яфо", Самир Аджал от Яфо, който упражнява друг семеен занаят- реставрирани на старинни мебели.

Фигури от стволове на маслиново дърво
Местните фермери знаят, че всяко изсъхнало маслиново дърво и клоните при подрязване на даващите още плодове, трябва да се носят на резбарите.

"Идват материали чак от Хаврон или Йерихон. Точно това специфично дърво, прави скулпторките и дори кръстчетата от Светите земи, уникални. Иначе отдавана вместо при нас, занаята да е „изнесен“ в Китай. Тогава тази сцени биха стрували поне 4 пъти по-евтино. През годините е имало и отделни творци, които по особено уникален начин са изобразявали библейските сцени. Сега техните творби не просто са антикварна рядкост, но и много търсени и скъпи. За съжаление, се намират внуци на тези гении, които се опитват да продават копия, които да представят за оригинали. Затова трябва много да се внимава при покупките, ако става въпрос не за „ширпотреба“, а за най-скъпите авторски творби. Освен красотата си, всеки от шедьоврите носи легенда за поръчката и създаването си. Макар и от дърво, някои от тях пазят скулптурни портрети на отдавна живели хора. Сега има и доста авангардистки presepio. В тях и фигурите и движенията са представени твърде стилизирано. Няма лица, а закръглени части от фигурата, като акцента е в шарката, която има самото дърво. Резбарите ползват инструменти, но не и машини, освен за да отрежат куба или паралелепипеда от дървото, които ще се превърнат в библейската сцена".

Искам да кажа няколко думи и за моя занаят. Обикновено, заедно с библейските сцени, пресъздадени от маслина, туристите, а и местните познавачи, купуват дървени мебели от маслина или кедър, украсени със седеф. Тази традиция идва от Сирия, но има и яфенска школа. Имало е време на разцвет на занаята, когато във всички по-заможни къщи тук мебелите са били със седефени инкрустации. Занаятът е в колапс. Работа има само за нас- реставраторите. Всеки истински ценител на наследството на дедите си, ни кани да обновим мебелите и да дадем предишния им блясък".

Между нашата фамилия и тези на резбарите има вековни връзки. Затова ги използвам, за да доставя малко от техните творби за сувенирните магазини в Яфо. А нашите мебели също предизвикват интерес. Някои просто ги разглеждат и снимат като в музей. Но има и ценители.

Репортажът е на Феня Декало и Искра Декало

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15