Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождество с кауза: Врачанчетата да се раждат във Враца

Дарителски фонд събра близо 40 000 лева за ремонт на родилно отделение

Снимка: Ива Антонова

Репортаж на Ива Антонова в предаването ''12+3''
Аудио файлът е със субтитри

Близо 40 хиляди лева бяха събрани от Обществения дарителски фонд във Враца за подобряване на условията в Акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" в града. Лечебното заведение, което е държавно, от години е в тежко финансово състояние, а родилното му отделение не е ремонтирано основно вече половин век. 

Защо врачани взеха съдбата му в свои ръце и какво направиха досега? 

Врачанчетата да се раждат във Враца. Тази кауза обедини местната общественост за втора поредна година в дните около Рождество Христово. Причина да бъде активирана отново гражданската енергия е отблъскващото състояние на Акушеро-гинекологичното отделение към врачанската болница. 

"Родилното не е ремонтирано основно от 1972 година. Баните и тоалетните са общи, с изключение на две ремонтирани стаи. Имаше период, в който жените избираха да раждат в Мездра или в Монтана", каза Мария Димитрова, член на УС на Обществения дарителски фонд във Враца, който тази година събира средства за ремонт на родилното отделение. 

Миналата Коледа каузата фокусира вниманието на врачани с две кампании. Средства за отделението събраха ученици от училищната програма "Тийноватор". Голяма сума беше събрана и от общественика Мартин Харизанов. Тя беше вложена за 20 нови специализирани легла за родилки и за ремонт на две от шестте стаи в отделението. 


Председателят на Фонда Димитър Иванов: 

"Общественият дарителски фонд е създаден да подкрепя нуждите на града. Наскоро се наложи на един от нашите колеги от УС да мине през отделението и каза, че картинката е плачевна. Затова решихме да продължим с ремонта". 


В навечерието на рождественските празници Общественият дарителски фонд във Враца организира благотворителна вечер в подкрепа на родилното отделение.

"Успяхме да съберем над 39 000 лева, което е приятна изненада. Надяваме се да ремонтираме още три стаи. Така ще останат само една стая и коридорът". 

Въпреки високите цени от Обществения дарителски фонд се надяват и правят всичко възможно да доведат до успешен край каузата, която обедини врачани - да бъдат подобрени условията в родилното отделение на многопрофилната болница в града. 



снимки: Ива Антонова
По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя подчертава музеите като "динамични културни и образователни институции, способни да подхранват и..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Богата програма в Плевен за Европейската нощ на музеите и галериите

С богата програма Плевен се присъединява днес към инициативата Европейска нощ на музеите и галериите.  Събитията са посветени и на Празника на града, който се отбелязва на 15 май Вълнуващи и незабравими часове очакват плевенчани и гости на града. Богата програма е подготвила общината за Деня на Плевен - 15 май, чието начало е днес. На празника..

публикувано на 11.05.24 в 17:24

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства.  Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

публикувано на 11.05.24 в 17:21

Надпреварата за правопис "Бъди грамотен" започна от Габрово

Църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий беше избран за начало на тазгодишното издание на инициативата "Бъди грамотен". Надпреварата за правопис започна от Габрово. Габрово е първият град, в който екипът на Академика БГ гостува и под шатрата им на пешеходната зона в града габровци се спираха, за да проверят своите познания..

публикувано на 11.05.24 в 17:07

Екоорганизации искат с подписка да бъде публикуван докладът за измервателната система за въздуха

Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни измервателна система за въздуха. От документа се очаква да стане ясно какви са проблемите и защо не се измерват..

публикувано на 11.05.24 в 16:49

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че синът им е при тях, съобщи..

публикувано на 11.05.24 в 16:26

Йотова: Неделните училища са най-добрият проводник на българщината сред децата ни в чужбина

Международен научен форум "Пътят на светлината", който се провежда в Атина под патронажа на българския вицепрезидент Илияна Йотова, представи последните научни изследвания върху делото на братята Св. св. Кирил и Методий.  Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина Участват изследователи на делото на..

публикувано на 11.05.24 в 16:13