Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на главния прокурор е критично ниско, посочи той

Иван Брегов: Този състав на ВСС е "един от най-вредоносните"

Закриването на спецправосъдието е крачка в правилната посока, смята той

Иван Брегов
Снимка: Силвия Великова

Закриването на спецправосъдието е крачка в правилната посока, заяви пред БНР Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика. 

"Закриването на спецправосъдието беше един малък елемент, който да върне някакво институционално доверие в системата, след като се установи, че в специализираната прокуратура и правосъдие доста добре виреят корпоративни интереси и те чрез рейдърство върху чужд бизнес могат да трансформират всяко едно имущество и всяка стопанска инициатива в това те да преминат в други ръце със съдействието на редови прокурори от специализираната прокуратура. Това беше съществен елемент, не е най-важното, но е една вярна крачка в тази посока", коментира той в интервю за предаването "Преди всички".

Задача на ВСС и на прокурорската колегия беше да образува определени дисциплинарни производства срещу прокурорите, за които стана ясно, че са съдействали по "Осемте джуджета" да се извършва рейдърство, припомни Брегов и добави, че все още такива производства няма

Според него този състав на ВСС се е оказал "един от най-вредоносните"

"Виждаме двама души, които се отличават на общия фон - това са г-жа Дишева и г-жа Керелска. Останалите като че ли живеят в някакво особено блаженство". 

"И двете инициативи за отстраняване на главния прокурор потвърдиха дългогодишните констатации на редица международни институции, че няма ефективен начин нито да бъде разследван както наказателно, така и дисциплинарно главният прокурор. Съответно няма смелост в прокурорската колегия, която да установи определени факти или да вземе решение поне за временното му отстраняване", коментира още Иван Брегов и добави:

"И общата мярка по НПК за временно отстраняване, и тази по Закона за съдебната власт няма кой да ги приложи. Те самите се инициират или от редови прокурор, или от главния прокурор, така че те не сработват практически като механизми".

Брегов припомни, че има изготвен законопроект, но според него няма политическа воля

Според него този ВСС е направил "най-лошото възможно", а именно:

"Повиши изключително много възнагражденията сред редовите съдии и прокурори и с това притъпи всякакви съпротивителни сили както за кариерно развитие, така и за опитите за овладяване на системата. Паралелно с това блокира голяма част от конкурсната дейност".

По думите му резултатът от това е всички да кротуват и да са доволни.

Българската държава е докарана до институционална немощ по отношение на съдебната власт, смята Иван Брегов и посочи, че тези недостатъци на българската институционална среда изяждат обществото ни:

"В това изядено от тези проблеми общество хора като стстуквото на главния прокурор Гешев или на добре развиващите се деца на разни членове на ВСС живеят добре с нашите данъци".

"Друг въпрос е дали ние, затъвайки в някои по дребни неща, не оставихме на заден план фундаменталните въпроси как е организирана българската съдебна власт. Това е нещото, което не сработи тази година", каза той. 

"През годините видяхме, че нивото в това кой оглавява българската прокуратура може да бъде главоломно сваляно. Всеки следващ главен прокурор след Борис Велчев е ниво надолу, като този път нивото е критично ниско. Политическото говорене от главния прокурор показва, че когато политическата власт е колеблива, той може да изземва и политически функции, които са несвойствени на прокуратурата, да показва мощ, че може да влияе на всеки един бизнес в България - неща, далече от правото и наказателния процес. Всичко това не подлежи на никакъв контрол", коментира Иван Брегов и добави:

"Иначе той би бил страхтен работник в НПО-сектора, защото ще може да провежда каквито и да било застъпнически кампании".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нидерландия ще достави скоро 24 изтребителя Ф-16 на Украйна

Нидерландия съобщи, че скоро ще достави на Украйна първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16. Днес в Киев се очаква посещение на премиера на Унгария Виктор Орбан, след като страната му пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Очаква се премиерът на Унгария Виктор Орбан да се срещне в Киев с президента на Украйна Володимир..

публикувано на 02.07.24 в 07:41

Румен Радев е на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в  Гърция, където ще участва в 28-та годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година международният форум в гръцката столица Атина е под наслов "Спирала през конфликтите, в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии". Част от дискусиите ще са посветени на последиците от..

публикувано на 02.07.24 в 07:37

Протест срещу безводието в павликенското с. Караисен

Жителите на павликенското село Караисен излизат тази сутрин в 7.30 ч. на протест срещу безводието. Павликенските села отдавна имат сериозни проблеми с водоснабдяването. Те черпят от местни водоизточници, чийто дебит не е достатъчен, и има безкраен воден режим за населението. В Караисен бяха направени изцяло нови водопроводи, но няма вода...

публикувано на 02.07.24 в 07:29

Пожар избухна в болницата в Благоевград, има пострадали

Пожар е избухнал рано тази сутрин в Mногопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. Изгоряла е напълно една стая, като най-вероятна причината е забравена цигара от пациент. В стаята е имало четирима души, които са свалени в отделението по хирургия на втория етаж. Един от пациентите е в по-тежко състояние.

публикувано на 02.07.24 в 07:26

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе. В София-град кодът за дъжд е жълт. За 12 области в Централна и Източна България в сила е жълт код за високи температури (виж графиката по-долу). Днес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:22
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън за решението на съда за Тръмп: Това е опасен прецедент

Американският президент Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния съд, което дава на бившия държавен глава Доналд Тръмп частичен имунитет от наказателно преследване. Байдън каза, че решението подкопава "върховенството на закона" и е "ужасно лоша услуга" за американците. Изказването на президента Байдън беше реакция на..

публикувано на 02.07.24 в 04:38

Голяма част от Перник ще е без вода заради авария

Половин Перник ще бъде без вода днес заради авария, съобщиха от местното ВиК дружество. Водоподаването се преустановява тази сутрин в 8:00 часа. До отстраняването на аварията вода няма да има в централната градска част и в кварталите "Профилакториум", "Калкас", "Могиличе", "Варош", "Драгановец", "Проучване", "Бела вода", "Стара чешма" и "Радина..

публикувано на 02.07.24 в 04:35