Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукери гониха злото и честитяха новата 2023 г. в кюстендилското село Ябълково

Снимка: Кирил Фа;ин

През целия ден, та до стъмване, кукери гониха злите сили и честитяха новата 2023 г. в кюстендилското село Ябълково, което отстои само на километър от областния град. Сурвакарската група към местното Народно читалище "Зора" е създадена преди 25 години.

Кукерската група, ръководена от кмета на с. Ябълково Бисер Златков, влезе в почти всяка къща и със звънците наричаха за плодородна и за здрава година. Освен баш кукерите с характерните им костюми и тежко оборудване в групата изпъкваха  и младоженци с техните  кумове, гости-сватбари, свещеник, полицайка, както и мечкар с мечка.

След обяд кукерите се насочиха основно към пътя Кюстендил-София през селото. Мечката се търкаляше на всяко кръстовище  и отбивка. Символиката е да няма ПТП-та.

Така местната кукерска група открива сезона. Още през януари са поканени на няколко фестивала в страната, обяви един от дефилиращите днес в с. Ябълково кукери.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Горна Оряховица е уличен в конфликт на интереси

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, защото е продал общински имот на майка си. Миналото лято Николай Рашков се явява на търг и фирмата му печели продажбата на общински имот за 613 хиляди лева в Горна Оряховица. Според заповедта на тогавашния кмет Добромир Добрев сумата е трябвало..

публикувано на 20.06.24 в 16:54

Двама данъчни инспектори в Кърджали са арестувани заради подозрения за корупция

Националната агенция за приходите потвърди за ареста на двама данъчни инспектори в Кърджали и заяви, че ще окаже пълно съдействие на МВР и прокуратурата. Това се посочва в позиция на изпълнителния директор на приходната агенция Румен Спецов, цитиран от пресцентъра ѝ.  Двамата служители са от сектор „Проверки“ в града и са задържани за корупция. До..

публикувано на 20.06.24 в 16:43
Павела Митова

Павела Митова: Експертен кабинет би могъл да изкара и пълен мандат

Експертен кабинет би могъл да изкара и пълен мандат. Това заяви пред БНР Павела Митова, депутат от ИТН., и уточни: " Ако той свършва своите задачи в уреденото време и по правилния начин, както са се разбрали политическите субекти предварително , не съм сигурна, че хоризонтът му трябва да бъде къс. ... Експертно правителство може да изкара и пълен..

публикувано на 20.06.24 в 16:36
Прошко Прошков

ГЕРБ-СДС поиска оставките на кмета на София и заместника му по транспорта

Заради обвяваната от съда за незаконна нова организация на движението в част от центъра на София общинските съветници от ГЕРБ-СДС поискаха оставката на кмета на София Васил Терзиев и на неговия заместник по транспорта Илиян Павлов.  Окончателно: ВАС спря новата организация на движението в центъра на София По думите на Прошко Прошков колегите..

публикувано на 20.06.24 в 16:30
Борис Бонев

Борис Бонев: Въведената организация на движението в София от 2017 г. е незаконна

Столичната община ще въведе временна организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и "Витоша" и ще възложи изработването нов генерален план за движението в София.  Окончателно: ВАС спря новата организация на движението в центъра на София Това ще бъдат действията след решението на Върховния административен съд, според което новата..

публикувано на 20.06.24 в 16:21

КЕВР анализира високите цени на балансиращата енергия

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) анализира възможните решения във връзка с екстремно високите цени на пазара на балансираща електроенергия.  До края на следващата седмица енергийният регулатор ще приеме решение, с което да бъде постигнат по-справедлив начин на разпределение на разходите за балансираща електроенергия между всички участници..

публикувано на 20.06.24 в 16:10

Двама мъже нападнаха с нож продавач в магазин в София

Двама мъже нападнаха с нож продавач в магазин в София. Те са успели да вземат малко над 150 лева и са избягали. По първоначална информация двамата мъже са нападнали възрастния човек, който е на 63 години минути преди 13:00 часа. Това е станало пред магазин в центъра на София.  Двама нападатели са заплашили с нож възрастния мъж и един от тях го е пробол..

публикувано на 20.06.24 в 15:45