Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нереалистични са възможностите за кабинет с втория мандат"

Геновева Петрова: Всяка от партиите избира комфорта да не е мандатоносител и управляващ

"Качествена промяна в ситуацията няма. Няма нови сигнали за нови позиции на парламентарните партии"

Снимка: alpharesearch.bg

"Качествена промяна в ситуацията няма. Нови сигнали за нови позиции на парламентарните партии няма, независимо от това по какъв начин те ги изразяват или споделят - дали по-категорично, или по-иносказателно. Не сме свидетели на нещо качествено различно".

Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч".

Според Петрова всяка от партиите избира комфорта да не е мандатоносител и управляващ.

"Не виждам как би могло да се случи правителство с втория мандат, като имаме предвид заявките на партиите. Нереалистични са възможностите за кабинет с втория мандат", коментира тя.

Тя прогнозира, че правителство с третия мандат би могло да се сформира с компромис, какъвто беше направен при избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

"Когато става въпрос за правителство, компромисът не е най-успешното решение", уточни тя.

Интервюто на Людмила Железова с Геновева Петрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Стоянов отчете 40% по-висока събираемост на глобите за пътни нарушения

40 процента по-висока събираемост на глобите за нарушения на пътя отчете вътрешният министър Калин Стоянов. Той връчи ключовете на 86 нови високоскоростни автомобила, закупени със средства от фонда за пътна безопасност към МВР:  "Ако налагаме глоби, но не ги събираме, просто е безсмислено. Предприехме абсолютно всички мерки, като основната..

публикувано на 04.06.24 в 11:43

Зейнеп Зафер: Не Възродителен процес, а "насилствена българизация/асимилация"

Тази вечер от 18.30 часа в Централния дом на архитекта ще се състои премиерата на книгите "Тюркология в изгнание. Мефкюре Моллова. Биографично изследване" с автори Зейнеп Зафер и Нурие Муратова и книгата "50 години от Корнишките протести" на Зейнеп Зафер .  " Първата книга е за най-известната тюрколожка, възпитана в българската тюркология -..

публикувано на 04.06.24 в 11:35

Огромни щети за гръцкия туризъм след фалита на FTI

Фалитът на третия по мащаб туроператор в Европа Еф Те И Груп (FTI) нанася огромни щети на гръцкия туризъм. Агенцията има неизплатени задължения за услуги от миналата година, казаха хотелиери. Два милиона евро дължи фалиралият туроператор на гръцките хотелиери за миналата година. Другите задължения са изплатени, но непокрити остават..

публикувано на 04.06.24 в 11:33
Офисът на Standard Chartered  в Лондон

Британска банка е заподозряна в обслужване на терористични групировки

Британската банка Standard Chartered, която през 2012 година се измъкна от наказателно преследване за пране на пари, е извършила трансакции за милиарди долари за финансиране на терористични групи, се твърди в нови съдебни документи на САЩ, съобщи Би Би Си.  Документите свидетелстват, че са извършени хиляди трансакции на стойност над 100..

публикувано на 04.06.24 в 11:22

57-годишен от Хлябово е задържан за убийството на съпругата си

57-годишен мъж от тополовградското село Хлябово е убил съпругата си, след което е направил опит за самоубийство, съобщават от полицията. Вчера сутринта, в полицията е получен сигнал за инцидент в имот, намиращ се в землището на село Хлябово. На място пристигнали екипи на полицията и Спешна медицинска помощ, които са открили мъж, който бил..

публикувано на 04.06.24 в 10:53
Мартин Божанов - Нотариуса

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия, посветено на доклад за Нотариуса

Заради липса на кворум пропадна заседанието на Съдийската колегия, на което трябваше да бъде приет доклад за работата на специалната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около разстреляния в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Съдийската колегия ще обсъди утре..

публикувано на 04.06.24 в 10:52

Управляващите в Гърция водят в проучванията преди евровота

В Гърция се очаква управляващите консерватори да спечелят евровота с голяма преднина пред опозицията, сочат прогнозите за нагласата на избирателите. Дни преди евровота в Гърция победителят е ясен - управляващата консервативна партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис се очаква да получи около 33% от гласовете в неделя. Това..

публикувано на 04.06.24 в 10:37