Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Асенова: Демократи и републиканци ще си взаимодействат по-добре в бъдещия Конгрес на САЩ

Маргарита Асенова
Снимка: Стопкадър Bloomberg TV

14 пъти тази седмица новото републиканско мнозинство в Камарата на представителите на американския Конгрес не можа да избере неин нов председател. Успя рано тази сутрин - от 15-ото гласуване. За първи път от точно един век постът не беше запълнен още с първия вот. Само четири пъти в историята на Съединените щати е имало повече такива опити. Рекордът е 133 гласувания за близо два месеца през 1855 година, а последно - повече от сега те са били през 1859-а – 44. Разделението тогава – малко преди избухването на Американската гражданска война, се е дължало на противоположни позиции за робството. 

Републиканската партия очакваше да отнесе с т.нар. "червена вълна" демократите на междинните избори миналия ноември. Вместо това обаче остана в опозиция в Сената, а в долната камара извоюва доста крехко мнозинство – 222 срещу 212 конгресмени. Избраният най-после на председателското място – Кевин Маккарти – се оказа заложник на 20-ина хардлайнери, които се запънаха срещу него от опасения, че бил твърде склонен на компромис с президента Джо Байдън и неговата Демократическа партия. Те първоначално не послушаха дори идола си Доналд Тръмп, който ги призова да подкрепят Маккарти. 

Този тягостен епизод е логично последствие на деструктивния възход на крайнодесните популисти в американската политика, тръгнал от пръкването преди 15-ина години на тяхното т.нар. Чаено парти – фискално консервативно политическо движение, хвърлило в смут Републиканската партия. Радикалите успяха през 2015 година да принудят тогавашния председател на Камарата на представителите Джон Бейнър да се оттегли преждевременно в пенсия, а наследникът му Пол Райън - да се откаже от нов мандат насред управлението на Доналд Тръмп. 

Кевин Маккарти показа, че е склонен на всякакви компромиси, но не към Байдън, към крайната десница, които вещаят доста мрачно бъдеще за Камарата на представителите, за Конгреса като цяло и за продуктивността на Вашингтон през следващите две години.

Точно толкова се навършиха вчера от щурма на Капитолия от тълпа привърженици на Тръмп, който продължава да не признава загубата си от Байдън на президентските избори. Петима души загинаха на 6 януари 2021-ва в сърцето на американската демокрация, ранени бяха над 140 служители на реда.

"САЩ оздравяха до голяма степен от посегателството върху демокрацията им преди две години. САЩ минават напред към други задачи и проблеми, защото истината е извадена на показ. Следва правосъдната система да се заеме с отговорните лица. Обществото успя да оздравее", каза в предаването "Събота 150" политологът Маргарита Асенова от вашингтонския мозъчен тръст Фондация "Джеймстаун". 

Групата против избирането на Маккарти има дълга история, допълни тя. 

"По-консервативна част от републиканците се противопоставя на избора на Маккарти, който се счита по средата на идеологическото пространство в Републиканската партия. Тази по-консервативна група има искания за по-малко правителство, за по-малко разходи в подкрепа на социално слаби хора. Те са против някои социални права, те са консерватори в социален и фискален план. Те са изолационисти в международен план. И са против международното включване на САЩ където и да било. Тази група е около 20 души. Не са в силна позиция в Конгреса, винаги могат да бъдат игнорирани, но не е лесно да бъдат игнорирани в рамките на Републиканската партия". 

Според нея Кевин Маккарти засега се въздържа да търси подкрепа сред демократите, за да не се налага да прави компромиси заради техни искания, и се надява, че ще успее да обедини републиканската конференция. 

"Ще има много повече взаимодействие между демократи и републиканци в бъдещия Конгрес. Ситуацията обещава по-добро сътрудничество между демократи и републиканци отпреди, което е добър знак за САЩ". 

По думите на политолога, ако Джо Байдън се кандидатира за президентските избори догодина, то Демократичната партия ще го подкрепи изцяло

"Демократичната партия добре разбира, че само единството и може да преодолее хаоса, който внесе Тръмп в политиката на САЩ". 

Интервюто с Маргарита Асенова можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13
Мадона (в центъра) по време на безплатния концерт, който изнесе на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия, 4 май 2024 г.

Мадона зарадва феновете си в Бразилия с безплатен концерт, дойдоха над 1,5 млн. души

Американската попзвезда Мадона изнесе безплатен концерт на Копакабана, който привлече над милион и половина души. Те изпълниха района около известния плаж в Рио де Жанейро. В продължение на над два часа 65-годишната американска поп икона изпълни едни от най-големите си хитове: Феновете на Мадона бяха впечатлени от безплатното шоу, въпреки че на..

публикувано на 05.05.24 в 19:59
Изглед към Часов Яр, Донецка област, архив, април 2023 г.

Според вашингтонския ISW руските войски не са постигнали видим напредък в Часов Яр

Руските войски не са постигнали видим напредък в опитите да овладеят източния украински град Часов Яр, съобщава вашингтонският Институт за изследване на войната ( ISW) . От института опровергават твърденията в противното на руски блогъри. Според западни военни анализатори Часов Яр е стратегически важен като най-силния опорен пункт преди..

публикувано на 05.05.24 в 19:35
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Директорът на ЦРУ на спешна среща с премиера на Катар заради преговорите Израел - "Хамас"

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заминава за Доха за спешна среща с премиера на Катар, предаде Ройтерс. Бърнс ще се опита да окаже натиск върху Израел и "Хамас" за продължаване на преговорите, след като стана ясно, че ислямисткото движение не отстъпва от позицията си за прекратяване на военните действия в Ивицата Газа в замяна на освобождаването на..

публикувано на 05.05.24 в 19:25

Великден в Разложко с триетажно мъжко хоро и рисувани с восък яйца

Хиляди вярващи посрещнаха Възкресение Христово в храмовете на Неврокопска епархия, а първият ден на Великден дойде със слънце.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците В региона има места, които са самобитни и от векове пазят своята различност във фолклорните традиции, свързани с Великден.  Разложкото село..

публикувано на 05.05.24 в 18:43