Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"По ръба" с Калина Андролова: ПП в схема за предпроектно източване

Калина Андролова
Снимка: Ани Петрова

Докладът на временната комисия около меморандума с IP3 и Gemcorp беше изнесен и гласуван от парламента точно в седмицата, в която ПП се опитват да реализират подкрепа за втория мандат. Ударът на ГЕРБ беше целенасочен за шокиране на парламентарната аудитория и за създаване на невъзможност ПП да се правят на политически хитреци и да рекетират парламента за уж общонационални цели. Докладът демонстрира аргументи, при това солидни, за да стане ясно защо не би трябвало да се гласува декларацията на ПП с наивно съчинените приоритети. Още през септември 2021 г., докато Кирил и Асен са министри в служебния кабинет на Румен Радев, започва да се придвижва идеята за усвояване на дейности в областта на енергетиката и въглищните централи са отправна точка. На 13 септември Nucleon Consulting представя своя проект за изграждане на индустриален комплекс "Марица-Изток", изпълнен с иновативни решения за ТЕЦ-овете. Потърсих един от присъствалите на тази среща, инж. Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", за да сподели какво се е случило тогава:

"Това, което предложиха, беше да сложат шест малки ядрени реактора и да утилизират, така да го кажем, изгорелите газове на ТЕЦ-овете. При което да произвеждат някакви неща, които били ценни, важни и скъпи. Завъртя се там един човек за 15-20 минути ни ги разказа тези приказки, и искаха от нас да му подпишем някаква декларация в подкрепа на този проект. Аз почнах пръв и им казах, че след като това е толкова важно и ще се прави с държавни пари, трябва да бъде държавно. Когато държавата ще плати за това, тя трябва да му е собственик. И от там нататък разговорът не се състоя. На тази среща присъстваха всички изпълнителни директори на ТЕЦ-овете, народни представители от най-различни партии, присъстваха евродепутати, всички кметове, тоест силата, която е събрала всички тези хора на едно и също място по едно и също време не е за подценяване. И на финала на този разговор, като се заприказвахме с този човек, който се беше поизнервил, че не се случи неговото, и който обясняваше, че зад тази работа стоят пенсионирани американски полковници, разни служби, влиятелни лобисти и т.н., той каза: "Като не искате вие да подпишете декларацията, ще се намери кой да я подпише". И човекът се оказа ясновидец. Тази декларация се превърна от декларация в меморандум на правителството и пр.". 

Реших да потърся въпросния човек, за когото шефът на "Подкрепа" говори, а именно Йордан Янков от компанията Nucleon Consulting, за да ми разясни какъв е този проект, който хем запазва ТЕЦ-овете, хем намалява емисиите, хем строи малки модулни реактори. Ето какво каза Янков:

"Идеята е да се запазят мините и централите. В същото време да имаме изпълнение на договореностите на България за намаляване на въглеродните емисии. Единственият начин това да стане е като се намали производството на централите. Тяхната цел ще е да произвеждат електроенергия за мрежата, както досега, но вече намалените им емисии ще се поемат от химически заводи, които заедно с производство на водород и въглеродния диоксид от централите, ще произвеждат химикали, които са много ценни. И оттам нататък това е друг бизнес. Енергията от ТЕЦ-овете ще бъде намалена, но ще се замести от малките модулни реактори. Тоест имаме една комбинация от въглищни централи, химически заводи и ядрени мощности, които работят в синхрон, заедно". 

Впечатляващо звучи идеята за улавяне на въглеродния диоксид, която е в основата на уж иновативния комплекс "Марица-Изток". Ако е така, защо не улавяме въглеродния диоксид и сега, че да нямаме проблеми?! Самият Йордан Янков ми разказа, че има работещи инсталации за улавяне на въглеродния диоксид, който се съединява с водорода, от което се получава метанол. След което могат да се произвеждат много неща от рода полиетилен, пропилен и др. Тъй като идеята е специфична, обърнах се към проф. Христо Василев, експерт по енергийни и светлинни технологии, който има стотици реализирани проекти в практиката с голям икономически ефект и няколкостотин научни публикации. Ето какво казва той:

"Лично се познавам с г-н Янков, няколко пъти сме се засичали по различни форуми и съм поставял различни въпроси, на които той не отговаря. Отговорът е: "Когато му дойде времето, ще отговоря". За мен в това няма икономическа логика и е начин да се откраднат едни пари. Янков е философ по образование, тук трябва човек да има основата, да познава основните физически закони. При него това липсва. Технологиите, които той предлага, противоречат на основните закони във физиката и енергетиката. Това не е реалистично. За този меморандум аз имам специално становище, че това е един меморандум с неясни цели, да бъдат гарантирани едни пари, които не се знае къде отиват и какво ще се получи с тях. Вижте, това са фирми, които са специализирани в източването на държавни средства, публични средства. Да, по принцип има добри примери за улавяне на емисии. Но това е дълга тема, съществуват изключително много проблеми. Да улавяме въгледвуокиса и да го трансформираме в други продукти, няма такъв положителен опит в света. Има лабораторни експерименти, но не и положителен опит. Това, което г-н Янков говори, са неистини". 

Аз говорих и с други хора, присъствали на срещата от 13 септември 2021 г. по време на служебния кабинет на Радев. Казаха, че са ги притиснали от високо ниво да отидат на срещата. Именно така започва меморандума за 1 милиард. Как се случи всичко, разказва самият Йордан Янков:

"Този меморандум аз съм го писал. Работих с IP3 International, Gemcorp ме потърсиха и аз срещнах IP3 с Gemcorp. Идеята беше Nucleon да бъде консултантска поддържаща компания на технологията на всички тези неща, а те да осигурят политическа подкрепа от американското правителство и съответно финансиране от Gemcorp. Но те не ме послушаха за много неща и влязоха в едни отношения с Петков и Василев, и стана абсолютна каша. В този меморандум няма никакви задължения на държавата да продава каквото и да било и да сключва каквито и да е финансови сделки с Gemcorp и IP3. Целта на този меморандум беше да могат да се започнат предпроектни проучвания, защото без тях никой нищо не може да направи. Трябва да знаете какви са калкулациите за един проект предварително, да имате идея какво ще се случи, защото, когато отидете в банката и кажете "на мен ми трябват пет милиарда", те веднага ще ви попитат за какво ще ги харчите тези пет милиарда. И това нещо трябва да бъде доказано". 

Често се коментираше извън медиите, че този меморандум е необходим, за да се търсят пари от фондове, банки, от държавата и пр. Меморандумът като едно доказателство, че проектът е значителен и уж реален, а дали наистина е реалистичен и дали ще се случи, по-скоро няма значение. Как се появи инвестиционния фонд Gemcopr, заради който фактически се провали схемата, тъй като ДАНС излезе с доклад за руски връзки?!

Йордан Янков: "Веднага след презентацията в Раднево миналата година Gemcorp ми се обадиха лично на мен и ми казаха: "Разбрахме, че имате много интересен проект за мини "Марица-Изток". Може ли да си сътрудничим, ние сме готови да финансираме каквото е необходимо, за да може това да се случи. И аз им обясних, че работя с американската компания IP3 и ще ги свържа с тях, защото те поемат ангажимента за политическа подкрепа на най-високо ниво на федерално правителство в САЩ. Казах им на хората от IP3: "Свързаха се с мен от Gemcorp, проверете ги, защото не се знае, около името на Бостанджиев има някои минали неща, вие имате по-добри ресурси да проверите". И те казаха, че няма нищо съмнително и фирмата е чиста. Gemcorp е фонд, проверен от Пентагона, да не мислите, че някои от бившето командване на Пентагона ще тръгне да прави бизнес с руски фирми. Това е нонсенс. Когато ГЕРБ скочиха срещу въпросния меморандум, аз им казах, че трябва моментално да дадат пресконференция, на която пред обществеността да разяснят за какво става дума и кои са те. Тогава те казаха: "О, не, по-добре да си мълчим, те ще си поговорят и нещата ще утихнат. Няма да се занимаваме с политически скандали". Оказа се после, че аз съм бил прав". 

Ще завърша този материал отново с Димитър Манолов от "Подкрепа", и неговото усещане за този случай, "иновациите на ПП в българската енергетика":

"Понеже много такива съм виждал, усетът ми показва, че това прилича на такива икономически авантюристи, както каза някой от парламентарната трибуна, които минаха през България, смотаха някой лев и кой накъде види. На това ми прилича по усет. Как щели да спасят държавата, нали! Такива дето спасяват държавата, аз съм гледал хиляди, цялата работа опира до това да смъкнат някой лев и да бягат". 

Става дума за ловци на схеми за източване на ресурси – опаковката е внедряване на иновативни решения, които изискват предпроектни проучвания. Намират сложна и неизпробвана идея, привличат инвестиционен фонд и лобистка фирма, която легитимира проекта чрез подкрепата на външния фактор, за да се окаже натиск върху слабото правителство. След привидно осигуряване на инвестициите и споразумение с правителството, държавата се принуждава да отдели средства за предпроектно проучване. А след проучването нищо не се случва. Просто сме проучвали това-онова срещу стотици милиони, а може и милиарди. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арх. Иван Шишков

Обсъждане в МРРБ за застраховането на инфраструктурни обекти при обявяването им за "търпими"

Възможностите да бъдат застраховани големите инфраструктурни обекти след обявяването им за търпими, са обсъдили на работна среща ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с представители на Асоциацията на българските застрахователи и пътния бранш. Разговорите са част от поредицата обсъждания, инициирани от министър арх...

публикувано на 20.03.23 в 23:55
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Белият дом призова Си Цзинпин да окаже натиск върху Путин за Украйна

Белият дом призова днес китайския президент Си Цзинпин да използва настоящото си посещение в Москва, за да повлияе на руския президент Владимир Путин да зачита украинския суверенитет и да прекрати войната срещу Украйна, предаде Ройтерс. Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, каза пред репортери, че САЩ са обезпокоени,..

публикувано на 20.03.23 в 23:38

ЕК обяви началото на общ проект с България за охрана на границите

Европейската комисия обяви днес, че започва пилотен проект с България за предотвратяване на незаконното пристигане на мигранти и за подобряване на охраната на границите. Предвижда се нашата страна да прилага мерки за ускорена оценка на молбите за убежище и за връщането на онези, чиито искания са били отхвърлени. Ще бъде осигурена техническа подкрепа от..

публикувано на 20.03.23 в 23:17
Плакат с надпис

Френският премиер за пенсионната система: Достигаме края на демократичния път на реформата

Френското Национално събрание отхвърли двата вота на недоверие към правителството, поискани от две парламентарни групи заради пенсионната реформа.  Френското правителство оцеля и при двата вота на недоверие Девет гласа не са достигнали за приемането на вота на недоверие към френското правителство, поискан от центристка група с подкрепата на..

публикувано на 20.03.23 в 22:43
Цялата опозиция в Гърция обвинява правителството на Кириакос Мицотакис (на снимката), че изпълнява

Хиляди гърци на протест срещу проектозакон за приватизация на водните ресурси

Хиляди гърци отново излязоха на протест пред парламента. Този път срещу проектозакон на правителството за приватизация на водните ресурси. Синдикатите отново организираха протестна демонстрация, в която участват хиляди гърци, за да изразят несъгласието си с приватизация на водоснабдяване и водни ресурси. В парламентът тече дебат по проектозакона, като..

публикувано на 20.03.23 в 22:30
Жозеп Борел

От ЕС: 1 млн. 155 мм снаряди за Украйна да бъдат осигурени в рамките на една година

Министрите на външните работи и на отбраната на страните от ЕС постигнаха споразумение за доставката на 1 млн. 155 мм снаряди за Украйна, като амбицията е те да бъдат осигурени в рамките на една година, съобщи след края на заседанието върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Дипломат №1 на ЕС се надява на споразумение..

публикувано на 20.03.23 в 22:13
Френската премиерка Елизабет Борн в Националното събрание по време на обсъжданията по вотовете на недоверие, Париж, 20 март 2023 г.

Френското правителство оцеля и при двата вота на недоверие

Правителството на френския президент Еманюел Макрон оцеля при два вота на недоверие, гласувани в Националното събрание (долната камара на френския парламент),  но все още е изправено пред силен натиск заради спорната пенсионна реформа, предаде АФП. На дневен ред в Националното събрание в Париж: Два вота на недоверие заради пенсионната реформа..

обновено на 20.03.23 в 22:00