Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ни очаква през 2023?

Снимка: БГНЕС


Годината започна традиционно с пожелания за здраве, но най-вече мир и въпросът, който измъчва всички е ще свърши ли войната в Украйна през 2023?


Експертите се обединяват в прогнозите си около два основни сценария – война до дупка или поне през следващите няколко години, и край на конфликта още през лятото на тази. 


Според Барбара Занчета от Департамента за изследване на войната конфликтът ще се проточи поне до края на тази година, а вероятно и през следващата. Предишни войни, започнали с грешна преценка, като Виетнамската за Съединените щати и Афганистан за Съветския съюз, са завършвали след промяна във вътрешната политическа среда. Ключът за края на войната е вътре в самата Русия и кога ще се пречупи подкрепата за Путин сред руския политически елит.

Херсон, 18 ноември 2022 г.

На другият полюс е Андрей Пьонтковски, анализатор, базиран във Вашингтон, който прогноза, че Украйна ще си върне напълно териториалната цялост и то още преди края на 2023-а. Според генерал Бен Ходжис, бивш главнокомандващ на американсите войски в Европа, два са факторите за подобно развитие - решимостта и куража на украинската армия и осъзнаването от страна на Запада, че тази война е историческо предизвикателство, което трябва да спечели.


„По мое мнение Украйна постигна необратима инерция и Русия няма как да направи обрат на бойното поле. Дори президентът Зеленски каза, че не му трябват войници, а само оръжия. Затова смятам, че ако светът изпълни ангажиментите, които е поел и поддържа санкциите, това няма да прерасне в пряк конфликт между НАТО и Русия. Прогнозата ми е, че Украйна ще освободи всички територии, включително Крим, до края на лятото, до август 2023-а.“


Екип анализатори от университета на на китайския град Ланджоу изчислява, че пандемията от ковид-19 ще приключи в глобален мащаб през 2023-а като инфекциите ще достигнат най-малко 750 милиона.  Световната здравна организация смята, че 90% от населението на света вече има някаква форма на имунитет, от прекарано заболяване или ваксинация. Извънредната фаза на пандемията определено е към края си, но все още може да се появят опасни варианти на вируса, предупреждава доктор Синтия Кар.


„Може да преминем към ендемична фаза, но това ще отнеме още време. Ендемичната фаза е тази, в която пиковете на заболеваемост са предвидими, както с грипа. Засега обаче още сме в началните етапи на пандемията, въпреки че минаха няколко години, и дългосрочните ефекти не са ни известни.“


На 6 май крал Чарлз III ще бъде коронясан на символична церемония в Уестминстърското абатство в Лондон. Чарлз е най-възрастният член на кралското семейство, който се възкачва на трона, но не е чакал да стане крал, за да създаде наследството си. Още като принц на Уелс Чарлз се посвещава на множество каузи като младежката безработица и борбата с промените в климата. Принцът говори за замърсяването на околната среда много преди проблемът да стане  широко известен, това е каузата, която защитава с най-голяма отдаденост.

За първи път за последните 59 години кралицата не произнесе лично речта

„Глобалното затопляне, климатичните промени и опустошителната загуба на биоразнообразие са най-големите заплахи, пред които е изправено човечеството.“


Дори преди да стане крал, програмата на Чарлз е изключително натоварена. Обичайно той има по петстотин кралски ангажимента на година. Близките и журналистите, които отразяват работата му, отбелязват че Чарлз е перфекционист и прочува детайлно всички проекти, по които работи.


След особено интересната откъм национални избори 2022 година, настоящата 2023-а се очертава също толкова любопитна. Голямо изборно оживление тази година ще има на Балканите, но с най-голям интерес ще се следи парламентарния и президентски вот в Турция, където опозиционните партии ще се опитат да прекратят продължаващата две десетилетия политическа доминация  на президента Реджеп Ердоган.


През последните години политическата магия на Ердоган започна да избледнява. Освен че подкопава демокрацията, той не се справя и с икономиката. Инфлацията вече е над 80%, а безработицата надхвърля десет на сто. Опозиционните партии имат голям шанс да променят политическия пейзаж, стига да не се фрагментират, отбелязват анализаторите. А в опит да спечели подкрепа за предстоящия вот, Ердоган вече създава хаос, смята журналистът в изгнание Джан Дюндар.


„Въпреки че държи цялата власт, повечето социологически проучвания показват, че има реална опасност да бъде свален след тези избори. Затова прави всичко възможно да се задържи на власт и предполагам, че репресиите ще станат още по-големи в идните месеци. Затова и иска да започне военна операция срещу Сирия, заплашва Гърция, опитва се да създаде хаотична атмосфера, за да убеди хората, че страната се нуждае от силен лидер, а не от коалиционно правителство.“


По чисто стечение на обстоятелствата през 2023 г. ще има парламентарни избори във Финландия и Естония, а се очаква за края на годината да бъдат насрочени и парламентарни избори в Нова Зеландия. Така трите млади премиерки Сана Марин, Кая Калас и Джасинда Ардърн ще трябва да покажат дали са способни да затвърдят позицията си. Младостта на трите дами, както и това, че те съчетават премиерството с майчинството породи доста коментари през годините по техен адрес. Под лупа се гледаха модните им предпочитания, поведението им извън работния кабинет, семейният им живот.


През тази година човечеството обръща отново поглед към Космоса. Европейската космическа агенция ще стратира мисията „Хера“, разработена да засича астероиди, които заплашват Земята.


Японският предприемач Юсаку Маедзава трябва да е първият частен пътник в обиколка на Луната през 2023, но неотдавна съобщи, че е фалирал и така все още не е ясно дали ще лети.


НАСА и компания Аксиом спейс ще изпратят вторият екипаж цивилни астронавти до Международната космическа станция, където космическите туристи ще прекарат 10 дни в орбита, обясни Дерек Хасман.


„Това е началото на нова ера в космическите пътувания, в която и други хора, освен правителствените астронавти, които са професионално обучени, ще могат да идват и функционират в тази доста предизвикателна среда. Това е първата стъпка към демократизацията на Космоса и в бъдеще много по-голяма част от човечеството ще може да си го позволи.“


Според китайската астрология 2023 е годината на водния заек и ще донесе на хората мир и спокойствие, от които така отчаяно имаме нужда след турбулентната година на тигъра. Заекът укротява темперамента на импулсивните и вятърничавите, и ни кара да помислим добре преди да действаме, така че да изпълним плановете си успешно.


„Годината на заека ще е спокойна и мирна. Пари ще може да се изкарват без кръв и пот. Животът ни ще тече лежерно и забавно и ще си позволим лукс, за какъвто винаги сме мечтали. Заекът се смята за най-късметлийското от дванайсетте животни в зодиака и символизира прошка, благоволение и красота.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от обстановката в Израел. 

публикувано на 26.04.24 в 11:35