Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Размениха ли Максим и Слави като бебета?

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Държавата отново се тресе, скъпи съучастници, все едно всички са ни разменили като бебета и никой не си е на мястото.

Тук-таме само се мярка по някой индивид, когото не са го разменили.

Знаете, че се случи такова нещо в нашата малка и плодородна страна. Разменили две бебета в родилния дом. Едното семейство се усъмнило и поискало справка за дезоксирибонуклеиновата киселина на бебето, сиреч проверили му гените.

Докато излезе ДНК тестът, другата майка си била свикнала с чуждото бебе и не искала да го дава. Харесало ѝ как бебето мяука и пълни памперсите - мяу-мяу-пиш-пиш и прочие. Направо не искала да си дава бебето и аз я разбирам жената.

Четох във пресата, че аналогични случаи имало разкрити по цял свят, включително в най-напреднали държави като Франция и Германия. Във Франция семействата на разменени бебета искали компенсация за морални вреди в размер на 12 млн. евро, ама им дали само 2 млн. Това са унизително малко пари. А кой знае колко още неразкрити такива случаи има, да не говорим, че почти никой не е взел такива милиони. Сума ти хора се разхождат по света разменени и необезщетени.

Аз например, макар че не съм материалист, бих се радвал на една разумна сума, ако съм разменен.

Макар че в отделни случаи евентуалната размяна не е чак толкова страшна.

Ако примерно бяха разменили Слави Трифонов с Максим Генчев, нямаше да е чак толкова голяма трагедия.

Въпреки разликата в годините между двамата, всъщност приликите са повече от разликите.

Единият е на 56, другият е на 68, но и двамата са колоси на българската култура, исполини на националния дух, ценители на женската красота и женското достойнство.

Те се издигат на височина и широчина като два баобаба на българското възпитание. Два баобаба ред по редом расли.

Единият направи песен за хиената Лена Бориславова, другият се подмазва на дъщерята на президента, че била достойна за четката на Рафаело и короната на българска кралица. Това на практика са два равностойни акта, еднакво престижни, еднакво компрометиращи - да те осмее Слави, да те разхвали Максим. Както е казал Пушкин - хвалби и клевети приемай равнодушно, недей да спориш с ужасяващо умни хора.

Освен че Слави и Максим имат огромен принос към съкровищницата на българската култура, и двамата са бивши политици. Възможно е да не знаят, че са бивши, ама то пък си е тяхна работа. Това е въпрос на самосъзнание - никой не може да каже на македонеца, че не е македонец и няма собствен език и култура; никой не може да каже на човек със самосъзнание на политик, че вече не е такъв.

Слави Трифонов дори беше по едно време главатар на първата политическа сила “Есть такая партия”, а Максим Генчев беше депутат от динамичната политическа сила “Стани-седни-вътре-вън”.

Бойко Борисов не са го разменяли като бебе, защото екземпляр като него не може да се сбърка. Сега примерно е в изолация, но е актуален политик, а Слави и Максим са бивши.

Борисов се надява като един генерал Дьо Гол или като сър Уинстън Чърчил отново да спечели общественото доверие. А и да не го спечели, вече е влязъл в Историята и няма мърдане оттам.

По време на Втората световна война Чърчил и Дьо Гол стават национални и световни герои, борейки се лъвски с хищните хиени на фашизма и нацизма. Те били спасители на държавите си, както и Сталин, разбира се.

След войната обаче народите на Франция и Великобритания стават колебливи в доверието към спасителите си. Сталин до последен дъх държал здраво доверието, но Чърчил и Дьо Гол имали проблеми по тая част. След войната те се сблъскват с възвратно-постъпателна динамика на доверието.

Дьо Гол постоянно искал да обедини френския народ под генералския си жезъл. И от време на време успявал. Но през 1968, докато прогресивният лагер спасяваше социализма в братска Чехословакия, французите свалиха Дьо Гол.

Чърчил и Дьо Гол даже да ги бяха разменили, пак щяха да спасят държавите си, но да изгубят любимите колонии. Такива са суровите закони на колониалната история.

В моето семейство имаше такава шега, че ужким в родилния дом са ме разменили с бебе от едикое си етническо малцинство. А това малцинство в ония години беше легално да се счита за недотам пълноценен човешки материал.

Такива бяха времената - имаше известно уважение към малцинствата, но беше прието дори в киното и в песните да се описват като мършави хиени или нещо такова. 

Много се ядосвах на тая шега, че ужким са ме разменили. Ако беше в днешно време, щях да докладвам семейството ми за език на омразата.

Ако не друго, поне щяха да ги блокират във фейсбук - да си помислят следващия път дали ще ми приказват, че съм разменен с някоя хиена! 

Народът ни е мъдър, ала май че

някой ни е изпоразменил;

душата ми се свива на кравайче -

нима са ме сменили със дебил!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03