Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Николова: Въпросът е не дали, а колко дълбоко ще ни засегне рецесията

Снимка: Ани Петрова

Двуцифрени стойности на инфлацията и през настоящата година прогнозират икономисти и отбелязват, че ръстовете й ще зависят от цените на енергийните ресурси. Доходите от заплати все така не успяват да компенсират поскъпването на живота, а хората са силно притеснени от това, което ги очаква през настоящата година, показва проучване на финансовия портал "Моите пари". 

България остава сред страните с най-висока инфлация в сравнение със средната за Европейския съюз. 2022 година вероятно ще приключи с инфлация малко под 20%, двуцифрени стойности се очакват и за настоящата година. Само хранителните стоки са поскъпнали с повече от 50%, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 

При това положение може да се обясни притеснението на хората за това, което предстои, казва финансистът Десислава Николова. 

Освен че високата инфлация няма да остане в предходната година, най-вероятно е страната ни да изпадне и в рецесия, смята Николова и отбелязва, че въпросът не дали, а колко дълбоко и продължително ще ни засегне този процес. 

И още един риск за задълбочаването на инфлационните процеси пред България - политическата нестабилност и спиралата от избори, в която се оказа страната ни. 

Данни на националната статистика показват, че през изтеклата година доходите ни са изостанали със 7-8 процента от ръста на инфлацията. А пълна компенсация на поскъпването на живота не е постигнато нито в частния, нито в бюджетния сектор. Нещо повече, в не малко сфери доходите не са актуализирани въобще. 

А данните на БНБ показват друго. Задълженията на домакинствата под формата на кредити в края на ноември стигат 33 млрд. лева след огромният ръст на заемите за покупка на имоти през миналата година. Ръстът е с повече от 16% за една година. Въпросът сега е колко от длъжниците ще успяват да покриват кредитите си в условията на рекордна инфлация и прогнозиран ръст на лихвите до 2%. 

И още, незначителният ръст на лихвите по депозитите, който се очаква до края на годината, няма да спаси парите ни от инфлацията, но дава определена сигурност на вложителите, още казва Десислава Николова. В потвърждение на очаквания ръст на лихвите върху спестяванията е и политиката на банките да връщат познати форми на депозити. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелски танкове са влезли в две предградия на град Газа

Израелската армия е изпратила танкове в две предградия на Газа. Съобщава се за тежки бомбардировки и разрушени няколко жилищни постройки. Междувременно от здравното министерство в анклава съобщиха, че над 35 хил. души са жертвите от началото на продължаващия вече седем месеца конфликт. Израелски танкове са щурмували отново южното предградие на Газа..

публикувано на 12.05.24 в 15:36
Гордана Силяновска, президент на Република Северна Македония

Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента на страната. В словото си пред депутатите тя заяви: "Да имате разбиране за мое евентуално вето, за моите предложения, за моята меритокрация и накрая - за върховенството на правото и това ще може да направи тази страна европейска държава"...

публикувано на 12.05.24 в 15:16

Най-малко 19 души са пострадали при украински удар в Белгород

Най-малко 19 души, сред които две деца бяха ранени при частично срутване на 10-етажен жилищен блок в руския град Белгород вследствие на украински удар.  Според руските служби за справяне с извънредните ситуации, поне още 10 души са затрупани под развалините на сградата. Белгород, който се намира близо до границата с Украйна, често става обект на..

публикувано на 12.05.24 в 14:57

ОИК- Кюстендил отказа да прекрати правовощията на кметовете на Жабокрът и Долна Гращица

Общинската избирателна комисия-Кюстендил отказа да прекрати правомощията на кметовете на селата Жабокрът Юлиян Максимов и на Долна Гращица Екатерина Николова, които в деня на полагане на клетва не са се били отписали като съдружници и в управителните органи на дружество с ограничена отговорност и на кооперация. Решението може да се обжалва в..

публикувано на 12.05.24 в 14:40
Президентът на Турция Реджеп Ердоган (вляво) и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис

Гръцкият премиер Мицотакис на посещение в Анкара

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще посети в понеделник Анкара, където ще разговаря с турския президент Реджеп Ердоган, предадоха световните агенции. Визитата идва след десетилетия на напрежение между Атина и Анкара, прекъсвано от кратки периоди на помирение. "Франс прес" отбелязва, че посещението на Мицотакис в турската столица бележи нова фаза в..

публикувано на 12.05.24 в 14:07

Община Пазарджик няма комплексно разрешително за почистване на коритото на р. Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително. В момента коритото на..

публикувано на 12.05.24 в 13:29
Министерство на труда и социалната политика

Близо 450 възрастни хора ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи

Близо 450 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания ще продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи в своите домове и от разстояние - телекеър. Правителството прие новата  програма "Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания 2024", като са осигурени допълнителни..

публикувано на 12.05.24 в 13:26