Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шейново" засилва контрола върху пътя на бебето от раждането до изписването

Снимката е илюстративна
Снимка: „Майчин дом“ в София

Акушеро-гинекологичната болница "Шейново" засилва контрола върху пътя на бебето от раждането до изписването му, съобщи на извънреден брифинг директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев.

Болницата въвежда промени – във фиша, образец от МЗ, в който се записва кой е предал бебето на майката, се въвеждат допълнения – освен акушерката, която дава бебето, ще се разписва още един служител на болницата, тоест ще има два подписа от страна на администрацията на болницата, или двойна проверка, заяви д-р Велев пред журналисти.

Докладът на медицинския одит след случая с разменените бебета не е изненадал ръководството на болницата. Голяма част от изводите в него са съвпаднали с резултатите от вътрешната проверка, поясни той.

Д-р Румен Велев отговаря на въпроси на медиите, 10 януари 2022 г.   Снимка: БГНЕС

Още в петък са били наложени дисциплинарни наказания по Кодекса на труда на трима души, посочи директорът на болницата.

Старшата акушерка е освободена от поста си и е понижена в длъжност.

Преразгледани са били всички протоколи и стандартни процедури за пътя на бебето от раждането до изписването му, увери д-р Румен Велев.

Видеонаблюдение ще бъде изградено и в неонатологията на болница "Шейново", затегнат е и пропускателният режим.


Още по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 07:32

Почитаме свети Георги Победоносец

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия. Георги бил смел и..

публикувано на 06.05.24 в 07:19
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за   "честна конкуренция" от страна на Китай, предаде Франс прес. "Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е честна, а не изкривена", каза тя в изявление, разпространено броени часове преди срещата..

публикувано на 06.05.24 в 05:02

Журналистите от RAI започват 24-часова стачка

Стачката на журналистите от италианската обществена медия RAI доведе до сериозен сблъсък с управата на медията. Протестът е 24-часов - от 5:30 часа местно време тази сутрин, до същия час на 7 май. Във връзка изявлението на синдиката на журналистите на RAI - UsigRAI, неодобряващ политическия натиск на управляващите и липсата на конструктивен..

публикувано на 06.05.24 в 04:54

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 03:36

Заловиха кокаин за 40 млн. паунда до кръчма във Великобритания

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани, след като половин тон кокаин на стойност 40 млн. паунда беше открит в микробус на паркинга на селска кръчма. Националната агенция за борба с престъпността каза, че най-вероятно наркотиците са били докарани до брега в надуваема лодка с твърд корпус, след като са били прехвърлени на нея от..

публикувано на 06.05.24 в 03:32

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46