Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валежите донесоха надежда за рестарт на зимния сезон

Еуфория сред любителите на зимните спортове предизвика вчерашния снеговалеж в някои части на страната, а в социалните мрежи се споделяха снимки и видеоклипове от побелелите вече писти. Валежите и застудяването в последното денонощие дават основание за нови очаквания за скиорите и надежда за рестарт на зимния сезон за бизнеса. 

Еуфорията около празниците, която напълни хотелите, бързо се изпари, след като празниците свършиха, заради безснежния декември. 
Ски зоните в планинските курорти подготвиха писти с изкуствен сняг, по който се спускаха най-ентусиазираните любители на белите спортове. Много гости от чужбина обаче просто не пристигнаха.

Венцислав Кръстев от Сдружение "Туризъм" описа ситуацията:
"Анулации има безкрайно много. Има отказани цели полети - от Израел, от Англия, от много пазари - чартърите просто не идват. Надяваме се, че при това застудяване ще се възобновят отново тези полети. Има различни съпътстващи дейности, но главно те за това идват". 

Той посочи, че в курортите на други страни има изградени огромни спортни центрове, които предлагат допълнителни забавления. Може би нещо подобно е необходимо да се изгради, смята Кръстев и добави:
"Спа-то си е спа, но хората, които идват за ски, те искат ски. Тези хора, които идват на ски, просто анулират". 

По думите му положението с липсата на сняг е навсякъде"Ниските курорти в Австрия са безснежни. И там има анулации. И в Швейцария има анулации. Навсякъде".

Малин Бистрин - председател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско, внася успокоение, въпреки че тепърва ще се изчисляват пропуснатите ползи от липсата на сняг.

Постигнахме съгласие с нашите гости и преместихме резервациите за друго време, обясни той. По думите му пазарите от Великобритания и Израел са били най-чувствителни. В момента има български туристи, каза Бистрин. Той посочи, че са намерили много интересни други занимания - например арт картини от вино, топли басейни и други. 
В туризма това, което се изгуби днес, не може да бъде наваксано утре, каза още Бистрин. 

Иван Обрейков от фирмата-концесионер на ски зоната допълни, че и в момента пристигат групи от различни държави
"Не всичко се анулира. Има работещи писти. Има хора и си карат. Нямаме оплаквания от клиенти".

В Боровец също са заредени с позитивизъм за зимния сезон. Благовеста Томова - председател на Съюза на хотелиерите в курорта, посочи:

"При нас не се забелязва нищо по-различно от предишни сезони. Анулациите са в рамките на това, което е било в предходните години". 

Заради липсата на сняг част от туристите са презаписали своите ваканции. Те ще могат да си ги ползват до края на зимния сезон. 

Предстои отварянето на още писти в Боровец и влизане в сила на цените за сезона, каза Мария Шейнова - организатор "Маркетинг" на Бороспорт:

"Има скиори. Нашите гости са традиционно българските туристи на първо място, английските туристи. Имаме увеличено присъствие на туристи от съседните балкански страни". 

Прогнозите за обилен снеговалеж в Рила обаче не се потвърдиха, а температурите и високата влажност не позволяват снежната инсталация да работи на пълен капацитет, съобщават от Бороспорт. Очакваното отваряне на ски център Ястребец на Боровец ще бъде в събота – 14 януари

В Пампорово също има добри условия за снежните спортове. 

Мариан Беляков от Пампорово АД каза, че с изкуствен сняг са подготвени 7 писти. Курортът има доста добър сезон, предвид ситуацията, отбеляза той. По думите му не са имали и анулации на резервации. 

Според него най-силният пазар за Пампорово е българският. По думите му тази година се наблюдава ръст на всички пазари извън България. Наблюдава се увеличаване с 25% на околните за България пазари, което е много радващо за нас, обяви още Беляков. Той не очаква положението да се влошава през следващия месец, а напротив - да се подобрява. В следващите 7-8 дни ще отворим още 1-2 писти, каза той. 

Според данни на ПСС натрупаната снежна покривка в Пампорово е около 15 см. Според предварителните прогнози през следващите две седмици се очакват ниски температури. Условията за ски са добри, след като към изкуственото заснежаване се прибави и естествен сняг - така снежната покривка е повече от 50 см. по пистите.

Другата седмица се очаква да бъде открит и ски сезона в Чепеларе

Снежните оръдия на Витоша вече работят благодарение на падането на температурите и надеждите на "Витоша ски" са тези условия да се задържат и да позволят правенето на сняг, съобщават в официалния си профил в инстаграм от "Витоша ски".

Предвид нестабилното метеорологично време от курортите препоръчват да се следят страниците на ски зоните за актуалните цени, снежна обстановка и работещи писти и съоръжения. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16