Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафаел Лос: Киев се нуждае от танкове по западен образец, за да изтласка руснаците от земите си

Снимка: Добромир Видев

Близо година от началото на пълномащабното руско нашествие, въпреки похарчените десетки милиарди евро, западните политици не изпълняват декларациите си в подкрепа на териториалната цялост на Украйна.

Няма и признаци да го сторят, тъй като много от тях не осъзнават нуждата от трансформация на военната индустрия, сочи Рафаел Лос от Европейския съвет за външна политика.

Доставените до момента зенитни и артилерийски системи и обещаните преди седмица бойни машини на пехотата и леки танкове от Германия, САЩ и Франция няма да са достатъчни за отвоюване на окупираните украински земи.

Надежда дава инициативата на Полша, подета вчера и от Финландия, за въоръжаване на украинците с танкове "Леопард 2". Дори ако тя се осъществи, основната цена ще продължат да плащат украинските войници - не в евро или в долари, а с кръв, както стана при Соледар, Бахмут, Авдеевка, Креминна и на много други места по фронта от Днепър до Оскол.

Началникът на “Вагнер” Евгени Пригожин се похвали късно във вторник, че наемниците му са овладели Соледар - градчето, известно с едни от най-доходоносните до войната находища на сол в Източна Европа. На следващия ден Игор Конашенков, говорителят руското министерство на отбраната, го опроверга с думите, че боевете за града продължават. Опровергаха го и от Киев.

В петък министерството на отбраната в Москва потвърди, че руската армия контролира Соледар. Киев отново отрече.

Въпреки тези противоречиви изявления, всички са съгласни в едно - руснаците, дали от “Вагнер”, дали от други войскови части, са завзели голяма част от разрушенията, останали от солния град.

За първи път от юли миналата година руската армия завзема нови територии. Колко значим е този успех?

Руските въоръжени сили - имам предвид редовните войски и наемниците, се опитват вече половин година да завладеят Бахмут и околностите му. Още от юли миналата година те засипват украинските позиции със снаряди и вълни след вълни мобилизирани войници и наемници. Едва сега успяха да завземат едно от предградията - Соледар. Във военно отношение това е незначителен успех, спечелен от руснаците на много висока човешка и материална цена.

В политическо отношение успехът при Соледар е от полза на руското ръководство. То се нуждаеше от доказателство, с което да покаже на обществеността у дома, че е способно да постигне напредък на фронта. След поредицата от военни катастрофи - отстъплението от Киев преди близо година, а по-късно от Харков и от Херсон, сега този малък успех край Соледар изглежда като голяма политическа победа.

Пригожин обяви, че хората му са избили стотици украински бойци в Соледар - информация, която се потвърждава частично и от западни медии като Wall Street Journal.

-Мислите ли, че отговорност за тези загуби трябва да носят и западните съюзници на Киев

- Да, те платиха и продължават да плащат милиарди евро и долари за въоръжаване и обучение на украинската армия, но дали правят всичко по силите си?

До известна степен това е вярно. Ако Киев бе получил по-рано западни образци бойни машини на пехотата и танкове, по-далекобойни ракети, част от тези загуби можеха да бъдат спестени, а украинците може би щяха да изтласкат руснаците от повече територии. Разбира се, всяка война има това свойство да замъглява сигурната и достоверна информация, което прави вземането на политически и военни решения изключително трудно.

Прокуратурата в освободения наскоро град Херсон разследва случаи на повече от 1000 местни жители, отвлечени, затворени и изтезавани от руските власти по време на 8-месечната окупация миналата година, съобщи Ройтерс. Във всички освободени територии (на изток - край Харков, на север - край Киев, и т.н.) се разследва незаконно задържане на повече от 13 000 души. От ден на ден става все по-ясна истинската цена, която обикновените хора плащат за русификацията на завзетите от Путин земи.

На фона на тези факти в началото на тази седмица министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок посети Харков и обеща, че Берлин ще помогне на Украйна да си върне отнетите ѝ земи.

-Берлин вече направи доста - във вид на самоходни гаубици, самоходни зенитни установки Gepard, системи за противовъздушна отбрана IRIS-T, а миналата седмица обеща и бойни машини на пехотата Marder. Достатъчно ли е това обаче за успешна контраофанзива в Донбас и Приазовието? Празни приказки ли са думите на Бербок?

-Ако погледнем назад към последните 8 години до широкомащабното нашествие от 2022-ра, ще видим, че много от това, което се случва днес в окупирана Украйна, се случваше в окупирания през 2014-та Донбас. “Human Rights Watch” например публикува още тогава доклади за концентрационни лагери, политически дисиденти биваха редовно отвличани и убивани, докато някои политици на Запад, включително от Социалдемократическата партия, която сега упрявлава Германия заедно със “Зелените” на Аналена Бербок, призоваваха за дипломатическо решение и мирни преговори, пренебрегвайки жестокостите, които се извършваха в окупираните райони.

Днес, независимо от декларациите в подкрепа на възстановяването на териториалната цялост на Украйна, западните държави просто не са осигурили средствата, необходими за постигане на тази цел. Необходима е още и по-добра бойна техника. Военната промишленост на Запад трябва да бъде подкрепена, защото е изправена пред двойната задача не само да поддържа Украйна в тази дълга война, но и да попълни оръжейните запаси на западните армии. Според мен много политици, включително в Германия, все още не са осъзнали мащаба на трансформацията, която е необходима. За да победим Русия в Украйна и да направим Европа отново сигурна, са нужни не само повече пари, а и повече ясна визия.

Германия обеща Marder, Съединените щати – Bradley, Франция – леки танкове. Тази бойна техника ще бъде доставена, а екипажите за нея - обучени, до 2-3 месеца. Тази седмица президентът на Полша Анджей Дуда се осмели да направи следващата стъпка, като обеща на Киев 14 бойни танка Leopard 2, с надеждата, че и други съюзнически държави ще го последват.

От месеци вече Европейският съвет за външна политика и други призовават за такъв “консорциум” от държави-доставчици на основни бойни танкове. Смятате ли, че западните политици най-сетне са узрели за такъв ход?

Още на конференцията в Мадрид през юни миналата година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Алиансът ще помогне на Украйна да премине от съветски към западен стандарт на въоръжение. Свидетели сме как това се случи с някои видове оръжие като противовъздушната защита с доставката на NASAMS и IRIS-T, а сега и с “Patriot”. Виждаме същия процес в лекото въоръжение и отчасти в бронираната техника, в бойните машини на пехотата. Преходът от Т-72 към “Leopard 2” е следващата логична стъпка.

Аз и колегите ми от Европейския съвет за външна политика наистина призовахме за създаване на европейски консорциум за доставяне на “Leopard 2” за Украйна, защото редица европейски и натовски държави разполагат със значителен брой от тези машини. Тези държави могат да осигурят на Киев не само танкове, но и резервни части, боеприпаси и обучение на танкисти. Може би още по-важно е това, че Европа има промишления капацитет да произвежда тези танкове и части за тях. Този капацитет може да се развие и надгради за дългосрочни доставки за Украйна и европейските страни, които я подкрепят.

Това е монументална задача - не искам да подценявам политическите и материалните трудности за решаването ѝ. Но това е и единственият начин Европа да покаже лидерство и по-важното - да се помогне на Украйна да освободи още територии. Украинската армия трябва да разполага с танкове редом с пехотата, артилерията, авиацията и противовъздушните си сили. Никое от тези оръжия не е вълшебно само по себе си. Но използвани съгласувано, те ще помогнат на украинците да освободят още земи с по-малко жертви.

Като вземете предвид и забавянето на западната помощ, каква стратегия бихте препоръчали на украинското командване за идната пролет и лятото - отбранителна или настъпателна?

В крайна сметка украинците трябва да бъдат подготвени и за двете. Има слухове и признаци, че Русия подготвя още една вълна на мобилизация. Руснаците могат да хвърлят на фронта още десетки хиляди, даже стотици хиляди бойци. Те няма да бъдат добре въоръжени и обучени, но самият им брой ще е предизвикателство за украинските бранители. Ефективната отбрана е мобилната отбрана, която позволява бързо придвижване на резерви към атакуваните участъци. За това са необходими танкове.

Необходими са ресурси и за настъпателна маневрена война за освобождение на окупираните територии. И затова е нужна бронирана техника - танкове, бойни машини на пехотата и т. н., наред със средства за въздушна поддръжка и противовъздушна отбрана. Така че Западът трябва да снабдява украинците както за отбранителни, така и за настъпателни операции, които ще им позволят да вземат отново инициативата на бойното поле.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване заради наводненията, причинени от проливните дъждове в страната и в съседна Южна Германия, съобщава БТА. Дунав тече на повече от 350 км през Австрия, от баварския граничен град Пасау до словашката столица Братислава, която също е на границата. Затварянето на реката принуди някои круизни..

публикувано на 04.06.24 в 22:56

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл на Вагнеровия фестивал в София

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл, който на 13 юни открива Вагнеровия фестивал в София. Тази година в постановката ще участва и мъжкият хор на БНР, съобщи акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет: "Повече от една година обсъждаме как и нашето Национално радио с музикалните състави на Радиото могат да бъдат част от нашия афиш...

публикувано на 04.06.24 в 22:31
Снимката е илюстративна

Намалява броят на нелегалните мигранти през границите на Турция с България и Гърция

Над двеста предполагаеми членове на терористични организации са били заловени на границите на Турция с България и Гърция през последните пет месеца. Това съобщи валията на Одрин - Юнус Сезер след среща с директори на държавни институции, посветена на обществения ред, съобщава ДХА.  На разговорите стана ясно още, че преминаването на нелегални мигранти..

публикувано на 04.06.24 в 21:57
Снимката е илюстративна

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост

Арестуваха двама българи на остров Самотраки за убийство по непредпазливост. Двама българи на 56 и на 57 години убиха плувец до остров Самотраки. Българите са излезли с моторна лодка на риболов до острова като са ударили с лодката 43 годишен грък, опитен гмуркач и пожарникар, поясниха от полицията. Жертвата по правилата е обозначила с..

публикувано на 04.06.24 в 21:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Руската армия съсредоточава усилията си в завладяването на Донецка област

Руската армия съсредоточава основните си усилия в завладяването на Донецка област, а не към Харков, където настъпи миналия месец, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видео-обръщение тази вечер. По-рано днес руснаците бомбардираха град Днипро в централна Украйна. В Киев и няколко области бе въведен временен режим на тока поради щетите,..

публикувано на 04.06.24 в 21:00

Учител дари 50 картини на училища, социални и държавни институции в Монтана

Любител – художник дари картини на образователни, социални и държавни институции в Монтана.  81-годишният бивш учител Стефан Кирков има 18 самостоятелни изложби. Изложба с пейзажна живопис откри Стефан Кирков в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана. Авторът представя 80 произведения, 50 от които дари отново на учебни, културни и социални..

публикувано на 04.06.24 в 19:49

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана. Прекараха ги с мотокар до сградата на областната администрация. По 117 000 бюлетини за двата вота, за Народно събрание и Европейски парламент, на 9 юни, бяха доставени в Монтана, уточни областният управител Ивайло Антонов: "От тук ги съхраняваме в областната администрация". Достъпът до сградата..

публикувано на 04.06.24 в 19:43