Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Милен Любенов: БСП ще има още по-нисък резултат на следващите избори, ще продължи да ерозира и доверието към президента

Милен Любенов
Снимка: Мария Филева

БСП има нулев шанс да реализира този мандат. Това заяви пред БНР доц. Милен Любенов, който е доктор по Политология и преподавател по Политически науки в СУ.

„Президентът връчи мандата на партията, която има най-малък шанс. Върви се към формално изчерпване на процедурата, разпускане на НС и насрочване на предсрочни парламентарни избори“.

БСП ще получат още по-нисък резултат на следващите избори, прогнозира той.

Без реформи в партиите, така че да изведат лица, които да работят за по-широко доверие, няма да излезем от кризата, категоричен е политологът.

Президентът е основен фактор в българската политика вече месеци наред, посочи той.

„Радев влезе във война с почти всички политически партии. Недоверието вече превишава доверието към него в изследванията на почти всички агенции. Очаквам доверието към президента да продължи да ерозира. Той можеше да бъде по-активен фактор и да съдейства повече за съставяне на правителство. Вместо това влизаше в пререкания с някои от партиите, използвайки крайни определения. Това не допринесе за стабилизиране на политическата ситуация“.

ГЕРБ играе двойствена игра, твърди доц. Любенов.

„Казват, че правят усилия за създаване на правителство и не искат министри. Но и преди скандала с Nexo се опитаха да заформят друг-с британеца, издирван за тероризъм. Очевидно е , че ГЕРБ иска да отиде на предсрочни избори. Мислят си ,че ще ги спечелят с висок резултат“.

Костадин Паскалев: БСП трябва да наруши всичките си принципи, за да състави кабинет


Любен Дилов: Имаме много добре работещо Народно събрание, но не може да излъчи правителство

Политологът не мисли, че ДБ щяха да успеят да реализират третия мандат.

„Това означаваше управление с ГЕРБ и ДПС. Те не биха предприели такава убийствена стъпка. Щяха да загубят много. ПП нямаше да влязат в такава коалиция“.

Той прогнозира, че скандала с Nexo вероятно ще се използва в рамките на предстоящата предизборна кампания.

Трябва да се промени нещо в партиите от демократичното пространство, обясни още доц. Любенов.

„ПП и ДБ да се явят заедно на избори е едно такова решение. Ако бъде разбито статуквото в големите градове на страната, това ще бъде тежък удар за ГЕРБ. Те се опитват да разделят ДБ от ПП“

Ако президентът искаше да раздели ДБ от ПП, щеше да връчи мандата на ДБ, каза още той.

Доц. Любенов не изключва възможността през тази година да отидем два пъти на парламентарни избори.

Цялото интервю на Диана Дончева с доц. Милен Любенов може да чуете в звуковия файл. 

Лидерът на БСП: Ако не можем да съставим кабинет, няма да бавим мандата

Знакови представители на левицата също не са оптимистично настроени относно реализирането на третия мандат. 
Калоян Паргов  Снимка: БГНЕС

Калоян Паргов, който е бивш лидер на столичните социалисти, смята, че връчването му не е отношение към Корнелия Нинова, а към партията, благодарение на която Румен Радев стана президент два пъти.

Ако наистина някой иска да има правителство, то няма да се поставят неизпълними условия, каза още той.

Даването на мандата на БСП е свързано и с геополитическата тема и междинната позиция на партията по отношение на конфликта между Украйна и Русия, посочи Паргов.

Въпреки неуспешните опити през предходните години, Нинова ще трябва да покаже диалогичност и търсене на компромиси. Всичко зависи от уменията ѝ да преговаря.

Проф. Димитър Вацов: Радев даде мандата на себе си, Гешев се ползва косвено от ситуацията

Повечето партии мислят за избори, обясни той.

Този мандат е проучвателен, но след седем дни трябва да е ясна кандидатурата за министър-председател, на който да се връчи реално мандата, напомни Паргов.  

Велислава Дърева Снимка: БНР

Журналистът Велислава Дърева смята, че кризата ще се задълбочи.

„Като по поръчка избухна този скандал с Nexo. Сякаш някой зад кулисите решава нещо“.

ДБ и ПП се оказаха неспособни да направят каквото и да било за българската държава, посочи тя.

Червените линии вече са гигантски изкопи, заяви Дърева.

„В тях бяха хвърлени много думи. Не знам как ще ги разчистват парламентарните партии".

Светлана Шаренкова Снимка: БГНЕС

Светлана Шаренкова, която е член на Националния съвет на БСП, призова мандата да бъде върнат.

„Шансът да се осъществи е близък до нула. Една партия, която има 10% от народните представители, не би могла да обедини останалите“

Валери Жаблянов, който е член на БСП и поддръжник на вътрешната опозиция в левицата, обясни пред БНР, че това, което може да се направи, е да се преотстъпи мандата на някоя от по-големите парламентарни групи като ГЕРБ и ПП. Това, според него, е единственият възможен начин да има правителство.

„Нинова предлага лидерска среща. Какво ще им каже на нея? Сегашната БСП се различава много от това, което гражданите познават. Предсрочните избори не могат да бъдат избегнати“.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Хасково продължава разчистването след вчерашната буря

В Хасково продължава разчистването на падналите дървета и клони след вчерашната буря. 30 са подадените сигнали към "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са работили за отводняване на приземни етажи, разчистване на пътища от паднали дървета и  клони. Няма пострадали хора. Щетите са само материални. По данни на метеорологичната..

публикувано на 06.06.24 в 10:53

ГДБОП разби престъпна група, източвала банкови сметки, 11 са арестувани

Служители на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки. Задържани са 11 души, участници в схемата, успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи 800 000 лева от 12 клиенти на банки. Специализираната полицейска операция е проведена на 4 юни под ръководството на..

публикувано на 06.06.24 в 10:32

Правителството дава 3,3 млн. лева на три храма

Правителството отпуска близо 3,3 милиона лева за три храма. За ремонт, реставрация и възстановяване на храм "Св. Кирил и Методий" в град Свищов са одобрени 2,7 милиона лева. За храм-паметник "Св. Рождество Христово" при Шипченския манастир са предвидени 500 000 лева, а за ремонт на храм "Рождество Богородично" в село Гигинци, община Брезник, се..

публикувано на 06.06.24 в 09:59

КЗП глоби голяма търговска верига с 25 000 лв. заради цената на пица

25 000 лева глоба е наложила на известна търговска верига Комисията за защита на потребителите заради разлики в цените на замразени пици, продавани в обект в Дупница. Глобата е потвърдена според решение на Районния съд, което може да се обжалва пред по-горна инстанция. Нарушението е установено от екип проверяващи, които закупили пиците в..

публикувано на 06.06.24 в 09:46

Франция отпуска 400 млн. евро кредит и 50 млн. безвъзмездна помощ на Украйна

Франция отпуска 400 милиона евро кредит и 50 милиона евро безвъзмездна помощ на Украйна. Това стана ясно преди пристигането на украинския президент Володимир Зеленски в Нормандия, където са честванията по случай 80 годишнината от десанта, променил хода на Втората световна война. Новата френска финансова помощ през агенцията за развитие е..

публикувано на 06.06.24 в 09:43

Преговорите за еврочленство на Украйна и Молдова да започнат до края на юни искат 12 страни от ЕС

12 страни членки на ЕС искат преговорите за членство с Украйна и Молдова да започнат до края на този месец, съобщава електронното издание "Юрактив". България не е сред тях. "Заедно призоваваме за приемането на преговорни рамки за Украйна и Молдова най-късно на Съвет "Общи въпроси" през юни, за да бъдат свикани междуправителствените..

публикувано на 06.06.24 в 09:36

Потушиха пожар в руска рафинерия, вероятно причинен от украински дрон

Потушен е пожар в петролната рафинерия Новошахтинск в руската Ростовска област, съобщи областният управител Василий Голубев. Според него рафинерията е била атакувана от украински дрон. В резултат на това в завода е избухнал пожар. По предварителни данни няма загинали и ранени. Рафинерията се свързва с Виктор Медведчук, украински бизнесмен и..

публикувано на 06.06.24 в 09:00