Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ключови промени в Закона за българския жестов език - ще минат ли в този парламент?

Разчита се повишаването на заплащането и въвеждането на по-дълго професионално обучение да вдигнат броя на регистрираните преводачи

Снимка: БГНЕС

Точно 2 години след приемането на дългоочаквания Закон за българския жестов език на дневен ред са ключови промени в него. Те засягат квалификацията и заплащането на жестомимичните преводачи. Към момента едва 8 души фигурират в списъка на преводачите на български жестов език, публикуван на сайта на Агенцията за хората с увреждания. А хората, които имат проблеми със слуха и имат ежедневна нужда от услугите им, са хиляди.

Миналата седмица депутатите от социалната комисия гласуваха на второ четене промените в закона. Предстои разискването и окончателното приемане на текстовете и в пленарната зала. Остава надеждата поправките да не станат заложник на политическата нестабилност и 48-ият парламент да успее да ги гласува, за да не бъдат отложени за периода след поредните избори.

Депутатите от парламентарната социална комисия единодушно решиха бакалаври по специалност Български жестов език по професионално направление Филология да могат да бъдат преводачи от и на български жестов език. Също единодушно бе решено размерът на средствата за заплащане на един час преводаческа услуга на български жестов език да бъде 5 процента от минималната работна заплата. В момента ставката е 10 лева на час, а с гласуваната промяна става 35,50 лева при 710 лева минимална заплата, и 39 лева при 780 лева МРЗ.

Тази промяна цели да подобри качеството на преводаческата услуга, посочи пред БНР Директорът на дирекция "Приобщаващо образование" в Министерството на образованието и науката Грета Ганчева.

Българският жестов език трябва да бъде прилаган с неговите речник, граматика и лексика, а не с пренос на българския директно през жестови знаци, което пречи и не помага на глухите хора да разберат това, което им се казва, поясни тя.

Четиригодишно обучение на бакалаври в специалност Български жестов език по професионално направление Филология ще допринесе за увеличаването на броя на жестомимичните преводачи, смята Ганчева.

В момента има разписан текст за магистър по специалност Български жестов език, но на практика няма разкрита такава магистратура в нито едно висше училище.

"Единствената открита такава магистратура е Български жестов език в образованието, към Факултета по науки и изкуства към СУ, но всъщност това е специалност, която обслужва системата на образованието. Тя е в помощ на децата и учениците, които се обучават в детските градини и училищата, които имат слухови увреждания, но не и в помощ на преводачите от и на български жестов език."

"Повече хора са подготвени като преводачи, но поради една или друга причина, в момента не са се включили. До голяма степен това зависи от възнаграждението", заяви още Грета Ганчева.

Ганчева даде пример с медиите, където във все повече предавания участват жестомимични преводачи.

В Закона за радиото и телевизията има специален текст, според който доставчиците на медийни услуги гарантират, че съдържанието в техните услуги постепенно става достъпно за хората с увредено зрение или слух.

На места в страната администрацията вече предлага услуга, свързана с жестов превод. Така е в НАП - Бургас   Снимка: БГНЕС

Повечето хора вече разпознават едно от емблематичните лица на жестомимичния превод у нас - Силвана Павлова, която е председател на фондация "Развитие и интеграция", преподавател в Богословския факултет и жестов преводач на свободна практика.

Завършването на професионално обучение е много важно, изтъкна тя.

Досега сме срещали страшно много различни тарифи, уточни Павлова. По думите ѝ има "страхотни разминавания" и разлика в характера на превода, който един жестов преводач може да прави в различните институции.

Бакалавърската степен ще даде много сериозна професионална подкрепа, подчерта още Силвана Павлова.

Относно списъка с преводачите и надеждата той да се разшири с подготвените промени в заплащането, тя отбеляза:

"В регистъра има вписани и глухи лица, които реално са посредници между нас и глухи лица с ниска грамотност или самобитен жестов език. Жестовият език все още не е изследван. Много често той има най-различни форми, които са абсолютно битийни или регионални. Нямаме свободни преводачи, които да са "на повикване".

Зрителите знаят, че БНТ излъчва пряко с жестомимичен превод включително празничните Пасхални богослужения и патриаршески послания.

"Когато видя жадните очи на човека срещу мен, които искат да разберат какво се случва в църквата, чрез жестовия език отваряме една врата човекът срещу нас да бъде информиран, да знае какво се случва."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Йоцев

Александър Йоцев за мерките срещу високите цени: С бариерка искат да спрат набрал скорост влак

" Ако си представим хипотетично, че държавата ни се намира в Сахара, ние щяхме да внасяме пясък . Такава е нашата логика." Това каза пред БНР Александър Йоцев, изпълнителен директор на Съюза на търговците на храни, бивш шеф на борсата в Слатина. Йоцев вижда в мерките на държавата срещу високите цени " повече или по-малко хаотични..

публикувано на 21.03.23 в 08:16

Изкуствен интелект в образованието?

Ивайло и Мирела са ученици в 12 клас в Природо-математическата гимназия в Ловеч. Вече са изпробвали уменията на ChatGPT. "Използваме го за задачи по математика. Учудващо си реши задачата с една грешка в началото, но като му кажеш какво е сгрешил, си го поправя и си решава задачата. Когато се задава въпрос на български, малко греши.  Бърка доста на..

публикувано на 20.03.23 в 11:12

РЗИ: Нямаме извънредна ситуация с варицела и скарлатина

В момента не се намираме в извънредна ситуация по отношение на разпространението на варицела и скарлатина , съобщиха от РЗИ.  Репортерска справка на БНР от сайта на РЗИ обаче показва, че в една и съща седмица през 2019 и 2020 г. разпространението на скарлатина е било 25 и 19 случая. За същата седмица през 2023 г. те са били 151.  Има..

публикувано на 20.03.23 в 09:28

Инж. Ирена Колева: Стойността на радон трябва да влезе в техническия паспорт на сградата

"Много би ми се искало стойността на радон да влезе в техническите паспорти на сградите ". Това заяви пред БНР инж. Ирена Колева от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Тя е категорична, че качеството на сградите у нас не е високо, дори при луксозното строителство : "Не мога да кажа, че има сграда, в която аз съм влизала, и..

публикувано на 16.03.23 в 11:53

Расте броят на възрастните, желаещи да ползват домашен социален патронаж

Предизвикателство за общините е да не изоставят нито един човек , който има необходимост от подкрепа с топла храна, подчерта пред БНР Росица Димитрова, съпредседател на комисията за социална политика на НСОРБ, директор на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново. " Да не утежняваме техния бюджет, който е оскъден ...

публикувано на 16.03.23 в 11:12
Соня Спасова

Соня Спасова: 60% от хората плащат кеш закупените онлайн стоки

Около 60% от хората, закупили стока онлайн, плащат в брой на място, след като я получат , посочи пред БНР Соня Спасова - директор на Европейския потребителски център.  По думите й хората не трябва да се притесняват от плащането с кредитна или дебитна карта . Много от чуждите търговци предлагат основно такова разплащане. При него има допълнителни..

публикувано на 16.03.23 в 09:46
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Падане на валутния борд и заем от МВФ са равни на финансов Армагедон за България

"В момента правим голяма грешка – да убием вестоносеца , като общество, като политически формации, всички. Никой не иска да му кажеш в очите истината. А истината тази дама я казваше още когато застана на позицията. Ние задлъжняваме с много бързи темпове и най-страшното и неприятното е, че са неустойчиви темповете за нашата малка и отворена..

публикувано на 16.03.23 в 08:01