Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Георги Иванов, експерт от ДАЗД:

Най-много тийнейджъри търсят съвет на телефонната линия за деца

С децата трябва да се говори, категоричен е той

Най-много тийнейджъри се обаждат на националната телефонна линия за деца 116 111, търсейки съвети по различни въпроси. Това заяви пред БНР Георги Иванов - експерт от Държавната агенция за закрила на детето, която администрира линията.

"Повече от 55% от обажданията са от деца. Типичният профил на децата, които се обаждат, е тийнейджъри между 14 и 17 години. Броят на момчетата и момичетата е почти еднакъв. На линията звънят и родители, съседи, граждани, хора, работещи с деца. Наблюдаваме една положителна тенденция за драстично увеличение на обажданията от други институции. Например 54% от страна на медицински персонал, 62% от учебни заведения, над 84% от структурите на МВР", коментира той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Децата звънят по най-различни теми, посочи експертът и обясни:

"Най-често търсят съвет за взаимоотношенията помежду си - как да общуват с връстниците си. Имат потребност от общуване, защото се чувстват пренебрегнати, често се чувстват неразбрани от близките си. Съобщават за семейни проблеми, училищен тормоз, по-чувствителните деца трудно се адаптират при смяна на училище, чувстват се изолирани, неразбрани. Притесняват се да споделят с близките си и да задават неудобни въпроси и затова търсят консултант". 

С децата трябва да се говори, категоричен е Георги Иванов. Той подчерта, че националната телефонна линия винаги е на разположение и за децата, и за възрастните. 

По думите му линията е за информиране, консултиране и психологическа подкрепа. Децата често се обаждат да потърсят информация или да споделят въпрос, което не могат да направят с родителите си, обясни той. 

Експертът в ДАЗД отбеляза, че при постъпване на сигнал за дете в риск, веднага се уведомяват компетентните институции - социални работници, МВР, спешна помощ, прокуратура. На първо място обаче е да се успокои детето, категоричен бе той: 

"Най-важно е да се сведе психическото напрежение. /.../ Понякога мисленето на тийнейджърите е такова, че най-малкият проблем за тях е чудовищен".

По думите на Георги Иванов често родители звънят на линията, за да потърсят съвет как да общуват с децата си или не знаят как да постъпят в случаи, когато децата са подложени на тормоз от други деца. 

Линията е на разположение 24 часа 7 дни в седмицата, напълно безплатно, подчерта Георги Иванов. Той призова и деца, и родители, когато имат нужда, винаги да се обаждат на националната линия, където ще получат компетентна помощ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Йоцев

Александър Йоцев за мерките срещу високите цени: С бариерка искат да спрат набрал скорост влак

" Ако си представим хипотетично, че държавата ни се намира в Сахара, ние щяхме да внасяме пясък . Такава е нашата логика." Това каза пред БНР Александър Йоцев, изпълнителен директор на Съюза на търговците на храни, бивш шеф на борсата в Слатина. Йоцев вижда в мерките на държавата срещу високите цени " повече или по-малко хаотични..

публикувано на 21.03.23 в 08:16

Изкуствен интелект в образованието?

Ивайло и Мирела са ученици в 12 клас в Природо-математическата гимназия в Ловеч. Вече са изпробвали уменията на ChatGPT. "Използваме го за задачи по математика. Учудващо си реши задачата с една грешка в началото, но като му кажеш какво е сгрешил, си го поправя и си решава задачата. Когато се задава въпрос на български, малко греши.  Бърка доста на..

публикувано на 20.03.23 в 11:12

РЗИ: Нямаме извънредна ситуация с варицела и скарлатина

В момента не се намираме в извънредна ситуация по отношение на разпространението на варицела и скарлатина , съобщиха от РЗИ.  Репортерска справка на БНР от сайта на РЗИ обаче показва, че в една и съща седмица през 2019 и 2020 г. разпространението на скарлатина е било 25 и 19 случая. За същата седмица през 2023 г. те са били 151.  Има..

публикувано на 20.03.23 в 09:28

Инж. Ирена Колева: Стойността на радон трябва да влезе в техническия паспорт на сградата

"Много би ми се искало стойността на радон да влезе в техническите паспорти на сградите ". Това заяви пред БНР инж. Ирена Колева от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Тя е категорична, че качеството на сградите у нас не е високо, дори при луксозното строителство : "Не мога да кажа, че има сграда, в която аз съм влизала, и..

публикувано на 16.03.23 в 11:53

Расте броят на възрастните, желаещи да ползват домашен социален патронаж

Предизвикателство за общините е да не изоставят нито един човек , който има необходимост от подкрепа с топла храна, подчерта пред БНР Росица Димитрова, съпредседател на комисията за социална политика на НСОРБ, директор на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново. " Да не утежняваме техния бюджет, който е оскъден ...

публикувано на 16.03.23 в 11:12
Соня Спасова

Соня Спасова: 60% от хората плащат кеш закупените онлайн стоки

Около 60% от хората, закупили стока онлайн, плащат в брой на място, след като я получат , посочи пред БНР Соня Спасова - директор на Европейския потребителски център.  По думите й хората не трябва да се притесняват от плащането с кредитна или дебитна карта . Много от чуждите търговци предлагат основно такова разплащане. При него има допълнителни..

публикувано на 16.03.23 в 09:46
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Падане на валутния борд и заем от МВФ са равни на финансов Армагедон за България

"В момента правим голяма грешка – да убием вестоносеца , като общество, като политически формации, всички. Никой не иска да му кажеш в очите истината. А истината тази дама я казваше още когато застана на позицията. Ние задлъжняваме с много бързи темпове и най-страшното и неприятното е, че са неустойчиви темповете за нашата малка и отворена..

публикувано на 16.03.23 в 08:01