Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Георги Иванов, експерт от ДАЗД:

Най-много тийнейджъри търсят съвет на телефонната линия за деца

С децата трябва да се говори, категоричен е той

Най-много тийнейджъри се обаждат на националната телефонна линия за деца 116 111, търсейки съвети по различни въпроси. Това заяви пред БНР Георги Иванов - експерт от Държавната агенция за закрила на детето, която администрира линията.

"Повече от 55% от обажданията са от деца. Типичният профил на децата, които се обаждат, е тийнейджъри между 14 и 17 години. Броят на момчетата и момичетата е почти еднакъв. На линията звънят и родители, съседи, граждани, хора, работещи с деца. Наблюдаваме една положителна тенденция за драстично увеличение на обажданията от други институции. Например 54% от страна на медицински персонал, 62% от учебни заведения, над 84% от структурите на МВР", коментира той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Децата звънят по най-различни теми, посочи експертът и обясни:

"Най-често търсят съвет за взаимоотношенията помежду си - как да общуват с връстниците си. Имат потребност от общуване, защото се чувстват пренебрегнати, често се чувстват неразбрани от близките си. Съобщават за семейни проблеми, училищен тормоз, по-чувствителните деца трудно се адаптират при смяна на училище, чувстват се изолирани, неразбрани. Притесняват се да споделят с близките си и да задават неудобни въпроси и затова търсят консултант". 

С децата трябва да се говори, категоричен е Георги Иванов. Той подчерта, че националната телефонна линия винаги е на разположение и за децата, и за възрастните. 

По думите му линията е за информиране, консултиране и психологическа подкрепа. Децата често се обаждат да потърсят информация или да споделят въпрос, което не могат да направят с родителите си, обясни той. 

Експертът в ДАЗД отбеляза, че при постъпване на сигнал за дете в риск, веднага се уведомяват компетентните институции - социални работници, МВР, спешна помощ, прокуратура. На първо място обаче е да се успокои детето, категоричен бе той: 

"Най-важно е да се сведе психическото напрежение. /.../ Понякога мисленето на тийнейджърите е такова, че най-малкият проблем за тях е чудовищен".

По думите на Георги Иванов често родители звънят на линията, за да потърсят съвет как да общуват с децата си или не знаят как да постъпят в случаи, когато децата са подложени на тормоз от други деца. 

Линията е на разположение 24 часа 7 дни в седмицата, напълно безплатно, подчерта Георги Иванов. Той призова и деца, и родители, когато имат нужда, винаги да се обаждат на националната линия, където ще получат компетентна помощ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синдикат "Образование" настоява за 15% увеличение на заплатите в сектора

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настояват в открито  писмо до премиера Николай Денков и до министъра на финансите Асен Василев за 15% увеличение на заплатите на работещите в отрасъл "Образование" през следващата година. При увеличение по-ниско от 10% профсъюзът ще започне незабавно организация за протестни действия, предаде репортер на..

публикувано на 03.12.23 в 08:07
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Атаката преди балотажа беше резултат от външна намеса

" Сглобката на национално ниво скърца, но не се разпада и защото Терзиев стана кмет . В това съм категорична. Те търсят начин да се разделят.  Опитват се вътрешно да се пренаредят, преформатират . В този фрагментиран общински съвет ще има  възможност за прокарване и на полезни за софиянци решения. " Това заяви пред БНР  Ваня Григорова, общински..

публикувано на 02.12.23 в 13:08
проф. Искра Баева

Проф. Искра Баева: Кисинджър е реалполитикът на нашата епоха, без идеологически очила

Бившият държавен секретар и съветник по националната сигурност на САЩ Хенри Кисинджър оставя след себе си противоречиво наследство. Американският дипломат почина на 100-годишна възраст.  Сред постиженията в дългогодишната му кариера са обръщането към комунистически Китай и разведряването в отношенията със Съветския съюз, а като негативи остават..

публикувано на 02.12.23 в 10:02

Завършилите висше образование в България се реализират все по-добре

Завършилите специалността "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" получават най-висок среден облагаем доход - над 6400 лв. На национално ниво най-ниска - под 1% е безработицата сред завършилите "Медицина", "Фармация" и "Стоматология", а най-висока - 3,4% е при завършилите "Социални дейности". Средният..

публикувано на 01.12.23 в 14:22

Конференция акцентира върху престъпленията и насилието срещу жени с увреждания

Центърът за психологически изследвания организира конференция на тема " Престъпленията и насилието срещу жени с увреждания ". Дискусията се очаква да обедини позициите на представители на неправителствени организации, правоохранителни институции, Столична община и дипломатически представители, както и да формулира българските предложения,..

публикувано на 01.12.23 в 11:46
Андреа Амон

Антимикробна резистентност и недостиг на медицински специалисти - основни предизвикателства в Европа

Антимикробната резистентност спрямо антибиотици и недостигът на медицински специалисти са двете основни предизвикателства, за които трябва да се работи сериозно в Европа. Това каза в интервю за БНР директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията доктор Андреа Амон. И още за това доколко е опасен в момента коронавирусът,..

публикувано на 01.12.23 в 10:30

Адвокат Полина Велчева за полицейското насилие: Това не е превишаване на права, а престъпление

За разлика от протестите през 2020 г., по време на които полицейските служители, превишили правата си, са били идентифицирани, при протестите срещу Българския футболен съюз упражнилите полицейско насилие нямат идентификация. Това разграничение направи в интервю за БНР а двокат Полина Велчева,  която работи по дела за полицейско насилие. "..

публикувано на 01.12.23 в 09:09