Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са десетте финалисти в класацията за Дума на 2022 година. До 21 януари избираме челната тройка

Доротея Николова и д-р Павлина Върбанова
Снимка: Ирина Недева

Коя ще е думата или израза на 2022 година? Намираме се все по-близо до отговора. Анкетата, която прави платформата „Как се пише“ навлезе във втория си етап-избор между 10 селектирани думи. До 21 януари можем да гласуваме за 3 от тях. Накрая ще бъде избрана финалната, определяща 2022 година. Своят глас може да дадете през сайта на платформата.

Организатори на допитването са д-р Павлина Върбанова , която е основател на платформата „Как се пише“ и Доротея Николова- преподавател по български език, занимаваща се също с комуникации и журналистика.

Десетте селектирани думи са: бежанци, война, газ, доброволци, избори, инфлация, мижав интерес, рашисти, Украйна и хартиена коалиция.

„Те са подредени по азбучен ред. Това са думите, които избрахме с помощта на останалите членове на журито. Те не са измислени от него. Това е класация на хората“.

Техните предложения са събрани между 4 и 11 януари.

„Всеки можеше да предложи своята. 311 различни думи и изрази бяха посочени. От тях обсъдихме първите 30 с най-много подадени гласове. Журито е в състав: Павлина Върбанова, Доротея Николова, доц. Георги Лозанов, Веселина Седларска, Захари Карабашлиев“.

Помощ на журито оказват системи за автоматизиран анализ, с помощта, на които правят и медиен анализ.

„Той е отделен и независим компонент. Предстои да се изнесе подробна информация кои са думите на медиите. Те ще бъдат съпоставени с тези на хората“.

Класацията е динамична, посочиха организаторите. Те отчетоха интерес към Украйна и към изборите.

„Пошегувахме се в журито, че „избори“ може да бъде обявена за дума на петилетката. Присъстваше и в миналогодишната десетка. Това е единствената дума, която се повтаря“.

Много силно ни интересува войната-и в чисто човешки план-бягащите и умиращи хора, и като нещо, което може да ни засегне, обясниха още те.

„Много буквално сме влезли в страданието и не можем да се отърсим и да го погледнем отстрани. Все пак във финалната десетка има два по-закачливи израза-мижав интерес и хартиена коалиция“.

Думата доброволци не е в дъното на класацията, отчетоха още организаторите.

„Имаме вътрешна потребност да се присъединим към силите, стараещи се да направят нещо добро за някого“.

Ясни са десетте финалисти в класацията за Дума на 2022 година. Изберете три от тях

Цялото интервю на Ирина Недева с Павлина Върбанова и Доротея Николова  може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22