Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Избирателите на либералната партия вече са по-недоволни от тройната коалиция, отколкото опозиционните християндемократи"

Проф. Уве Юн: Въпреки войната в Украйна, климатът остава водеща тема за германците

"По време на предизборната кампания в четирите провинции ще проличат различията в тройната коалиция"

Заради недостиг на енергия в Германия бяха реактивирани въглищни мощности
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да води други битки беше създадена тройната коалиция в Германия, но се наложи в първата си година да управлява в условията на война в Европа. Докато в Украйна тече пълномащабна война и Русия периодично плаши с ядрен удар, германската политика се съвзема от наивността си спрямо Русия. И беше заварена неподготвена, включително и персонално – подалата най-накрая оставка Кристине Ламбрехт беше поредният слаб министър на отбраната. Седмицата отбеляза и бойното кръщене на заместника й – в рамките само на два часа социалдемократът Борис Писториус получи указа за назначаването си от президента, положи клетва в Бундестага и прие американския министър на отбраната Лойд Остин в навечерието на срещата за Украйна в Рамщайн. 62-годишният вече бивш вътрешен министър в провинция Долна Саксония е натоварен със задачата да осъществи прелома в Бундесвера, обявен от канцлера Шолц броени дни след руското нахлуване в Украйна.

„Целта е изграждането на боеспособна, модерна и надеждна армия“, заяви тогава Шолц в Бундестага. Нищо от това все още не е изпълнено. Вместо това се заредиха новини за дефектирали бойни машини за пехотата по време на учения по съвместимостта на модерните системи в рамките на батальонните бойни групи на НАТО на източния фланг. В Литва, където Германия води групата, се оказа, че липсва необходимата свързочна техника, която да осъществява комуникацията с нидерландските, чешките и норвежките части.

Борис Писториус получи указа за назначаването си от президента Франк-Валтер Щайнмайер

Министърът на отбраната е сменен, но дали назначаването на Борис Писториус ще бъде дългоочаквания рестарт на тройната коалиция? Анализът е на политолога от университета в Трир проф. Уве Юн.

"Той е човек на ясните послания, опитен политик, който знае как да води преговори и има опит в областта на сигурността – Писториус беше дълги години вътрешен министър на Долна Саксония. Но няма опит във външната политика и не е военен експерт."

Сега, след като правителството в Берлин разреши този отдавна тлеещ проблем в министерството на отбраната, и след като така и не настъпиха гореща протестна есен и сурова и студена зима на недоволство, настана ли спокойствие в редиците на тройната коалиция?

"О, съвсем не! Различията между трите партии в управлението са все така големи. Либералите, най-малката партия в коалицията, трудно постига компромис със социалдемократите и Зелените и избирателите им все по-трудно се съгласяват с компромисите, които партията е принудена да прави в името на оставането в правителството. Основната разделителна линия е във финансовата политика, а финансов министър е председателят на либералите Кристиян Линднер.

В момента друг красноречив пример е енергетиката. Либералите настояват за удължаване живота на последните три ядрени централи в Германия и отказ от отказа от въгледобив. За либералите 2030 година е прекалено ранен срок за закриване на въглищните централи, защото се опасяват, че това решение застрашава енергийната сигурност на Германия.

В същото време правителството успя с цената на огромен финансов ресурс под формата на компенсации да усмири надигащото се социално недоволство от енергийната криза."

Извън енергетиката, какви други разделителни линии виждате между трите управляващи партии? В началото на годината, в която предстоят регионални избори в четири провинции, се провеждат традиционните партийни конференции и от тях стана ясно, че и трите партии се чувстват в нещо като уреден брак – никой не го иска, но и не се отказва от него, и вместо това се самозалъгва, че ще избистри профила си в рамките на правителството.

"Регионалните избори са важни, но няма да имат отражение върху националната политика при условие, че либералите не претърпят драматични загуби. Въпреки това, по време на предизборната кампания в четирите провинции ще проличат различията в тройната коалиция в енергийната политика, както и по въпроси на сигурността и отбраната, т.е. отношението към войната в Украйна, доставката на оръжия, и не на последно място запазването на икономическата мощ на Германия."

Не споменавате връщането към балансиран бюджет и въвеждането на данък богатство – две взривоопасни за правителството на Олаф Шолц теми.

"И тук различията са големи. Социалдемократите и Зелените искат да въведат по-висок данък върху доходите на свръхбогатите. А либералите са категорично против. Техният финансов министър Кристиян Линднер не се отказва и от балансирания бюджет, т.е. от връщането към забраната за поемането на нов държавен дълг.

Избирателите на либералната партия вече са по-недоволни от тройната коалиция, отколкото опозиционните християндемократи. Хората, които са гласували за либералите, са твърди привърженици на пазарната икономика и не се виждат представени в правителството. Според тях кабинетът прокарва прекалена намеса на държавата в икономиката.

Освен това много от избирателите на либералната партия смятат, че социалдемократите и Зелените я използват единствено като патерица за парламентарното мнозинство, без да се съобразяват с политическите принципи на либералите. Лидерът Кристиян Линднер добре усеща тези настроения и затова на партийната конференция преди две седмици подчерта именно избистрянето на профила на партията във властта като основна политическа цел за годината.

Либералите веднъж вече допуснаха да се обезличат във властта в кабинета на Ангела Меркел и няма да допуснат това отново да се случи. Затова смятам, че регионалните избори тази година ще са особено важни именно за либералите, но не очаквам тежки загуби."

Германският парламент

Когато говорим за разделителните линии, не можем да не споменем националната стратегия за сигурност на Германия, която предизвика наскоро бурни коментари – разработи я външното министерство на Аналена Бербок от Зелените, но канцлерството в ръцете на социалдемократа Шолц я отхвърли. Някои колеги журналисти сведоха този спор до въпроса за лидерството във външната политика на Германия между амбициозната външна министърка Бербок, която поставя ценностния мироглед на първо място, и канцлера Шолц, който се ръководи от икономическите интереси на Германия. Вие как коментирате този раздор, проф. Юн?

"Такова нещо не се случва всеки ден. Този случай илюстрира на практика различията, за които говорим. Когато става дума за енергетика, не трябва да забравяме, че енергийната сигурност е част от националната сигурност. И по този въпрос трите коалиционни партньори имат различни виждания. Социалдемократите не споделят напълно оптимистичните представи на Зелените за прехода към възобновяеми енергийни източници. Същото важи и за оръжейните доставки за Украйна и финансирането им.

Канцлерът задържа националната стратегия за сигурност, за да избегне по-тежка конфронтация между Зелените и либералите. Шолц е много внимателен и предпазлив с либералите, за да не ги загуби като партньори в правителството."

А Зелените? Те се видяха принудени да се разделят с няколко табута – позволиха удължаването на живота на три ядрени централи, съгласиха се на продължаване на въгледобива в Люцерат и на внос на втечнен газ от Америка. Какви политически щети ще им нанесат тези решения?

"Опасността, която виждам, идва от природозащитните движения, които може би ще се радикализират заради принудително прагматичната политика на зелените министри в кабинета. Това може да доведе до спад в електоралната подкрепа за Зелените. Засега този процес е в зародиша си. Но партията трябва да внимава да не загуби традиционни избиратели."

А възможно ли е Зелените да изместят социалдемократите, келнерът да се превърне в готвач, както лидерът им и сега вицеканцлер Роберт Хабек беше написал, визирайки прословутата реплика на бившия социалдемократически канцлер Герхард Шрьодер, че Зелените са само келнерът, а той е готвачът в коалицията им?

"Това е напълно възможно, защото Зелените имат силна подкрепа в политическия център и сред градския елит. Те показаха, че могат да водят прагматична политика, че могат на ниво федерална провинция да управляват в коалиция дори с консервативния Християндемократически съюз без да се откажат от основните си принципи.

Основната тема на Зелените остава климатът, а това е централната тема на бъдещето, която ще ни занимава през следващите десетилетия. Въпреки войната в Украйна, климатът остава водещата тема за германците.

Зелените се възприемат като партията на бъдещето, за която гласуват най-много млади хора. А социалдемократическата партия е партията на възрастните, партия от миналото. Тя е и най-старата. Така че ако социалдемократическата партия не успее да се ориентира към бъдещето, Зелените много скоро ще ги изместят, стига да не влязат в тежък идеологически конфликт с природозащитните организации."

В такъв случай зеленият министър на икономиката Роберт Хабек ли е следващият канцлер на Германия?

"Не е изключено, но трябва да изчакаме реформата в опозиционния Християндемократически съюз. Предстои приемането на нова партийна програма. Много зависи, кого той ще номинира за канцлер при следващите парламентарни избори."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рекорден джакпот: Щастливец от Неапол удари шестица от тотото, спечели 101,5 млн. евро

В италианския град Неапол е спечелен рекорден джакпот от държавна тото игра. Супер джакпотът от играта Superenalotto e от 101,5 милиона евро.  Фишът, уцелил печалбата от шестте изтеглени числа от деветдесет, е с цена 2 евро. Бил е пуснат в тото пункт в центъра на Неапол на главната търговска и туристическа  улица "Толедо"...

публикувано на 11.05.24 в 08:42
Илияна Йотова

В деня на Кирил и Методий: Йотова открива международен научен форум в Атина

В деня за почит на светите равноапостолни Кирил и Методий, вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Международния научен форум "Пътят на светлината" в Атина, съобщават от прессекретариата на президентската институция. Той е част от програмата за отбелязване на 20-годишнината на Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий". Чрез..

публикувано на 11.05.24 в 08:10

Актрисата Гергана Стоянова ни учи на правоговор - дигитално

Официалният правописен речник на Българската академия на науките вече е дигитализиран. Речникът съдържа близо 2,5 милиона думи и е качен на "Платформата за български езикови ресурси онлайн" – БЕРОН. Съкращението "БЕРОН" е знак на почит към д-р Петър Берон – български възрожденец и радетел за книжовен български език на говорима основа...

публикувано на 11.05.24 в 07:52
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

БПЦ почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните.  Първите сведения за..

публикувано на 11.05.24 в 07:50

САЩ критикуват използването на американски оръжия във войната на Израел с "Хамас"

Съединените щати следят с безпокойство израелската операция в град Рафах в южната част на Ивицата Газа. Доклад на държавния департамент критикува употребата на американски оръжия във войната на Израел с Хамас, но не предоставя доказателства за прекратяване на доставките. Два залпа от ракети са изстреляни по Южен Израел, при което е ранена..

публикувано на 11.05.24 в 07:35

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване. Проверката ще се извършва от Министерството на електронното управление, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Процедурата е част от изборния процес. Проверки ще има на документите, софтуера, хардуера, оценяване на функционалността, дали..

публикувано на 11.05.24 в 07:23
Празник на хората в Чепеларе

Празник на хората в Чепеларе

Голям празник на хората ще се проведе на площад "Олимпийски" в Чепеларе. Инициативата, превърнала се в дългогодишна традиция е на местния клуб "Веселие" с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев, на Центъра за подкрепа на личностното развитие, Обединения детски комплекс, с подкрепата на Община Чепеларе.  Тази година клубът за народни танци..

публикувано на 11.05.24 в 05:35