Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давос: По-скъпият живот е основната заплаха за световната икономика

Снимка: БГНЕС


Кризата с поскъпването на живота продължава да пробива все по-големи дупки в джобовете ни и да всява все повече тревога в изтерзаните ни от климатичните промени и войната в Украйна умове. 


Скокът в цената на живота е и сред основните теми на Световния икономически форум в Давос, който тази година се завърна в обичайното си време на провеждане – през януари. Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправено човечеството, е "дълбоката социална фрагментация", която разкъсва страни и народи, заяви основателят и председател на форума Клаус Шваб. Изправени сме пред безпрецедентни и многобройни предизвикателства, предупреди Шваб.


„Нашето поколение достигна повратна точка. Изправено е пред наистина екзистенциални проблеми. Климатични промени, експлоатация на природата, вероятност от ядрени инциденти или дори ядрена война, крайна бедност и насилие.“


По думите му световната икономика претърпява "дълбока трансформация" поради трайните белези от пандемията от COVID-19 и предупреди, че светът може да се превърне в "объркана мозайка от глобални сили“.


В Световния доклад за икономически риск, изготвен за форума, се казва, че в следващите две години по-скъпият живот ще представлява най-голямата заплаха за глобалната икономика.Държавите, които са уязвими от поскъпналия стандарт на живот вече не са само от третия свят и развиващи се икономики, а и много богати страни изпитват затруднения, обяснява икономистът Спирос Фатурос.


„2023-а е много интересна година, светът се изправя пред стари и нови предизвикателства – инфлация, поскъпване на живота, търговски войни, повсеместно социално недоволство, геополитическа конфронтация и за първи път от десетилетия възможността за ядрена война. Бизнес лидерите и политиците на това поколение никога не са се сблъсквали с подобни проблеми, затова най-голямото предизвикателство дори за развитите икономики е как ще ги посрещнат, така че да не задлъжнеят.“


Инфлацията подклажда повишаването на цените, а тя на първо място беше предизвикана от пандемията от ковид-19, сега и от войната в Украйна. В момента няма държави, които са имунизирани срещу скока на цените. А целта на доклада за рисковете е да очертае характера на проблемите и да предложи възможни решения на правителствата и бизнеса.


„Как правителствата и централните банки ще подходят към тези инфлационни проблеми е ключово. Но докладът не казва, че тези рискове ще са актуални след три или пет години, а подчертава, че непосредственият риск за икономиката е в следващите две години и е критично важно как бизнес лидерите и политиците ще реагират.“ 

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че прогнозите на институцията за 2023 не са толкова лоши колкото преди няколко месеца, но няма драматична промяна в прогнозата за 2.7 % растеж на световната икономика. Нямаме основание за прекален оптимизъм, предупреди Георгиева.


„Посланието ми е следното: не е толкова зле, колкото се опасявахме преди няколко месеца. Но това далеч не означава добре. Ужасната война в Украйна е риск най-вече за украинския народ, но също така е огромна заплаха за доверието, особено в Европа. „


И наистина на Стария континент вече се говори за множество застъпващи се кризи и почти всички европейци се тревожат за бъдещето на доходите си, сочат последните проучвания на европейската статистическа служба Евростат.


„Говори се за поли-кризисно настроение заради припокриващите се кризи в Европа – руската инвазия в Украйна, недостига на енергийни ресурси и рекордната инфлация. Поскъпващият начин на живот  е основна тревога за 93 процента от европейските граждани, следван от бедността, климатичните промени, войната в Украйна и риска от ядрен инцидент.“


Близо 50% от европейците потвърждават, че жизнения им стандарт се е понижил и им е много трудно да обслужват всичките си нужди с доходите, които получават.  Най-отчетливо усещат спад в жизнения стандарт в Кипър – 70%, Гърция 66 и Франция – 62 на сто. Жителите на скандинавските страни като Швеция, Дания и Финландия все още са доволни от доходите си, докато в Гърция и България едва 21 % от анкетираните са удовлетворени от заплата, която получават и я смятат за достатъчна.


Пандемията и инфлацията оказват огромен ефект и върху пазара на труда. Около 30% от запитаните европейци казват, че им е трудно да покриват месечните си сметки. Затова и един на всеки четирима работници се хваща на втора работа, за да свърже двата края, сочи изследване на една от най-големите агенции за набор на служители – Рамстад.


„Най-общо хората, които търсят или започват втора работа са били на почасова длъжност или на половин работен ден. Хубаво е, че много работодатели вече предлагат гъвкаво работно време.“


Една от страните в Европа, където най-остро усещат скока на цените е Хърватия, след като Загреб прие общата европейска валута от 1 януари. Според правителството и бизнеса виновни за това са търговците, които закръгляват нагоре новите цени в евро.


„Всички усетихме повишаването на цените, със сигурност е 30% повече на всичко.“


Властите дори заплашиха със санкции, ако цените не бъдат намалени, но търговците на дребно обвиняват инфлацията. Игор Вуйович е председател на хърватската Асоциация на потребителите.


„От първи януари, когато минахме към еврото, следим лудия растеж на цените. Петрол, газ, ток, вода не се бяха променяли от два месеца преди това, но когато минахме към еврото скочиха с между 5 и 20 на сто. И с всичко е така.“


На теория и Полша, Румъния, Швеция и Чехия са задължени да приемат общата европейска валута, но засега нито една от тях не е обявила планове да го направи. Унгария имаше план да се откаже от форинта през 2007, но ето че и днес, 16 години по-късно, остава твърдо извън еврозоната. Така от страните членки на Европейския съюз, които все още са със собствена валута, само България изглежда решена да приеме еврото догодина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с конституционното ѝ име, предаде АНА-МПА. Гордана Силяновска положи клетва като президент на..

публикувано на 12.05.24 в 21:09
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

ЕС изразява съжаление, че новият президент на Северна Македония Силяновска-Давкова не е използвала конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата днес, се казва в изявление на европейската служба по външна дейност. Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония ЕС припомня..

публикувано на 12.05.24 в 20:26
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Комитетите в руския парламент одобриха състава на новото руско правителствои

Парламентарните комитети в Държавната дума на Русия одобриха всички кандидати за вицепремиери и министри в новото правителство на Михаил Мишустин. Това съобщи първият заместник-председател на Думата Александър Жуков. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си В събота, 11 май, премиерът Мишустин представи новия състав на правителството,..

публикувано на 12.05.24 в 20:07

"Хамас" отговори на Байдън

Палестинската групировка "Хамас" отговори на отправените призиви към тях от президента на Съединените щати Джо Байдън, че войната може да приключи утре, ако те освободят израелските заложници. В свое изявление, цитирано от "Франс прес", "Хамас" определи думите на американския лидер като пречка за мирните преговори. Байдън: Примирие е възможно още..

публикувано на 12.05.24 в 19:59
Милка Василева, председател на съсловната организация

Недостигът на медицински сестри - има ли решение

Заради големия недостиг на медицински сестри у нас болници назначават студенти по медицина като болногледачи, които реално вършат работата на сестрите, без да имат правоспособност. За този проблем разказа пред БНР Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. И посочи, че болногледачите трябва да..

публикувано на 12.05.24 в 19:36

Пожар в Ямбол, няма данни за пострадали

Пожар е  избухнал  в автосервиз в бившето предприятие "Тонзос" в Ямбол. Сигналът е подаден около 15:40 часа днес.  Три противопожарни автомобила и екипи огнеборци са мястото. Огънят е локализиран, гасенето продължава и към момента.  По първоначална информация няма пострадали.  Причините за пожара са в процес на изясняване,

публикувано на 12.05.24 в 19:16

50-хиляден протест в Тбилиси срещу "руския" закон

Петдесет хиляди души се събраха снощи в Тбилиси въпреки поройния дъжд в пореден протест срещу проекта на управляващите в Грузия да заклеймят неправителствени организации, частично финансирани от чужбина, като "агенти на чуждо влияние". Противниците на законопроекта, чието трето четене в парламента е предвидено за този месец, го наричат "руски закон" като..

публикувано на 12.05.24 в 18:42