Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2022 година Бързаков е номиниран за десети път за Нобеловата награда за литература

Проф. Иван Бързаков: Фактът, че можеш да дишаш свободно, никак не е малко!

Всяка голяма поезия в света е скърбна, казва поетът лингвист

2
Иван Бързаков
Снимка: Станислава Пирчева

В мрачната нощ на 10 септември 1976 г. българинът Иван Бързаков навлязъл по време на буря със светкавици в Адриатическо море и заплувал. Той отплувал за Америка. Първата спирка по пътя му трябвало да стане заблатеният италиански бряг, почти на 11 километра от залива, а морето било пълно с акули. Така започва своята биография проф. Иван Бързаков.

През 1978 г. той основава в Сан Франциско Международен образователен институт по ускорено обучение и използване на класическата музика за редуциране на стресови състояния. Създател е на система, която се прилага не само в преподаването, но помага при самоконтрола, изявата в спорта или изкуството и в живота.

На основата на тази система в Калифорния е предложен закон за образователен модел за училищата.

В България същата система е одобрена като национална програма за редуциране на стреса.

"Моят взор е насочен само към и за България. А България е вече по целия свят. За мен е много важна свободата. Самият факт, че можеш да дишаш свободно никак не е малко", каза в "Нощен Хоризонт" проф. Иван Бързаков.

През 2022 г., нашият сънародник е номиниран за десети път за Нобеловата награда за литература от Шведската академия.

Иван Бързаков

"За мен, както и за Фокнър, който е носител на Нобелова награда за литература, е по-важно книгите ми да се четат и хората да ги обичат...

Да, би могло до края на месеца да съм номиниран и за 11-ти път.

Но аз лично считам, че не заслужавам наградата. Най-големите ни поети и писатели не са номинирани нито веднъж, така че...малко трябва да бъдем скромни", заяви още проф. Бързаков.

Проф. Иван Бързаков е психолог, педагог, лингвист, философ и критик – на изящни изкуства и музика, методолог, а също и поет.

"Нобеловата наградата се дава само за дадена област. Няма значение какъв професор си в други дисциплини...В моя случай е за литература. Като драматургията и литературата при таза ниграда са обединени в едно", поясни поетът. И добави:
"Всяка голяма поезия в света е скърбна. Моята не е голяма, разбира се. Така е и с Шекспир - ако освен комедии, той нямаше и трагедии, нямаше да е Шекспир.

По думите на проф. Бързаков, българите, живеещи зад граница по официални данни са 2, 5  милиона души, а сигурно са повече. Затова той прави сдружението "Проф. Бързаков" и прави литературен конкурс  с тема - "Страданието и изгнанието", както в чужбина, така и в собствената си родина. Участват средно по 5 до 7 страни.

Иван Бързаков

По думите на проф. Бързаков може да има "рима в движение" и така пишат най-големите поети, без да могат да бъдат обвинени в излишно римуване - като Робърт Фрост и нашият Христо Смирненски.

"В голямата поезия нещата са невидими", каза още проф. Бързаков.

"Нощем идват в главата ти трепетни, странни слова, като дивни хора се извиват в душата ти, мъката цялата в тях изливаш, за илюзии мъртви, надежди излъгани за земята ни смазана, хората живи погребани, за подлостта, за скръбта...", това пише в стихотворението си  - "На поета в скръбта" от трилогията "В съня над пропастта".

Човекът, за който в най-българското стихотворение - "Дивите кестени", посветено на мама - завръщането в бащината къща е "беззвучна самота в един странен, студен, несвършващ и намръщен кошмар"...

За проф. Иван Бързаков  - "Поетът диша в своя език?.

И в неговата трилогия - "В съна над пропастта", "Яростно в скърбта" и "Лумнали огньове" скръбтта продължава под друга форма. Трилогията има определено "терапевтично въздействие", защото в нея всичко е абсолютно оркестрирано, страница към страница, стих към стих и смислово, и идейно, дори пространствено, и затова тя е единствена в света.

В нея неговата система за ускорено развитие на мисълта е вградена не като техники, а като смисъл, като любов, като отношение, като оркестрация, дори визуално. Ето затова аз толкова късно започха да пиша - на 65 години. Защото трябва да разбираш от много неща, като стихът идва през подсъзнанието, ако си поет, сподели още за БНР проф. Бързаков.


Още по темата в звуковия файл.


Иван Бързаков е роден на 13.12.1942 г. в София. Завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1976 г. емигрира в Триест, Италия (11 км плуване в бурното море) и по-късно в САЩ. През юли 1978 г. с група психолози основава в Сан Франциско Международен институт за нови методи в образованието, а две години по-късно създава системата OptimaLearning® за максимално възприятие и развиване на мисълта, приложена впоследствие в 29 страни. През 1985 г. Бързаков защитава в САЩ двоен докторат по теория на образованието и психология. Сенатът на Калифорния предлага законопроект за модел на училищата, базиран на OptimaLearning (1988), а авторът на системата е номиниран за престижната международна награда в областта на образованието Grawemeyer (1989). М-вото на здравеопазването на България одобрява OptimaLearning® като национална програма за редукция на стреса (1996). През 2004 г. създава уникален метод за проникване в изобразителното изкуство (AOLIA), който прилага в най-известните световни музеи. Издава първата си поетична книга "Яростно в скръбта" (2009; съкр. издание: 2010). 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20