Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

През 2022 година Бързаков е номиниран за десети път за Нобеловата награда за литература

Проф. Иван Бързаков: Фактът, че можеш да дишаш свободно, никак не е малко!

Всяка голяма поезия в света е скърбна, казва поетът лингвист

2
Иван Бързаков
Снимка: Станислава Пирчева

В мрачната нощ на 10 септември 1976 г. българинът Иван Бързаков навлязъл по време на буря със светкавици в Адриатическо море и заплувал. Той отплувал за Америка. Първата спирка по пътя му трябвало да стане заблатеният италиански бряг, почти на 11 километра от залива, а морето било пълно с акули. Така започва своята биография проф. Иван Бързаков.

През 1978 г. той основава в Сан Франциско Международен образователен институт по ускорено обучение и използване на класическата музика за редуциране на стресови състояния. Създател е на система, която се прилага не само в преподаването, но помага при самоконтрола, изявата в спорта или изкуството и в живота.

На основата на тази система в Калифорния е предложен закон за образователен модел за училищата.

В България същата система е одобрена като национална програма за редуциране на стреса.

"Моят взор е насочен само към и за България. А България е вече по целия свят. За мен е много важна свободата. Самият факт, че можеш да дишаш свободно никак не е малко", каза в "Нощен Хоризонт" проф. Иван Бързаков.

През 2022 г., нашият сънародник е номиниран за десети път за Нобеловата награда за литература от Шведската академия.

Иван Бързаков

"За мен, както и за Фокнър, който е носител на Нобелова награда за литература, е по-важно книгите ми да се четат и хората да ги обичат...

Да, би могло до края на месеца да съм номиниран и за 11-ти път.

Но аз лично считам, че не заслужавам наградата. Най-големите ни поети и писатели не са номинирани нито веднъж, така че...малко трябва да бъдем скромни", заяви още проф. Бързаков.

Проф. Иван Бързаков е психолог, педагог, лингвист, философ и критик – на изящни изкуства и музика, методолог, а също и поет.

"Нобеловата наградата се дава само за дадена област. Няма значение какъв професор си в други дисциплини...В моя случай е за литература. Като драматургията и литературата при таза ниграда са обединени в едно", поясни поетът. И добави:
"Всяка голяма поезия в света е скърбна. Моята не е голяма, разбира се. Така е и с Шекспир - ако освен комедии, той нямаше и трагедии, нямаше да е Шекспир.

По думите на проф. Бързаков, българите, живеещи зад граница по официални данни са 2, 5  милиона души, а сигурно са повече. Затова той прави сдружението "Проф. Бързаков" и прави литературен конкурс  с тема - "Страданието и изгнанието", както в чужбина, така и в собствената си родина. Участват средно по 5 до 7 страни.

Иван Бързаков

По думите на проф. Бързаков може да има "рима в движение" и така пишат най-големите поети, без да могат да бъдат обвинени в излишно римуване - като Робърт Фрост и нашият Христо Смирненски.

"В голямата поезия нещата са невидими", каза още проф. Бързаков.

"Нощем идват в главата ти трепетни, странни слова, като дивни хора се извиват в душата ти, мъката цялата в тях изливаш, за илюзии мъртви, надежди излъгани за земята ни смазана, хората живи погребани, за подлостта, за скръбта...", това пише в стихотворението си  - "На поета в скръбта" от трилогията "В съня над пропастта".

Човекът, за който в най-българското стихотворение - "Дивите кестени", посветено на мама - завръщането в бащината къща е "беззвучна самота в един странен, студен, несвършващ и намръщен кошмар"...

За проф. Иван Бързаков  - "Поетът диша в своя език?.

И в неговата трилогия - "В съна над пропастта", "Яростно в скърбта" и "Лумнали огньове" скръбтта продължава под друга форма. Трилогията има определено "терапевтично въздействие", защото в нея всичко е абсолютно оркестрирано, страница към страница, стих към стих и смислово, и идейно, дори пространствено, и затова тя е единствена в света.

В нея неговата система за ускорено развитие на мисълта е вградена не като техники, а като смисъл, като любов, като отношение, като оркестрация, дори визуално. Ето затова аз толкова късно започха да пиша - на 65 години. Защото трябва да разбираш от много неща, като стихът идва през подсъзнанието, ако си поет, сподели още за БНР проф. Бързаков.


Още по темата в звуковия файл.


Иван Бързаков е роден на 13.12.1942 г. в София. Завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1976 г. емигрира в Триест, Италия (11 км плуване в бурното море) и по-късно в САЩ. През юли 1978 г. с група психолози основава в Сан Франциско Международен институт за нови методи в образованието, а две години по-късно създава системата OptimaLearning® за максимално възприятие и развиване на мисълта, приложена впоследствие в 29 страни. През 1985 г. Бързаков защитава в САЩ двоен докторат по теория на образованието и психология. Сенатът на Калифорния предлага законопроект за модел на училищата, базиран на OptimaLearning (1988), а авторът на системата е номиниран за престижната международна награда в областта на образованието Grawemeyer (1989). М-вото на здравеопазването на България одобрява OptimaLearning® като национална програма за редукция на стреса (1996). През 2004 г. създава уникален метод за проникване в изобразителното изкуство (AOLIA), който прилага в най-известните световни музеи. Издава първата си поетична книга "Яростно в скръбта" (2009; съкр. издание: 2010). 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Елжбета Шераджинска: Ванда Руткевич показа на всеки от нас, че може да има своя Еверест

В Полския институт тази вечер ще представят книгата "Само още един връх", посветена на Ванда Руткевич - първата европейка, стъпила на Еверест и първата жена, изкачила К2 . "Книгата не е само за онези, които обичат планините. Всеки от нас има нужда от такива образци в своя живот." Това каза пред БНР авторът на книгата Елжбета..

публикувано на 23.03.23 в 12:02
Нарине Абгарян

Арменската писателка Нарине Абгарян за красивата страна на живота и за войната

Нарине Абгарян – едно красиво име, което читателите у нас познават много добре. Арменската писателка , която сравняват с Маркес, е определяна от вестник Гардиън като „един от най-ярките писатели в Европа“ . Родена е в малкото градче Берд, в Армения – където често се развиват сюжетите й. Човешките истории, които Нарине разказва..

публикувано на 21.03.23 в 17:04

Никола Живков прави всичко с любов и страст

"Ако искаме да постигнем възможното, трябва да се стремим към невъзможното". Тази мисъл на Макс Вебер впечатлява и вдъхновява един млад човек от Враца, който се е устремил към идеала си за общество с добри условия за развитие на младежите. За него най-ценните качества са трудолюбието, самоусъвършенстването и желанието да помагаш на..

обновено на 19.03.23 в 06:49
Иван Русланов

Иван Русланов - между журналистиката, литературата и фотографията

Не бих бил по-щастлив в никоя друга професия. Това споделя Иван Русланов, водещ, редактор и репортер в програма "Хоризонт" на БНР.  Той е в радиото от почти 10 години, а  авторското му предаване „Понеделник вечер“ ще отпразнува  една година в ефир на 20 март.  "Успях да достигна до различни световни личности . Видях, че те са по-достъпни,..

публикувано на 17.03.23 в 16:06
Ваклуш Толев

Ваклуш - учител по метафизика, който докосва душите

На 19 март от 18:00 часа в кино "Люмиер" ще бъде показан  документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев.  Прожекцията е част от програмата на София филм фест. Документалният филм е заснет в периода 1994-2022 г., съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач Ваклуш Толев . Филмът е посветен на..

публикувано на 17.03.23 в 12:23

"Живак" на Димитър Живков: 10 години + 250 спектакъла = книга

"Преминаването на историята в "Живак" от сцената към книгата беше провокирано от желанието да разширим историята на нашите герои. За десет години всеки един от персонажите в пиесата доби такава плътност и стана толкова любим на своите зрители, че за всеки един от тези герои може да бъде създадена отделна история . След като чествахме 10 години "Живак"..

публикувано на 13.03.23 в 16:38
Георги Лушнарев

Народният изпълнител Георги Лушнарев е изнесъл над 10 хиляди концерти на българска сцена

Народният изпълнител Георги Лушнарев пее от малък. Търсил е звуците във всичко, свирел е дори с уста. „В мен имаше чувство за талант. Търсех звуци и така“. Родителите му идват от Беломорска Тракия и се заселват в село Стражец. Народният певец Георги Лушнарев: Народната музика е смисъла на моя живот В Хасково е бил ученик и чува в..

обновено на 12.03.23 в 07:27