Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Звучи безумно да представят проблемите с България като руска намеса"

Проф. Ангел Димитров: Има цикличност в антибългарските кампании на РСМ

"Страхувам се, че напрежението няма да затихне"

Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

До нас достигат достатъчно сигнали, че в ЕС си дават сметка за случващото се в Северна Македония спрямо България. Това обясни пред БНР проф. Ангел Димитров, който е бивш посланик на България в Скопие, а в момента е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси на България и Северна Македония.

„Разбират, че проблемът не е само външнополитически, а се поражда и от вътрешнополитическите нагласи там. Всичко обаче се случва в рамките на един по-голям контекст на войната в Украйна. Засяга се едно по-голямо пространство на руските интереси и достига до Западните Балкани“.

Да представят проблемите с България като някаква руска намеса обаче звучи безумно, заяви бившият посланик.

„Вероятно имат предвид конкретни хора. Това е едно пресилено политическо изказване. Такива обвинения трябва да бъдат доказани със сериозни аргументи. Отново има изместване на проблема. Той е вътрешнополитически“.

Пендаровски: Да забраним влизане в РСМ на евродепутат и на други български политици

Македонският президент Стево Пендаровски предложи на правителството си да бъде забранено влизането в страната на един български евродепутат и още няколко души от България заради действия против Северна Македония. Според Пендаровски, у нас има структури, активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли, мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора на 4 февруари, когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев. Пендаровски смята ,че тези структури са свързани с руска разузнавателна служба.

София информира ЕС за влошеното положение на македонските българи

Снощи пък българският служебен външен министър - Николай Милков, информира колегите си на заседание в Брюксел за пребития секретар на българския клуб в Охрид Християн Пендиков. Милков поиска солидарност от тях. Днес той ще бъде изслушан извънредно и в НС у нас.

НС ще изслуша външния министър за случая с побоя над българин в Охрид

Министърът отговори на въпрос на Хоризонт дали може да използваме отново ветото си за преговори на Северна Македония с ЕС. За него това не е изключено, но всичко зависи от ситуацията.

Проф. Ангел Димитров пък обясни в предаването „Преди всички“, че от вчера в София е българският посланик в Скопие - Ангел Ангелов.

„А когато посланик е извикан за консултации в собствената си страна, това е знак за съществуването на проблем в двустранните отношения. Налице е едно много сериозно напрежение между двете страни. Поводът за това не е някакъв случаен инцидент. То е градация в натрупването на напрежение и не просто в думите, а в предприетите конкретни действия, често брутални или много заплашителни спрямо всички българи и български организации“.

Тъжно е, че в това няма нищо ново, посочи проф. Димитров.

„Такива случки сме наблюдавали и през 90-те години, и в началото на 21 век. Това е една цикличност в антибългарските кампании. Пропагандната машина работи на пълни обороти“.

Клубът в Охрид е избран за атаката, защото може да съществува страх, че този град е емблематично място в представите на българите за връзките между двете държави, посочи той.

Чрез медиите се насажда напрежение и не е чудно, че отделни хора-квази патриоти, могат да реагират по този начин“.

Предизборната обстановка винаги предразполага към едно говорене, което понякога не е умерено, обясни още бившият посланик.

Страхувам се, че напрежението няма да затихне“.

За последно проф. Димитров е бил в Северна Македония в края на ноември, точно ден след стрелбата срещу българския клуб в Охрид, но не усетил негативно отношение към себе си.  

„Там много хора знаят произхода си и ще чуете при разговор да казват, че сме едни и същи. Хората масово нямат лошо отношение към България. Всичко се развива на политическо и медийно ниво“.

Цялото интервю на Лора Търколева с проф. Ангел Димитров може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН няма да допусне "купени матури"

Около 50 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература. Те ще пишат по вариант 15. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература Министерството на образованието и науката (МОН) е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по..

публикувано на 17.05.24 в 08:49
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Оформя се ясна стратегическа ос между Китай и Русия

Посещението на руския президент Владимир Путин в Китай допълнително консолидира стратегическото партньорство между двете държави. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Владимир Шопов. Свидетели сме на оформянето на много ясна стратегическа ос , която включва не само Китай и Русия, но и държави като Иран и Северна Корея,..

публикувано на 17.05.24 в 08:48
В кипърската столица Никозия

Среща на върха на министри от ЕС по въпросите на миграцията в Никозия

В кипърската столица Никозия днес се провежда среща на върха на министри от 8 държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията, с акцент върху проблема със Сирия, озаглавена "Миграцията и динамиката в Сирия". Централна тема е инициативата на Никозия Европейският съюз да обяви зони в страната за безопасни, за да стане възможно връщането на сирийски..

публикувано на 17.05.24 в 08:44

Военен прокурор не изключва съпричиняване на катастрофата при Аксаково

В хода на разследването ще се установи как се е движел автомобилът на НСО, който участва в катастрофата край Аксаково. Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи , не изключва ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев.  Като се позова на дългогодишния си опит, в интервю за БНР той предположи, че..

публикувано на 17.05.24 в 08:37

Четирима са разпитани за катастрофата с колата на НСО

Разпитани са четиримата участници в катастрофата с кола на НСО, в която е бил и Кирил Петков. Сред тях са политикът и служителите на НСО.  Днес предстои да бъдат разпитани свидетелите на инцидента от други автомобили, както и да бъде направена аутопсия на загиналия шофьор. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол, съобщи заместник-военноокръжния..

публикувано на 17.05.24 в 08:35

20% от зрелостниците в Ямбол не са допуснати до матурата по БЕЛ

Близо 20% от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници. Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не са допуснати, уточни Стойко Стойков от Регионалното управление на образованието в Ямбол (РУО)...

публикувано на 17.05.24 в 08:10
Адела Качаунова

Адела Качаунова: В Европа не виждат ясно лицата на политиците ни или не желаят да ги видят

"Отдавна живеем с усещането, че процесите в България в Европа имат малко по-различна светлина. Там сякаш не виждат достатъчно ясно истинските лица на политиците или не желаят да ги видят . Лица, които са санкционирани за корупция, не бива да бъдат легитимирани, след като са прекарали в политиката твърде много години. Дали са всякакви признаци за..

публикувано на 17.05.24 в 08:08