Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познат или непознат е Сирак Скитник в родния си град Сливен?

Сирак Скитник
Снимка: Архив

Днес БНР празнува своята 88-годишнина. Тази година се навършват и 140 години от рождението на първия директор Сирак Скитник или Панайот Тодоров Христов. Сливен е неговият роден град, където градската галерия носи неговото име, има улица с негово име, голямата награда за изборазително изкуство на Общината носи неговото име, а на къщата, в която е роден, има паметен знак. Познат или непознат е той в родния си град? 

В Сливен, когато се каже Сирак Скитник в съзнанието на по-младите поколения излиза градската галерия. Може би е позабравен, може би защото не толкова e говорено за него в училище, но той е най-разпознаваем в културните среди в града. Художникът Илиян Урумов коментира, че е редно името на Сирак Скитник да се постави в дневния ред на културния живот не само в Сливен

"Трябва да се правят събития не само за неговата 140-годишнина, която е през 2023 г., а и по принцип да се помни, че един такъв човек е изнесъл на плещите си страшно много културни пластове". 

Урумов, освен че е художник, и е учител, който се стреми до неговите възпитаници да достигнат големите имена в българското изкуство, включително изкуството и делото на Сирак Скитник.  

От пет години насам в Сливен се възобнови Националната изложба за изобразително изкуство "Сирак Скитник", а голямата награда носи неговото име. Тази година предстои в конкурса с награда да се включи и БНР. Вече е проведен първият разговор на генералния директор Милен Митев с организаторите Община Сливен, представителството на СБХ и Дружеството на художниците в града.  

"Имаме уверението от Националното радио, че те ще подкрепят изложбата ни с още една награда, която ще бъде поливалентна, ще покрива всички категории, която ще бъде на името на Сирак Скитник, но няма да бъде голямата награда. Една награда, която се надяваме, че ще стане ежегодна и ще бъде един допълнителен стимул за авторите. Чудесно е, че Радиото иска да поеме инициативи, които освен че са свързани с техния основател, а и с конкретно родния му град", коментира Урумов.

В Сливен на името на Сирак Скитник има и улица. За обща изненада тя се намира в квартал "Комлука". Чиновническият гений или някой друг, за който това е поредно име в уличната система, му е отредил място, където съвсем не му е мястото. 

Отговорите на хората дали знаят кой е Сирак Скитник изглеждат комични, но всъщност са трагични. Неглижирането на образованието води до тези плачевни резултати, и ако днес е за Сирак Скитник, то утре може да е за голяма част от светлите исторически личности на България. И все пак, ако сме успели да събудим вниманието на част от слушателите към личността на първия директор на Радио София, то нека се знае, че в родния му град, в Художествена галерия "Димитър Добрович" има 42 произведения на художника. Всички те са откупени от частни лица през 70-те и 80-те години на миналия век. Близо десетина негови творби са част от постоянната експозиция в зала "Сирак Скитник", така че отидете, разгледайте, вземете и децата си, за да знаят. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42