Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са очакванията на парламентарните партии от предстоящия предсрочен вот?

Снимка: Ани Петрова

Парламентарно представените формации вече се подготвят за участие в предстоящия предсрочен вот и демонстрират оптимизъм за бъдещите си резултати.

На фона на общия оптимизъм и приповдигнатост от ГЕРБ са разтревожени.

„Партиите втора година не успяват да изпълнят основната си функция-не могат да формират устойчиво управление, което да осъществи тези политики, които те са обещали на хората. Утре ще се появи глас, който ще каже, че са безсмислени и може би парламентарната демокрация изобщо не е добър модел на управление.

Ще се опитаме да бъдем позитивни, прагматични и да говорим с хората. Основен акцент са професионалните общности. Ще търсим локални измерения на проблемите и възможностите. Най-вече ще търсим тази политическа формула, която ще доведе до сформиране на управляващо мнозинство в следващото Народно събрание“, посочи Томислав Дончев, който е заместник-председател на партията  

За ГЕРБ съдебната реформа също е приоритет, затова Дончев попита не е ли възможно – през февруари, когато няма да има предизборна кампания, експерти на партиите да се съберат и да обсъдят какво трябва да се промени.  

Идея, отхвърлена от ПП. Съпредседателят й Асен Василев вече води преговори с ДБ, има изрично условие това партньорство да се скрепи с писмено споразумение и очертава два лагера – на тези, които смятат, че всичко случило се дотук е горе-долу добре и на онези, които искат промяна по правилен път:  

„Работим доста активно с ДБ, така че да се случи обединение не само с тях, а и с всички други граждански организации и партии, с които имаме обща визия за България. Целта е страната да тръгне напред. Има две алтернативни визии за това как трябва да изглежда тя“.

Успоредно с предизборната кампания от Демократична България ще чертаят бъдещите си управленски коалиции и водят преговори с ПП за предизборно обединение.

Христо Иванов също говори със загриженост за това, което предстои.

„Дали ще продължат политическите партии да отказват да носят отговорност за управлението на страната и ще я оставят на президента. На него му харесва тази работа и дава мандатите на себе си.

Ние ще формираме предизборни и следизборни конфигурации, които могат да дадат ясна перспектива и опция на българските граждани да гласуват за управление, при това не каквото и да е, а демократично и реформаторско“.

Възраждане тръгва на изборите с големи амбиции и с очакване за пренареждане на силите в парламента. Лидерът Костадин Костадинов посочи, че имат амбицията да станат първа политическа сила.

„Смятам, че една голяма част от избраниците разочароваха своите избиратели. По тази причина не мога да се съглася, че резултатите ще бъдат горе-долу същите. Няма да бъдат същите като на предишните избори

За нас е по-важно събирането на подписи за референдум за запазване на българския лев. Така че от момента, в който приключи работата на Народното събрание се съсредоточаваме само върху тази задача“

БСП остават политическата си съдба в ръцете на избирателите, като не смятат да променят нищо от досега защитаваните позиции.

„Продължаваме политиката си. Подкрепяме завършването на проекта „Белене“, подкрепяме конкурси, търгове, разговори за разширяване на „Козлодуй“. Избирателите ще решат кой какви проекти ще подкрепя в следващия парламент“, обясни Румен Гечев

Утре „Български възход“ свиква Изпълнителния си съвет, за да реши в какъв формат ще се яви на предстоящите парламентарни избори, съобщи Стефан Янев. Той е уверен, че формацията ще намери място и в следващия парламент:  

„Опитахме се да бъдем част от решенията, а не от проблема. За нас стои въпроса колко по-добре ще се представим на тези избори. Най-малко двоен резултат в сравнение с предния път. Загубихме от това ,че не влизахме в скандали, но ние не търсим скандали, а устойчиви решения“.

ДПС отново запазиха мълчание. Но последните работни часове на 48-ия парламент така или иначе изтичат.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Асен Меджидиев и д-р Николай Брънзалов са двамата кандидати да застанат начело на БЛС

Избират нов председател на Българския лекарски съюз

В рамките на 77-мия отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз, който ще се проведе в Пловдив, ще се състои избор за председател на съюза. Вторият мандат на сегашния председател на Съюза д-р Иван Маджаров изтича и по устав той няма право да участва в надпреварата отново.  До момента са ясни две кандидатури  - тази на бившия здравен..

публикувано на 28.09.24 в 07:56
Кампания

"Движи се и победи" - една кампания за здраво тяло и здрав дух на великотърновци

Девизът "Здрав дух в здраво тяло" обединява вече 23 години във Велико Търново деца и възрастни с Общината, Регионалната здравна инспекция, туристическото дружество "Трапезица – 1902", Младежкия дом в града и общинския комитет "Васил Левски".  Пролет и есен в околностите на старата столица се провеждат общоградски походи и спортни празници в..

публикувано на 28.09.24 в 07:50

Държавата ще дава близо 500 000 лв. годишно за борба с домашното насилие

Държавата ще предоставя близо половин милион лева годишно за мерки за борба с домашното насилие. Това предвижда националната програма за превенция и защита от домашното насилие до 2026 година. Програмата включва мерки, които трябва да предприемат всички отговорни институции за превенция и защита от домашно насилие.  Предвиждат се няколко..

публикувано на 28.09.24 в 07:44
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

"Ройтерс", "Скай нюз" и "Таймс": Западът има сигурни доказателства, че Китай доставя военни дронове на Русия

"Ройтерс":, "Скай нюз" и вестник "Таймс" съобщават, че Западът има сигурни доказателства, че китайски компании доставят военни атакуващи дронове на Русия за войната в Украйна. "Таймс" съобщи, че нов доклад сочи, че китайска компания е изпратила набор от специално създадени военни дронове в Русия за тестване, като крайната дестинация е Украйна...

публикувано на 28.09.24 в 07:10

Израел нанася нови удари в Ливан

Няколко командири на „Хизбула“ са били убити при израелски въздушни удари в южната част на Ливан, съобщиха от израелската армия По-рано военните обявиха, че атакуват цели на движението край южния ливански град Тир.  Удари имаше и по няколко сгради в столицата Бейрут, чиято евакуация  беше предварително наредена и под които от армията твърдят, че..

публикувано на 28.09.24 в 02:40
Дейвид Лами

Великобритания призовава своите граждани в Ливан да напуснат страната незабавно

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами призова гражданите на страната, които в момента са в Ливан, "да го напуснат сега". "Обединеното кралство работи с партньори за увеличаване на полетите и осигуряване на места за британски граждани, за да напуснат Ливан. Свързваме се с тези, които са се регистрирали при нас", написа той в..

публикувано на 27.09.24 в 22:29

Охранителят, който стреля това лято по българи в бар в Халкидики, е арестуван в Германия

В Германия арестуваха охранителят, който стреля по българи в бар в Халкидики, съобщават гръцките медии. С бюлетина на Интерпол Гърция е издирвала охранителя, който стреля по българите в бар на Халкидики през август. Лицето е заснето на клипове на охранителните камери и полицията има личните му данни. При стрелбата в бара пострадаха трима..

публикувано на 27.09.24 в 22:19