Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Справедливостта в енергийния преход все още липсва

Трябва да се позволи на енергийните дружества да инвестират, категоричен е той

Антон Иванов
Снимка: Силвия Великова

Трябва да се позволи на енергийните дружества в България да инвестират, заяви пред БНР Антон Иванов от Български енергиен и минен форум.

"Има някои въпроси, които следва да бъдат решавани - там е интересът не само на синдикатите, но и на други представители - икономически представители в страната. Основният проблем е енергийният преход, който трябва да се случи в следващите 6-8 години - много кратък срок, в който трябва да се случат много неща, за да осигурим такъв преход, който да не ни въвлече в някаква криза. Това е интересът - да се подпомогне този процес, като се сложат рамки, които да дадат основание от една страна за водене на преговори с ЕК, но и да се позволи на енергийните дружества в България да инвестират. Без инвестиции ние не може да постигнем енергиен преход, включително инвестиции в съществуващи мощности", коментира той в интервю за предаването "Преди всички.

В момента държавните дружества - всички пари, които получават, ги прехврлят за щедри компенсации и не остават пари за инвестиции, подчерта Иванов и добави категорично:

"Държавните дружества, които сега са гръбнакът на онова, което в България е моделът за компенсиране на крайните потребители, се нуждаят остро от инвестиции, за да продължат ефективно да изпълняват своите функции".

Не бих казал, че енергийната визия трябва да отиде в коша, каза той. Положени са усилия за създаването на този документ, но той има много въпросителни - по отношение на формата и дълбочината, посочи експертът.

"Беше казано и на представянето на документа, че след като се очертаят основните направления за развитие на сектор "Електроенергетика", министерството поема ангажимент да продължи задълбочаване на анализите и представяне на по-конкретни числа и параметри на заявленията, заложени в този указващ документ". 

Относно ПВУ Антон Иванов изказа мнение, че когато казваме, че искаме да го обсъдим отново с ЕК - ние трябва да кажем какво смятаме, че трябва да се случи. Според него трябва да представим поглед за следващите 10 години

"Именно това се очакваше, че тази визия ще послужи като инструмент на преговорния екип да влезе в разговори с ЕК. Доколко точно този документ върши работа, имам моите съмнения, но това беше направлението на мислене". 

Запитан дали работниците могат да дадат повече аргументи за запазване на въглищните централи, Антон Иванов коментира:

"Има много детайли, които са важни от гледна точка на енергийния преход. Става дума за планиране на индустриален преход във въглищните региони. Този разговор, който липсва до момента структурирано, именно към този разговор представителите на работниците и служителите могат да допринесат".

Справедливостта в енергийния преход, който сега се планира, все още лиспва, смята експертът и добави:

"За да се защити тази справедливост - въпреки общите заявки, които има политически, но липсват практически, затова се появява необходимостта представители на работниците и служителите да се включат този процес, включително в разговорите с Комисията". 

Визията създава противоречива среда за реализация на решението за това кой да строи нови ядрени блокове, изказа мнението си още Антон Иванов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре започва Нобеловата седмица на носителите на най-престижните научни призове

Утре, в деня на годишнината на нахлуването на "Хамас" в Южен Израел, с което започна година на кръвопролития и война в Близкия Изток, започва т.нар. Нобелова седмица, по време на която ще бъдат оповестени носителите на най-престижните научни призове в 6 категории, които да предложат оптимизъм насред световните кризи. Според експерти е трудно да..

публикувано на 06.10.24 в 21:48

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина жена, други двама са в тежко състояние

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина 55-годишна жена, а двама са в тежко състояние, настанени в ямболската болница.   Сигналът за инцидента на 278 км на магистралата в посока София,   е подаден около 16.00 часа, съобщиха от полицията в Ямбол. Лекият автомобил е напуснал пътното платно в дясно по посока на..

публикувано на 06.10.24 в 21:30

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14