Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Островска: Важно е да си добър човек и да помагаш, без значение дали става въпрос за бежанци, или за българи

Ирина Островска
Снимка: Юлияна Корнажева

Хората в окупираните от Русия украински територии вече дори не се оплакват. Това разказа пред БНР Ирина Островска, която е таврийска българка от Запорожката област в Украйна.

Жителите им страдат. Непрекъснато има военни действия и прекъсване на връзката с тях. Имат проблем с достъпа до хранителни стоки и питейна вода. След почти една година на военни действия хората са свикнали да живеят при тези условия. Това, че нямат ток и вода, за тях е нещо съвсем обикновено. Свикваме и с най-лошите неща“.

Ирина има близки, които се намират в Украйна.

„Там всеки ден се случват отвратителни събития. Опитвам се да се чувам всеки ден с роднините и с приятелите си. Там са баба и дядо, вуйчо, както и други роднини. Не напускат Украйна, защото не искат. Вярват, че всичко ще се оправи“.

В окупираните територии хората ,които са напуснали домовете си, разбират, че в тях са настанени руски военни, но няма към кого да се обърнат, разказа още Островска.

„Руските войски смятат, че щом към момента един апартамент е празен, значи принадлежи на Руската федерация“.

Войната заварва Ирина в София. Около 4 сутринта разбира, че в града й има военни действия, а родителите й са в мазето.

„Трудно успяваха да напуснат Украйна. Пътят им беше доста тежък. В рамките на няколко месеца се опитвахме да ги докараме в България. Ние имаме български произход и право да живеем тук,  дори да си извадим български паспорти.

Територията на моя град е окупирана от първия ден на военните действия и руските войски се опитват да пречат на преминаването през официално обявените зелени коридори“

Ирина Островска препоръчва да се чете повече научна литература, защото хората, разполагащи с достатъчно информация за историческите събития, не биха подкрепили руските действия в Украйна.

Българското правителство е взело най-правилното решение-да не прави информацията за помощта към Украйна толкова публична, убедена е тя.

„Да помагаш тихо. Благодарна съм на България за всичко, което прави за Украйна. За нас, таврийските българи, е много важно да чувстваме тази подкрепа и да знаем, че майка България не ни е оставила и винаги може да ни помогне“.

Войната коренно променя живота й.

„Вече една година не мога да се наспя. Нямам никакво свободно време, помагам на бежанците и на хора, които още са в Украйна. Станах по-мъдра. Военните действия ще ме направят и по-силна. Разбрах, че животът е най-ценното, но често не го оценяваме. Започваш да го разбираш, когато осъзнаеш, че може да го изгубиш“

Ирина заема второ място като "Студент на годината 2022" в категория "Докторант на годината" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Била е награждавана и с приза „Студент на годината“ в категория „Чуждестранен студент“

„Приятно ми е, че Софийският университет забелязва това, което правя. Благодарна съм на всичките си преподаватели“.

Най-важно за Ирина е да остане добър човек и да има сили да помага на другите, без значение дали са бежанци, или българи.

„Защото някой ден и ти може да имаш нужда от подкрепа“.

Цялото интервю на Спас Крайнин с Ирина Островска може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Велико Търново е задържан пиян шофьор, причинил катастрофи с 8 автомобила и с трима пострадали

Полицията във Велико Търново задържа 30-годишен криминално проявен и осъждан, който снощи в нетрезво състояние е причинил катастрофи с осем автомобила и с трима пострадали, сред които и полицай. Имало е полицейско преследване в целия Автомобилът е бил изоставен в покрайнините на града, а водачът е задържан в неадекватно състояние около..

публикувано на 28.06.24 в 09:06

Демонстрации и състезания с канута в Тревненското езеро

Езерото в Трявна отново ще се оживи, като професионалисти ще демонстрират уменията си по гребане с канута, а зрителите ще могат да получат уроци от тях. Програмата е двудневна и тренировките по вода започват в 10 часa. Такъв тип забавления в Тревненското езеро бяха позабравени от местните хора и гостите на града, но има инициатива за..

публикувано на 28.06.24 в 08:20
Велопарк „Пампорово“

В курорта Пампорово започва активният летен сезон

Активният летен сезон в курорта Пампорово започва от днес с работата на двата основни лифта, водещи до връх Снежанка.  Това са лифтовете от Автогара – Студенец и от Студенец – Снежанка.  От днес отварят и велопарк Пампорово, приключенски парк "Язовира", туристическият център на входа на курорта и на пързалката и велогардероба на ски център..

публикувано на 28.06.24 в 08:14

Президентски избори в Иран

Иранците гласуват днес на предсрочни президентски избори след като президентът Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер миналия месец. Около 61 милиона избиратели са призовани да изберат наследник на Раиси.  Съветът на пазителите, изключително консервативен контролен орган, одобри само шестима кандидати за участие в надпреварата..

публикувано на 28.06.24 в 08:01
Кристалина Георгиева

МВФ призова САЩ да повишат данъците, за да ограничат повишаването на дълга

Международният валутен фонд призова Съединените щати да повишат данъците, за да ограничат нарастващите нива на дълга, като същевременно приветства "стабилния и динамичен" растеж на най-голямата икономика в света и напредъка в контролирането на инфлацията, предадоха агенциите Ройтерс и ДПА. В заключителното си изявление за годишния преглед на..

публикувано на 28.06.24 в 08:00

Дебатът Байдън-Тръмп: Малко политики, много нападки!

В студиото на телевизия CNN в Атланта, щата Джорджия се проведе първия предизборен дебат между настоящия президент на САЩ Джо Байдън и неговия опонент и бивш държавен глава Доналд Тръмп. Продължилият 90 минути дебат беше определен от редица коментатори като ожесточен и изпълнен с лични нападки. Президентът Джо Байдън и Доналд Тръмп изложиха..

публикувано на 28.06.24 в 07:51

Сунак обвини Фарадж, че е "успокоил" Путин с коментарите за нахлуването в Украйна

Британският премиер Риши Сунак обвини Найджъл Фарадж, че е "успокоил" Владимир Путин с коментарите си относно руското нахлуване в Украйна. В интервю за вестник "Дейли телеграф" Сунак направи паралел между лидера на "реформаторите" и онези, които се противопоставиха на твърдата позиция спрямо нацистка Германия на Адолф Хитлер през 30-те години на..

публикувано на 28.06.24 в 07:44