Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанасов се надява да получи мандат от ДСБ за явяване в коалиция на изборите

Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС, архив

Партия "Демократи за силна България" (ДСБ) решава дали да се яви заедно с "Продължаваме промяната" на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Около 12 ч. в събота още се събираха делегатите на Националното съвещание на ДСБ.

Преди да започне форума председателят на партията Атанас Атанасов каза, че се надява да получи мандат за общо явяване с "Продължаваме промяната" на предстоящите парламентарни избори на 2 април, тъй като си поставят целта да са първа политическа формация.

Причината – защото, по думите му, е важно кой ще управлява България преди местните избори в късната есен.

Атанас Атанасов смята, че това не бива да е служебно правителство, не бива и да е партия ГЕРБ, за да може да се противопоставят демократичните сили на порочните модели на корупция по места. Всички знаете за какво става въпрос, добави той.

Запитан за коментар на казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пред негови съпартийци, че с износа на оръжие, който стана явен по време на управлението на Кирил Петков като министър-председател, някои са забогатели с един милиард евро, Атанас Атанасов припомни, че е бил част от делегацията на Кирил Петков в Украйна, когато се проведе и среща с украинския президент, а той е благодарил, като е казал: Благодаря на българското правителство, че не пречи на страната ни да осъществява контакти и търговски отношения с вашия военнопромишлен комплекс.

Очаква се и Кирил Петков да присъства на Националното съвещание на ДСБ, както и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов

От "Продължаваме промяната" преди седмица дадоха мандат на съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев да започнат разговорите за коалиция с "Демократична България", част от която е и Демократи за силна България. 

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Костадин Филипов прогнозира 58 места на ВМРО-ДПМН в парламента на СР Македония

Много ми се иска въпреки антибългарската риторика, достигаща гнусни нива, да остане там някъде по митингите и обещанията преди изборите, и да се окаже, че все пак и маме някакъв партньор в Скопие с когото може да се работи. Тази си надежда сподели в интервю пред БНР Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие и..

публикувано на 08.05.24 в 16:20
Изглед към сградата на британския парламент.

Британски депутат напусна управляващата Консервативна партия и премина към лейбъристите

Във Великобритания Натали Елфик, която е депутат от управляващата Консервативна партия, премина към опозиционната Лейбъристка партия, заявявайки, че "торите са се превърнали в нарицателно име за некомпетентност и разделение".  Лошите новини за премиера Риши Сунак не спират след катастрофалното представяне на торите на местните избори. Сунак..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Нискотарифна авиокомпания базира нов самолет на летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:00

Почина Райна Вълчева, бивш зам. главен редактор на в. "Труд"

На 5 май е починала Райна Вълчева, бивш първи заместник главен редактор на в. "Труд", съобщиха от семейството за "Хоризонт". Поклонението ще е в петък в Централните софийски гробища.

публикувано на 08.05.24 в 15:51
Руско самоходно оръдие на неуточнена бойна позиция, 18 май 2023 г.

Русия е превзела две села в Украйна

Руските сили са превзели село Кисливка в украинската Харковска област и село Новокалинове в Донецка област, твърди руското министерство на отбраната. В изявление се признава за нанесените тази нощ удари по военни и енергийни съоръжения в Украйна с дронове и ракети. "След кратко затишие се очаква Русия да продължи с масираните удари",..

публикувано на 08.05.24 в 15:44

ЕК иска от Х информация за намаляване на ресурси за модериране на съдържание

Европейската комисия поиска от платформата X (бивша Туитър) повече информация за намаляването на ресурсите за модериране на съдържанието и на дейностите в тази сфера. Искането е по Акта за цифровите услуги. Комисията иска също сведения за оценката на риска, извършена от Х за прилагането на инструментите на генеративния изкуствен интелект в..

публикувано на 08.05.24 в 15:37
Златоград

Тодор Батков-младши е втори в листата на ГЕРБ в Смолян

Истински избори в България отдавна няма, всичко е превърнато в технология на изборите, смятат родопчани, които на предстоящите предсрочни парламентарни избори ще изпратят в 50-тото Народно събрание  от 22-ри избирателен район общо четирима депутати. Как приемат последните политически събития хората от Смолянско, промени ли се животът им и какво..

публикувано на 08.05.24 в 15:22