Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки убити и ранени след експлозия в пакистанска джамия

Пакистански служители по сигурността пренасят ранен след взрив в джамия в град Пешавар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експлозия в джамия в северозападния град Пешавар в Пакистан в понеделник причини смъртта на поне 25 и рани над 100 други, като много от жертвите са полицаи, които са се събрали за ежедневни молитви, съобщава Ройтерс.

Джамията се е намирала близо до полицейски жилищен блок и в нея е имало около 260 души, когато е избухнал взривът, посочиха от местната полицията.

"Случи се по време на молитва. Двуетажна сграда се срути“, каза очевидец пред местния новинарски канал Geo TV, добавяйки, че е бил точно пред джамията, когато е станала експлозията.

"Има най-малко 25 убити и над 120 ранени от взрива, много от които са в критично състояние", каза Мохамад Асим, говорител на болницата Lady Reading в град Пешавар, цитиран от Франс прес.

Служителите по сигурността твърдят, че атентатор-самоубиец се е взривил по време на молитва в джамията.

Според полицията има още жертви, затрупани под развалините.

Кадри от правителствената телевизия PTV показаха как полицията и жителите се борят да отстранят отломките и пренасят ранените от взрива.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32
Атанас Запрянов, служебен министър на отбраната

Министър Запрянов: Самолетите F-16 Block 70 могат да бъдат ремонтирани и само в България

Американските бойни самолети F-16 Block 70, чиято доставка се очаква от следващата година, могат да бъдат ремонтирани и само в България. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на семинар  за сигурността в София. "Превъоръжаването на Военновъздушните сили със самолет F-16 Block 70 ще допринесе за въвеждане на нови..

публикувано на 13.05.24 в 16:22
Прокурорът по делото Виолета Желева.

СГС отказа да пусне от ареста бившия дипломат Красимира Трифонова, обвинена в убийство

Софийският градски съд (СГС) отказа да пусне от ареста бившия дипломат Красимира Трифонова, обвинена заедно с дъщеря ѝ Габриела в убийството на зет ѝ Пейо Пеев. Решението на съда не е окончателно.  Тормоз, фиктивен брак, битки за бащинство - довели до смърт Още за мотивите на съда: С аргумент, че е невинна и иска да е извън ареста, за..

публикувано на 13.05.24 в 16:11
Доцент Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: На 10 минути един българин получава инсулт

Жените получават инсулт по-често от мъжете и в по-ранна възраст. За тази световна тенденция, валидна и за България, съобщи д-р Георги Георгиев, заместник-председател на "Асоциацията за инсулт и афазия". На дискусия в навечерието на Световния ден за информираност за инсулта водещи лекари припомниха, че страната ни е на челно място в Европа по..

публикувано на 13.05.24 в 16:08
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

Силяновска: Ще спазвам конституционното име, но имам право да ползвам и "Македония"

В позиция от кабинета на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска се казва, че президентът на страната "има право да използва името Македония като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация, зачитайки основните човешки права и свободи и в съответствие с европейските ценности и принципи". Президент и премиер: Не..

публикувано на 13.05.24 в 15:54
Ивайло Здравков, областен управител на Велико Търново

Почистват пътищата в община Свищов след снощните проливни дъждове

Републикански и общински пътища в община Свищов активно се почистват, за да бъдат отворени за движение, след като проливните дъждове от тази нощ ги направиха реки от кал. Има наводнени земеделски масиви. Няма бедстващи хора, заяви за БНР областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков. Най-пострадал е пътят между селата Павел и Совата,..

публикувано на 13.05.24 в 15:27

ЕК: Без мита и квоти за украинския внос в ЕС още година

Eвропейската комисия удължи с още една година замразяването на митата и квотите за украинския внос в ЕС, след като Съветът на ЕС и Европейският парламент вече гласуваха предложението. Срокът им изтича на 5 юни, като т.нар. автономни търговски мерки са въведени през 2022 година като ключов елемент на подкрепата на ЕС за икономиката на страната чрез..

публикувано на 13.05.24 в 15:27