Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Нямаме достатъчно качествени услуги по отношение на тийнейджърите"

Проф. Нели Петрова: Домовете за временно настаняване отдавна трябваше да са реформирани

"Дори шокиращите новини не са в състояние да мотивират депутатите да предприемат нещо", смята тя

Снимка: www.fsisc.org

"Не си говорим за смисъла на нещата, които правим заедно с различните институции, по скоро институцията си гледа своя интерес. Има трудност в комуникацията при децата с поведенчески проблеми между различните системи".

Това заяви пред БНР проф. Нели Петрова от Института по социални дейности и практики.

В предаването "Преди всички" тя изказа мнението си, че домовете за временно настаняване на малолетни и непълнолетни лица са структури, които отдавна е трябвало да бъдат реформирани и да бъде преосмислена тяхната роля:

"Това са центрове за противообществени прояви или престъпления. Едно дете да търси родителите си или да избяга от вкъщи - това не е противообществена проява. Кого затсрашава това дете, освен себе си? По каква причина то трябва да бъде настанявано там? Само по себе си бягството е по скоро сигнал за някакви трудности и родителите му не съумяват да се справят или по някаква причина и те са свързани с това, което се е случило. Не мисля, че някой някъде така лесно ще изведе дете от семейство, без съгласието на родителите". 

По думите й много пъти се говори и се готвят проекти за нов закон, но нищо не се случва

"В тази сфера на дейност, свързана с поведенческите трудности на децата, на тийнейджърите, нищо не се случва. Много пъти се говори, готвят се проекти за нов закон, включително и в момента има такава подготовка от страна на НПО-та, от страна на експерти". Според нея нямаме достатъчно добри и качествени услуги по отношение на тийнейджърите, които имат много въпроси и трудности. Често страданията на тези деца са гранични и изискват мултиинституционална работа, категорична е проф. Петрова. 

"Много са трудностите и въпросите. По-добре децата да бъдат в кризисни центрове отколкото в тези домове за временно настаняване. Те дори не ходят на училище там". 

Необходимо е този въпрос да започне да се обсъжда от всички, без страхове, смята тя. 

А на хората, които разпространяват лъжи, трябва да им се търси отговорност. Би трябвало да има някаква промяна в политическия живот - хората, които ни представляват, трябва да са почтени, категорична е проф. Петрова и добави: 

"Не може да се насажда омраза. Би трябвало да се коментира всяка лъжа, която се казва, и да се търси отговорност". 

Порастваме и започваме все повече да разбираме, изказа мнението си тя. По думите й веднага се мисли за санкции и наказания - това е нещо, което трябва да преодолеем и в училище, и в семейството. 

Започнахме да говорим за Закон за детско правосъдие още преди 2000 г., припомни проф. Петрова и добави, че първите готови законопроекти са около 2013 г. Един от последните закони, който стигна до обсъждане, беше доста модерен като мислене, каза тя и добави, че като философия той е различен. Тя обаче няма големи очаквания, че нещо ще се случи: 

"Дори шокиращите новини не са в състояние да мотивират депутатите да предприемат нещо. Повечето си остават на ниво - "децата са виновни, децата са лоши". Включително социалното министерство не иска да се ангажира и да партнира с правосъдието и с МВР достатъчно и категорично, за да се промени тази философия. До такава степен имаме култура на неуважение и незачитане на другия човек, а когато той е още по-малък, още по-малко..." 

"Дано младите хора постигнат повече успехи. Ние се провалихме, моето поколение, за съжаление", каза в заключение проф. Нели Петрова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуствен интелект в образованието?

Ивайло и Мирела са ученици в 12 клас в Природо-математическата гимназия в Ловеч. Вече са изпробвали уменията на ChatGPT. "Използваме го за задачи по математика. Учудващо си реши задачата с една грешка в началото, но като му кажеш какво е сгрешил, си го поправя и си решава задачата. Когато се задава въпрос на български, малко греши.  Бърка доста на..

публикувано на 20.03.23 в 11:12

РЗИ: Нямаме извънредна ситуация с варицела и скарлатина

В момента не се намираме в извънредна ситуация по отношение на разпространението на варицела и скарлатина , съобщиха от РЗИ.  Репортерска справка на БНР от сайта на РЗИ обаче показва, че в една и съща седмица през 2019 и 2020 г. разпространението на скарлатина е било 25 и 19 случая. За същата седмица през 2023 г. те са били 151.  Има..

публикувано на 20.03.23 в 09:28

Инж. Ирена Колева: Стойността на радон трябва да влезе в техническия паспорт на сградата

"Много би ми се искало стойността на радон да влезе в техническите паспорти на сградите ". Това заяви пред БНР инж. Ирена Колева от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Тя е категорична, че качеството на сградите у нас не е високо, дори при луксозното строителство : "Не мога да кажа, че има сграда, в която аз съм влизала, и..

публикувано на 16.03.23 в 11:53

Расте броят на възрастните, желаещи да ползват домашен социален патронаж

Предизвикателство за общините е да не изоставят нито един човек , който има необходимост от подкрепа с топла храна, подчерта пред БНР Росица Димитрова, съпредседател на комисията за социална политика на НСОРБ, директор на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново. " Да не утежняваме техния бюджет, който е оскъден ...

публикувано на 16.03.23 в 11:12
Соня Спасова

Соня Спасова: 60% от хората плащат кеш закупените онлайн стоки

Около 60% от хората, закупили стока онлайн, плащат в брой на място, след като я получат , посочи пред БНР Соня Спасова - директор на Европейския потребителски център.  По думите й хората не трябва да се притесняват от плащането с кредитна или дебитна карта . Много от чуждите търговци предлагат основно такова разплащане. При него има допълнителни..

публикувано на 16.03.23 в 09:46
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Падане на валутния борд и заем от МВФ са равни на финансов Армагедон за България

"В момента правим голяма грешка – да убием вестоносеца , като общество, като политически формации, всички. Никой не иска да му кажеш в очите истината. А истината тази дама я казваше още когато застана на позицията. Ние задлъжняваме с много бързи темпове и най-страшното и неприятното е, че са неустойчиви темповете за нашата малка и отворена..

публикувано на 16.03.23 в 08:01
София Владимирова

София Владимирова: Ако журналистът няма позиция, интервюто може да го дадем и на изкуствения интелект

"Допустимо ли е спортен журналист да бъде свален от ефир, защото е изразил политическа критика към правителството? Не е ли това право на свободно изразяване на всеки човек? Ние казваме ли,  приемаме ли като общество, че журналистът няма право на собствено мнение , няма право на политическа критика? Аз такова нещо не приемам. Очевидно такова нещо не..

публикувано на 15.03.23 в 09:50