Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Общите теми с ПП са повече от тези, които ни разделят"

Владислав Панев: На 2-ри април избираме или ПП-ДБ, или ГЕРБ-ДПС-БСП

Владислав Панев
Снимка: БГНЕС

"Общите теми между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" са доста повече от темите, които ни разделят. Да, по темата "Икономика" те (ПП) са ориентирани малко по-социално от нас (ДБ), но можем да намерим допирателна по темата за до 3% бюджетен дефицит. Това беше залегнало в Бюджета на правителството на Кирил Петков и беше спазено - дефицитът за 2022 г. беше 2,9%, независимо, че пенсиите и други социални разходи бяха направени, но това се дължеше на затварянето на кранчетата".

Това заяви пред БНР депутатът от "Демократична България" Владислав Панев от "Зелено движение". Той посочи като разделяща двете формации и темата "Енергетика".

Владислав Панев изтъкна категорично, че целта на обединението на ДБ с ПП е да бъдат първа политическа сила в 49-ия парламент и да получат първия мандат за съставяне на правителство.

"Така че ние да диктуваме условията. Изборът пред България е бинарен. На 2-ри април избираме или ПП-ДБ, или ГЕРБ-ДПС-БСП". 

Според него реденето на листите за изборите няма да бъде проблем.

По думите му разговорът за добри и лоши не е защото на някого така му е хрумнало, а е базиран на практиката и гласуванията в Народното събрание.

Панев определи 48-ият парламент като "най-популисткия от Жан Виденов насам", в който са били предприети доста безсмислени действия:

"Но все пак две малки реформи се случиха. Едната е домакинствата да могат да инсталират фотоволтаици върху покривите на къщите си без ограничителни режими. Другата - синята карта, която ще позволи на бизнеса да наема по-лесно квалифицирани работници от чужбина".

Очакванията на Владислав Панев са за кална предизборна кампания от страна на ГЕРБ.

Интервюто на Снежана Иванова с Владислав Панев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 390 000 бюлетини за изборите в Русенска област бяха доставени днес

394 300 бюлетини за предстоящия вот 2 в 1 тази неделя бяха доставени днес в Русе. 193 700 от тях са предназначени за изборите за Европейски парламент, а други 200 600 са за народни представители. Веднага след разтоварването бюлетините бяха поставени в помещение с постоянна полицейска охрана. Създадена е организация те да бъдат предоставени на..

публикувано на 05.06.24 в 15:05
Итамар Бен-Гвир

Израелски министър заплаши Нетаняху с оставка

В Израел крайнодесен министър във военновременния кабинет заплаши да излезе от управляващата коалиция, ако премиерът Бенямин Нетаняху не разкрие подробности за бъдещото споразумение за Газа. Това не е първата заплаха, която отправя Итамар Бен-Гвир, който отговаря за вътрешната сигурност на Израел, но разкрива задълбочаващия се разрив във..

публикувано на 05.06.24 в 14:41

Най-високите пенсии са в София – средно около 1000 лв., най-ниските – в Кърджали

Средната пенсия в София е най-високата в страната и е малко над 1000 лева. Най-ниска е средната пенсия в Кърджали - 676 лева, показват най-новите данни на Националния осигурителен институт към 31 март. Данните сочат още, че след столицата най-високи са пенсиите в Бургас и Перник – съответно 920 лева и 906 лева средно. В няколко области пенсиите..

публикувано на 05.06.24 в 14:06

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си. Това не е остаряла организация, изчерпала своите функции, заяви пред БНР доц. Антония Пенчева, председател на творческата организация. "Важна функция на ръководството е да оказва обществена защита на професионалните интереси и авторските права на своите членове,..

публикувано на 05.06.24 в 13:55
Снимката е илюстративна, архив.

Задържан е заподозрян за срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър..

публикувано на 05.06.24 в 13:47

Обществена поръчка за проект на детска болница - септември, осигурени са 100 млн. лв.

По-рано премиерът Димитър Главчев изрази разочарование, че отговорната за разчистването на терена фирма не е работила през последните дни: "Тоест, когато на високо ниво се взимат решения, това е пример как може те да бъдат бламирани, защото разбрах, че днеска вече са предприети такива дейности. До последния ден, до който е това служебно..

публикувано на 05.06.24 в 13:41

Румънски хеликоптер откара пациенти от врачанската болница до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ. Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът на 80 години и жената на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 13:34