Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дуото Аглика Генова и Любен Димитров жъне успехи по света с новия си албум

Снимка: Irene Zandel

Аглика Генова и Любен Димитров са сред българските музиканти, отдавна доказали достойното си присъствие по световните сцени и мястото си в елита на изпълнителското изкуство. 

За 25 години успешно съществуване клавирното дуо има не само неизброими концертни изяви и участия в някои от най-престижните фестивали на планетата, не само огромна колекция от награди, сред които и титлата "Музикант на годината" 2001 в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт", но и респектираща дискография, издадена от германската звукозаписна компания CPO. За част от нея Аглика Генова и Любен Димитров са отличени с приза "Ехо Класик", с номинации за Наградата на германската звукозаписна критика, "Опус Класик" и др.

Новият, много мащабен звукозаписен проект на дуото е интеграл с произведенията за две пиана на композитора Карл Райнеке. Този автор, известен у нас най-вече с творбите си за флейта – Концерт в Ре мажор и Соната "Ундина" – има солидна кариера като пианист и съответно – голямо клавирно творчество. А нашите пианисти събират в троен компактдиск всичките си открития, за да ги покажат на света – при това много голяма част от тях са звкозаписна премиера. 

Аглика Генова и Любен Димитров не за първи път задълбават в търсенията и откривателската си дейност - предишните им много стойностни интеграли разкриха на широката аудитория музиката за клавирно дуо на американската композиторка Ейми Бийч и на Сергей Рахманинов, а преди години в световно разпространение беше албум с пиеси на Панчо Владигеров. Всеки техен компактдиск е пълен с открития за меломаните.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Аглика Генова и Любен Димитров разказаха интересни детайли за композитора Карл Райнеке, за неговите търсения в клавирния репертоар и за осъществяването на новия интеграл, който жъне успехи по целия свят - специализираните музикални издания го определят като изключително ценен и препоръчителен за всяка колекция.

Чуйте интервюто в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Аглика Генова и Любен Димитров

Клавирното дуо Генова - Димитров с успешен нов интеграл

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" беше осъществена българската радиопремиера на най-новия албум на световнопризнатото българско клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров . Избраната музика е на американската композиторка Ейми Бийч,..

публикувано на 01.12.21 в 23:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хилда Казасян

"Да послушаме кино" и "Световното кино в музика" с Хилда Казасян

Когато нещо е добро и работи, то не трябва да се променя . Това каза пред БНР Хилда Казасян, която заедно с Васил Петров, Теодосий Спасов, джазбенд и оркестъра на Плевенската филхармония продължават концертите си с филмова музика в цяла България...

публикувано на 03.10.23 в 15:54
Рада Ганкова

Рада Ганкова за предстоящите литературни събития в Брюксел

"В Брюксел продължаваме да работим по различни културни и поетични събития, освен фестивала, който е концентриран в два дни и половина, през останалото време в годината организираме български литературни събития", каза в "Понеделник вечер" Рада Ганкова,..

публикувано на 03.10.23 в 11:52

„Създателят“ – за човека в машината и машината в човека

Малко са оригиналните сюжети, които си пробиват път до големия екран, без да са свързани с източник като книга, поредица или друг тип известна марка. Да погледнем към най-успешните филми това лято , например. „Барби“ е посветен на популярната..

публикувано на 03.10.23 в 11:14
Боян Ангелов

Боян Ангелов: Въздухът за птиците е корен, а думите са гръм в небитието

"Тази книга по принцип е нова, но има и доста неща, които са писани в по-ранни години, исках да бъде не точно любовна или интимна лирика, но да бъде поезия , която да бъде изчистена от тези проблеми на деня, които непрекъснато се стоварват върху нас,..

публикувано на 03.10.23 в 10:37

Мария Мартинова издаде албум с музика на Бах, Шимановски и Шопен

На музикалния пазар в края на месец август тази година в дигитален формат излезе албум, озаглавен „Мария Мартинова свири Бах, Шимановски и Шопен“. Той с ъдържа Италианския концерт от Йохан Себастиан Бах, Прелюдии, опус 1, от Карол Шимановски и..

публикувано на 02.10.23 в 20:44

Веселина Седларска за думите и живота като тълковен речник

Няколко сюжета не ми даваха мира и напираха да бъдат написани, ходеха ми по нервите, но като написах всички разкази в сборника, видях, че те общуват помежду си по друга формула , представяща как животът ни обяснява думите и как ние обясняваме думите на..

публикувано на 02.10.23 в 18:36
Софийската национална опера създаде истински празник на фестивала Кьонигсвинкел

10-минутни аплодисменти за Софийската опера в Германия

На празника на музиката трупата на Софийската национална опера създаде истински музикален празник на фестивала "Кьонигсвинкел".  Това е името на областта около стария баварски град Фюсен, която обхваща общините Пфронтен и Швангау. В тях се..

публикувано на 02.10.23 в 15:18