Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуото Аглика Генова и Любен Димитров жъне успехи по света с новия си албум

Снимка: Irene Zandel

Аглика Генова и Любен Димитров са сред българските музиканти, отдавна доказали достойното си присъствие по световните сцени и мястото си в елита на изпълнителското изкуство. 

За 25 години успешно съществуване клавирното дуо има не само неизброими концертни изяви и участия в някои от най-престижните фестивали на планетата, не само огромна колекция от награди, сред които и титлата "Музикант на годината" 2001 в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт", но и респектираща дискография, издадена от германската звукозаписна компания CPO. За част от нея Аглика Генова и Любен Димитров са отличени с приза "Ехо Класик", с номинации за Наградата на германската звукозаписна критика, "Опус Класик" и др.

Новият, много мащабен звукозаписен проект на дуото е интеграл с произведенията за две пиана на композитора Карл Райнеке. Този автор, известен у нас най-вече с творбите си за флейта – Концерт в Ре мажор и Соната "Ундина" – има солидна кариера като пианист и съответно – голямо клавирно творчество. А нашите пианисти събират в троен компактдиск всичките си открития, за да ги покажат на света – при това много голяма част от тях са звкозаписна премиера. 

Аглика Генова и Любен Димитров не за първи път задълбават в търсенията и откривателската си дейност - предишните им много стойностни интеграли разкриха на широката аудитория музиката за клавирно дуо на американската композиторка Ейми Бийч и на Сергей Рахманинов, а преди години в световно разпространение беше албум с пиеси на Панчо Владигеров. Всеки техен компактдиск е пълен с открития за меломаните.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Аглика Генова и Любен Димитров разказаха интересни детайли за композитора Карл Райнеке, за неговите търсения в клавирния репертоар и за осъществяването на новия интеграл, който жъне успехи по целия свят - специализираните музикални издания го определят като изключително ценен и препоръчителен за всяка колекция.

Чуйте интервюто в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Аглика Генова и Любен Димитров

Клавирното дуо Генова - Димитров с успешен нов интеграл

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" беше осъществена българската радиопремиера на най-новия албум на световнопризнатото българско клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров . Избраната музика е на американската композиторка Ейми Бийч,..

публикувано на 01.12.21 в 23:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от..

обновено на 26.03.24 в 17:27