Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Адв. Михаил Екимджиев: 12 млрд. струва Гешев на българската общественост

Заради Гешев няма да получим милиарди по ПВУ и най-вероятно заради него няма да бъдем приети в еврозоната, смята той

Снимка: БГНЕС

"Заради този човек (бел. ред. Иван Гешев), заради провалените промени в Наказателно-процесуалния кодекс най-вероятно ние няма да получим голяма част от милиардите по Плана за възстановяване и устойчивост, най-вероятно заради него няма да бъдем приети в еврозоната, с Шенген не се знае какво ще стане. Ако бях карикатурист, бих направил прекрасна карикатура, в която на врата на Гешев виси табелка с надпис "12 млрд." - толкова струва в момента неговата гола глава на българската общественост и на нас като общество и данъкоплатци".

Това коментира пред БНР адв. Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права. И продължи:

"Гешев дължи обяснение на българската общественост - какво правиха той и бившият главен прокурор и негов ментор Сотир Цацаров при руския главен прокурор Чайка, какъв точно опит обменяха с него, когато руски шпиони взривяваха военни складове в България, какво направи Гешев, когато Бойко Борисов изгради руски газопровод с български пари и това направи възможна войната на Путин срещу Украйна. Много въпроси, свързани с русофилията на Гешев, която прозира от куп негови изказвания и книги, които видят по рафтовете, могат да му бъдат зададени".

В предаването "Преди всички" той определи като "водевил" случилото се в парламента и отново несбъднатата съдебна реформа:

"От външен поглед действията им изглеждат хаотични, абсурдни, взаимно изключващи се. Зад всичко това обаче се крие една много добре обмислена стратегия на хора, които са в политиката поне от 10-12 години, на едно антиевропейско по същината си грабителско мнозинство, което съществува в българската политика не заради ценности