Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Войната в Украйна промени оптиката към всички процеси, които се развиват в Западните Балкани

Любомир Кючуков
Снимка: Стопкадър, NOVA

Войната в Украйна промени оптиката към всички процеси, които се развиват в Западните Балкани. Това обясни пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, който е директор на Института за икономика и международни отношения.

„Тя преориентира всичко през призмата на „за“ и „против“ Русия. На Балканите войната има отражение в два аспекта-в и спрямо региона. С малки изключения, разминаванията са не по линията за отговорността на Русия за избухването на войната, а за това как тя да приключи. Има две основни разминавания с общата европейска позиция. Първото е това, което заявява като позиция президентът на Хърватия-Зоран Миланович. Той е остър спрямо политиката на санкции и снабдяване на Украйна с оръжие. Това обаче не се отразява върху политиката на държавата Хърватия, тъй като тя е парламентарна република.

Втората страна с различно отношение е Сърбия. Тя отказа да се включи към санкциите, но не призна присъединяването на 4-те украински области към Русия“.

През 2003 се приема т.нар. Солунски дневен ред, който дава перспектива за членство на всички страните от региона на Западните Балкани в ЕС, посочи дипломатът.

„Имаше един доста сериозен период на неглижиране на този процес, но българското председателство обърна тази тенденция“.

Войната в Украйна направи интерграцията функция на сигурността, обясни още той.

„Водеща е консолидацията на страните от региона. Даването на статут на кандидат на Украйна и Молдова наложи активизиране на процесите в и Западните балкани. ЕК не може да си позволи те да изпреварят, въз основа на геополитическа целесъобразност, страните от Западните Балкани, чиято интеграция е свързана с покриването на критерии“.

Тази динамика има няколко практически измерения, каза Кючуков.

„Опитите за окончателно решаване на конфликта между Сърбия и Косово. Те са обвързани с процес на евроинтеграция и на двете страни. Положени бяха и усилия за деблокиране на процеса с Албания и Северна Македония. Трябва да се спомене и новият статут на Босна и Херцеговина  като страна кандидатка“.

Натрупването на кризи ще направят по-трудно интегрирането на новите държави, а също и готовността на обществата да го приемат, смята той.

Регионът на Западните Балкани представлява интерес за глобалните играчи като запазване и разширяване на влияние, или като неутрализиране на такова, разясни дипломатът.

„За Русия беше запазване на влияние, за Китай-придобиване и разширяване, за САЩ, НАТО и ЕС-неутрализиране. Турция също е глобален фактор и се стреми да оказва влияние в региона“.

Цялото интервю на Георги Марков с Любомир Кючуков може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОСВ отказа положителна оценка на предложението за мини край Босилеград и Кюстендил

Министерството на околната среда и водите не даде положителна оценка за допустимост на инвестиционно предложение за разработване на две минни находища в района на сръбско-българската граница в областите на Босилеград и Кюстендил.  Причините за отрицателното становище на българската страна по трансграничната процедура са както екологични, така и..

публикувано на 14.06.24 в 11:52

Катастрофа затвори пътя Казанлък - Стара Загора

Временно е ограничено движението в изпреварващата лента по пътя Казанлък - Стара Загора в района на Стара Загора. Трафикът се осъществява в активната лента заради пътен инцидент. Заради катастрофа при километър 44 на автомагистрала "Тракия" в посока София движението е в аварийната лента. Поради аварирал тежкотоварен автомобил в една..

публикувано на 14.06.24 в 11:37

Кои кандидати за депутати пренареждат листите и колко гласа взимат?

ЦИК подреди според получените преференции кандидатите за народни представители от 7-те формации, които получават депутатски мандати.  Подредбата е по листи и по изборни райони.  В списък "А" са  кандидатите, които с преференциите си пренареждат листите.  След тях, в списък "Б" са подредени следващите от листите със съответните предпочитания,..

публикувано на 14.06.24 в 11:08

Къде се разминават образованието и бизнесът?

Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за единна държавна политика за реализацията на завършилите висше образование, за да се преодолее недостигът на работна ръка. Бизнесът настоява за по-къси бакалавърски програми. Връзката образование – бизнес се къса от това, че системата не е реформирана , така че да има визия от началното..

публикувано на 14.06.24 в 11:04

Паднали дървета, унищожена реколта и отнесени покриви в село Ветрен

Покриви на къщи в силистренското село Ветрен са отнесени. Паднали дървета и унищожена реколта в дворовете е резултатът от силния вятър и проливния дъжд снощи в региона. Не повече от 10 минути е продължило всичко, но достатъчно, за да има работа за цяла седмица, казват хора от селото. Все още няма ток във Ветрен, съобщи Атанаска Димитрова:..

публикувано на 14.06.24 в 10:54

Бедственото положение в Лясковец и село Драгижево остава

В област Велико Търново общинските комисии продължават обходите за оценка на нанесените щети от бурята с градушка в сряда вечерта. Бедственото положение в Лясковец и село Драгижево остава. Тежка е ситуацията и в поразените великотърновски села, където има нови валежи и хората започнаха да препокриват къщите си преди да са минали комисиите да опишат..

публикувано на 14.06.24 в 10:51
Георги Димитров

Китаристът Георги Димитров - Жожо с рецитал на Баховия фестивал в Лайпциг

Младият класически китарист Георги Димитров гостува днес със самостоятелен концерт на престижния Бахов фестивал в германския град Лайпциг. Изявата му отваря нова страница за българските артисти в дългата история на форума, тъй като български изпълнител не е имал самостоятелна изява там повече от 20 години. Георги Димитров-Жожо е сред най-обещаващите..

публикувано на 14.06.24 в 10:19