Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Не трябва да гледаме на еврозоната като на спортно постижение

Ивайло Калфин
Снимка: Личен архив

"Не трябва да гледаме на еврозоната като на спортно постижение. Защото можем да се разочароваме, ако това не се случи. Не трябва да седим и да чакаме, за да дойде някаква дата, за да приемем някакви закони. Би трябвало да се настроим по различен начин. Еврозоната дава много възможности за икономиката и трябва да направим всичко възможно да се възползваме от тези възможности". 

Това каза пред БНР Ивайло Калфин, бивш външен министър, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. 

И допълни, че икономиките в тази зона трябва да бъдат близки не заради времената на положителен растеж, а заради времената на кризи

"Когато се предприеме една мярка за цялата валутна зона, то тя да действа за всички страни по един и същи начин. България има интерес и би трябвало да се опитаме максимално бързо да се приближим по производителност на икономиката и по равнище на доходите до средните европейски нива". 

В предаването "Неделя 150" Калфин допълни, че и правителствата, и централните банкери би трябвало да са съгласни с разширяването на еврозоната

"Гледа се дългосрочно доколко една държава е стабилна и доколко нейната икономика се движи в синхрон с икономиките в еврозоната. В България се разшириха темите - със съдебната система, с борбата с корупцията. И в тази област трябва да се прояви решителност, но не заради европейските партньори, а заради българските граждани". 

По думите му доходите не растат с разходи от бюджета и с публични средства, а с ръста на икономиката, затова влизането в еврозоната би трябвало да се измерва с производителност на икономиката (конкурентоспособност и добавена стойност) и доходи. 

"Не е нормално да се правят дългове, за да се дават заплати". 

Той определи като странно действие това, че парламентът е накарал правителството да предоговоря Плана за възстановяване и устойчивост

"Не трябва да гледаме на него като на поредните пари, които ще получим, а да видим какво ще се промени в България. Забавихме се много, не поискахме всичко, което можеше да поискаме - около 60%. Може би ще има корекции. Не можем да предоговорим Плана цялостно". 

Във връзка с темата РСМ в Европейския съюз - според него ситуацията трябва да се промени двупосочно - България да спре да размахва пръст, а РСМ да спре с провокациите

"Трябва да помислим как можем да живеем като съседи, а не като държави в конфликт... Правата на хората би трябвало да бъдат в центъра на това, което България прави". 

Интервюто на Явор Стаматов с Ивайло Калфин в предаването "Неделя 150" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Начо Панталеев

Промениха обвинението на мъжа, причинил катастрофата с Ферарио Спасов

Пет месеца след катастрофата, при която край великотърновското село Шереметя загина футболният треньор Ферарио Спасов - ловешката окръжна прокуратура промени обвинението към 25-годишния Начо Пантелеев, който предизвика инцидента. Деянието вече е квалифицирано като особено тежък случай. Готови са резултатите от автотехническата експертиза,..

публикувано на 20.04.24 в 10:10
Кампания за почистване на града под надслов

Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет"

Ресторантьори от Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет". В инициативата им се включва като партньор и Община Добрич. Целта е в седмицата преди Великден градът да стане по-чист и по-приятен за всички свои жители, а хората, решили да допринесат за това с труда си, ще бъдат наградени с безплатни пици.  Надсловът..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Консулът ни в Одрин: Двама българи са пътували в катастрофиралия автобус в Турция

Все още се изясняват причините за инцидента в Турция, при който 11 души пострадаха, след като автобус с българска регистрация се преобърна. Инцидентът е станал 50 километра от граничния пункт "Малко Търново - Дерекьой". Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени "14 души пътуват- 11 ранени - двама тежко, двама средни..

публикувано на 20.04.24 в 09:51

Майкъл Милщайн: Това няма да е краят на конфликта Израел - Иран

Седмица на опасна ескалация на напрежението преживя Близкият изток, защото заклетите врагове Иран и Израел си демонстрираха - с огромен риск да влязат във война - какво биха могли да причинят един на друг, ако това стане. Иран за първи път нападна Израел не само чрез своята т.нар. ос на съпротивата. Ракетите и дроновете му бяха отблъснати без да..

публикувано на 20.04.24 в 09:46
Одеса, февруари 2024 г.

Нови руски атаки в Одеса и Черноморск

Украйна съобщи за нови руски атаки тази сутрин в Одеса и Черноморск. Страните от НАТО ще предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ. На ведоконферентна среща с министрите на отбраната от НАТО, а после и в обичайното си обръщение Зеленски..

публикувано на 20.04.24 в 09:12
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният (непалски) склон, наричан още "Жестокият път", като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за..

публикувано на 20.04.24 в 08:56

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19 донори в 29 различни болници в единадесет автономни общности в Испания, сочат данни на Националната..

публикувано на 20.04.24 в 08:47