Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Обрешков: Похвално българско участие за Венецианското архитектурно биенале

Снимка: Таня Милушева

Конкурсът за Венецианското архитектурно биенале приключи, но споровете около организацията му и избора на победител продължават. 

Участието ни в това Биенале е голям успех, изказа мнение пред БНР арх. Тодор Обрешков от журито, който е член на Камарата на архитектите в България и на Съюза на българските архитекти.

Конкурсът беше обявен на 20 декември и приключи на 16 януари. Според много от хората това време е много кратко за подготовка на проектите.
 
"Няма аргументи за това, че беше толкова кратък срокът. Той действително е много кратък и това не е добре за общото представяне, но от друга страна алтернативата беше да няма българско участие тази година. А тези срокове са толкова кратки, просто защото наемането на пространството се извърши в средата на първата половина на декември. Оставаше или да не се прави българско участие в Биеналето или да имаме участие все пак", обясни арх. Обрешков в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 
След толкова много подадени проекти - 34, значи, че хората са намерили сили и порив да се включат, каза той. По думите му пространството е наето за 3 години напред, което досега не се е случвало. 

Според него 34-те проекта, които са участвали в конкурса, са били представени много добре. Те се различават по замисъл, а някои от идеите може да се открият в много от представените проекти, посочи арх. Обрешков. По думите му нивото на представяне е похвално и учудващо високо

"Когато ти поставят много кратък срок, в който да покажеш някаква идея, тогава се мобилизираш и мобилизираш хората около себе си, за да се получи хубав резултат". 

Той беше категоричен, че организацията е била перфектна, а българското участие - похвално.

Арх. Ина Вълканова, която е участник в конкурса, също сподели мнението, че краткият срок има позитивни страни:

"Това малко време ни помогна да прецизираме идеите. Като погледнем Биеналето, много често проектите не са разработени специално за Биеналето, те стъпват на дългогодишни изследвания и много сериозен опит по поставената тема и ние подходихме по същия начин". 

Инсталацията е нова, каза арх. Вълканова, но добави:

"Ние в "Градоскоп" работим по много теми, които смятаме за важни. Имахме сериозна база, на която да стъпим и затова ни беше по-лесно да се справим с кратките срокове". 

С проекта "От нищо нещо" искахме да сложим фокус на едно качество на българите - умението ни да живеем с ограничени ресурси, разказа участничката в конкурса и добави: 

"Тази креативност в използването на предмети е огромно знание, което ние имаме на този етап и това е знание, което се търси и възпитава в момента в целия свят, но най-вече в Западна Европа. Искахме да поставим тази тема - България е много конкурентоспособна, а ние дори може би не го осъзнаваме". 

Според нея позитивът на Биеналето е мобилизирането на гилдията и мисленето по различни идеи: 

"На нас ни се иска по някакъв начин да материализираме този труд. Все още мислим какъв би бил най-адекватният формат, по който да го направим, и най вече да поставим тази дискусия в България относно - при използването на сгради и терени и този начин на мислене, който до момента не е толкова ценен, но се надяваме това да се промени. Говорим с институции - може би да направим изложба в България. Друго би било намеса в градската среда, тъй като имаме идея за инсталация с индустриални отпадъци, която за първи път се случва по този начин, и смятаме, че би било много интересно да се види и да се позиционира по този начин".

Арх. Обрешков оцени високо проекта "От нищо нещо". Той го е слагал на второ място. Негов фаворит е проектът "Разклон", който е поставен на второ място.
Проект „Образованието е придвижването от тъмнина към светлина“
Проектът "Образованието е придвижването от тъмнина към светлина", който спечели, също е много смислен:
"Той има опасност да предизвика хората да четат много, а това не е най-атрактивното занимание и нещото, което привлича много хора в едно изложбено пространство. За съжаление, хората не обичат да четат толкова много и да се запознават в такава дълбочина с някоя тема, а Венеция е място, където има много прояви - има какво да се види за кратко време, хората биха били пренатоварени с впечатления".

Според него всички проекти от 1 до 5 място са много смислени като съдържание и идеи. Той обаче подчерта, че не е видял някаква концепция, която да обърне особено внимание на комуникационната стратегия на българското проявление на това Биенале. Арх. Обрешков препоръча за следващи подобни конкурси да има включено в представянето на проектите и пряко изслушване на участниците

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът нса Франция Еманюел Макрон

Макрон: Мирът не означава капитулация на Украйна

Украйна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП. Той увери, че в момента няма френски военни инструктори на украинска земя...

публикувано на 06.06.24 в 22:54

Франция предава на Украйна изтребители "Мираж-2000"

Франция ще предаде на Украйна многоцелеви изтребители четвърто поколение "Мираж-2000" и ще обучи на своя територия украински бойни пилоти. Това заяви президентът Еманюел Макрон в интервю тази вечер за френска телевизия. "Утре стартираме ново сътрудничество и обявяваме предаването на Украйна на изтребители "Мираж 2000", произведени от "Дасо..

публикувано на 06.06.24 в 22:12
Рикардо Салгадо

Легендарен португалски банкер беше осъден на 6 години и 3 месеца затвор

Патриархът на португалското банкерско семейство "Ешпириту Санту" Рикардо Салгадо беше осъден днес на 6 години и 3 месеца затвор за подкуп на бившия министър на икономиката Мануел Пиньо, който пък беше осъден на 10 години затвор. Салгадо оглавяваше просъществувалата век и половнина банка "Ешпириту Санту" до фалита ѝ през 2014 година. Тогава тя беше..

публикувано на 06.06.24 в 21:59

Водещите гръцки банки ще изплатят дивиденти за първи път от 2008 година

Четирите водещи гръцки банки са получили одобрение от Европейската централна банка да изплатят дивиденти на акционерите си за първи път от 2008 година, предаде "Ройтерс". И четирите кредитни институции - Националната банка на Гърция, "Пиреус", "Алфа" и "Евробанк" - пострадаха тежко по време на гръцката дългова криза през 2010-2018-а и бяха..

публикувано на 06.06.24 в 21:48
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл констатира, че изявлението на Путин за далекобойните оръжия е било разбрано

Вчерашното изявление на президента Путин е било чуто от неговите адресати на Запад, констатира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като нарече изявлението "ясно, недвусмислено и разбираемо за всички".  На среща с чуждестранни журналисти в Санкт Петербург Путин заяви, че Русия може да достави свое далекобойно оръжие в онези региони на света,..

публикувано на 06.06.24 в 21:11

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ и утре. 45 градуса бяха измерени днес в район близо до Ларнака и 44,5 градуса в Никозия. Това са..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара Ето как отговори..

публикувано на 06.06.24 в 20:01