Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Юксел Йозкан: Турция ще се справи в това тежко положение

Илхан Карабулут: Трагедията е голяма. Турция има опит да се организира след земетресения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Трагедията е голяма", обобщава картината в Турция след земетресението сънародникът ни Илхан Карабулут, който живее в Истанбул. Карабулут познава отлично района на бедствието, където е един от първите екскурзоводи.

"Районът е познат на българските туристи. Отдавна български групи посещават този район, където има много забележителности."

"В момента почти всички медии показват кадри от Адана, от Хатай - може би Хатай е най-пострадалият от всички градове", свидетелства той.

Жители в района на Хатай се топлят на огън на открито. Градът е сред най-пострадалите зони на голямото земетресение.

"Паника, която да предизвика бунтове, няма. Хората страдат. Тези, които са останали по развалините, се обаждат по телефоните и така насочват спасителите. Хората получават помощи – ядене, дрехи, одеяла, които се изпращат от градовете на Турция, от съседните страни."

Спасителни хеликоптери доставят помощи на местата с прекъснати транспортни връзки. Има настанени хора в джамии, в спортни зали. Организирани са и  палаткови лагери. Обявена е ваканция и част от останалите без подслон ще бъдат настанени в общежития, разказа Илхан Карабулут в предаването "Преди всички".

Швейцарски екипи се подготвят за заминаване към пострадалите от земетресението райони в Турция. 6 февруари 2023 г.

"В Турция стават много земетресения и страната има опит да се организира след земетресения", категоричен е Карабулут.

Само от Истанбул са тръгнали 13 000 души спасителни екипи, уточни Карабулут. Включват се и части от турската армия.

Турските авиолинии са намалили драстично цената на билетите, за да могат желаещи доброволци да стигнат до местата на бедствието и да помагат.

Възпоменателна церемония за жертвите от земетресението в Турция. Исламабад, Пакистан, 6 февруари 2023 г.

"Има оцелели сгради на възраст над 60 години. Зависи как са строили", отбеляза още сънародникът ни. Той изрази увереност, че турската държава бързо ще се справи и ще окаже помощ на пострадалите от земетресението, които са загубили домовете си, защото има опит и практика в тази посока. По думите му, ще отнеме няколко години да се възстановят сградите.

Турция ще се справи в това тежко положение, заяви пред БНР проф. Юксел Йозкан, депутат в Меджлиса. Той пътува към разрушените райони, за да помогне с каквото може. 

Казва, че ще остане в района на инцидента колкото е необходимо и ще помага включително с медицинската си експертиза като лекар-ортопед. Има над 16 хил. ранени след опустошителното земетресение, подчерта той и добави, че има нужда от всякаква помощ.

Засегнати са общо 10 области, където живеят около 15 млн. души. Има щети по инфраструктурата, разрушени мостове, отбеляза още депутатът.

Всички институции са мобилизирани, местните управления и доброволци - също, посочи проф. Юксел Йозкан. 

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.
 
Снимки: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работиха: Яна Боянова, Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19